Mahsum Kara
TİGRİS HABER - 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu, Diyarbakır 5 nolu cezaevinin müze olması için toplandı, taleplerini açıkladı. Girişim grubu, cezaevi binasının fiziki değişiklik yapılmadan, 80-84 yıllarında olduğu gibi, o günkü atmosfere uygun müze olmasını talep etti.
Diyarbakır 5 nolu cezaevinin müze yapılmak üzere Adalet bakanlığından alınıp, Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinden sonra yapılan çalışmaları yakından takip eden, 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu, cezaevi önünde toplanarak, basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamayı inisiyatif adına Rahime Kesici Karakaş okudu.
Ortak açıklamada özetle şöyle denildi;
Türkiye'de askerler darbeci geleneğini sürdürüp "sivil yönetime" el koyarak 12Eylül 1980'de askeri bir darbe yaptı.Bu askeri darbe sonucunda, Türkiye sınırlarının tümü açık bir cezaevinedönüştü. Yüz binlerce insan soruşturmaya tabi tutuldu, gözaltına alındı, binlercesi tutuklandı İşkencehanelerde ve cezaevlerinde yüzlerce insan işkence ve kötü muameledenötürü öldü - öldürüldü, binlercesi sakat kaldı. Binlerce insan idam cezasındanyargılandı, 50 kişi idam edildi.Türkiye cezaevleri özel uygulama alanlarına dönüştü, birer işkence merkezioldu.Ancak bir yer vardı ki, sadece basit bir işkence merkezi olmadı; ayni zamandasiyasal-sosyal bir deney merkez1, insanların kimliklerinin yok edilip, teslimalınmak üzere kurulmuş asimilasyon okulu, şiddetle beslenen özel birkişiliksizleştirme laboratuvarıydı. Orası Diyarbakır 5 Nolu Cezaeviydi...
En kötü 10 cezaevinden biri
Diyarbakır 5 Nolu Cezaevini burada tekrar anlatmaya gerek yok; herkesin malumu: Yapılan bir araştırmada, "Dünyanın gelmiş geçmiş en kötü 10 cezaevinden" birisi; özel uygulamalarıyla ve işkenceleriyle en ünlüsü. İşte bu, binlerce insanın yaşamında derin izler ve acılar bırakan 5 Nolu Cezaevi, mevcut hükümetin aldığı karar doğrultusunda 20 Ekim 2022 tarihinde boşaltılarak Adalet Bakanlığından alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığınadevredildi. Bir duyuruyla da "cezaevinin müze yapılacağı" söylendi.
Dünyadaki örnekleri
Bizler, 5 Nolu'da 1980-84 yıllarında yaşanan bu vahşet döneminin tanıkları olarak, cezaevinin müze yapılması ile ilgili alınan kararlarda muhatap olmak vebu süreçte müdahil olmak istiyoruz. Süleymaniye Emna Sor ve Bu amaçla, dünyada, Macaristan Terörevi, Türkiye'de Sinop-Ulucanlar emsallerinde olduğu gibi, cezaevinin aslına uygunbir şekilde yenide dizayn edilmesini, o cezaevinde yatanların ve o günleriyaşayanların görüş ve önerileri mutlaka dikkate alınması gerektiğini söylüyoruz.”
Girişim grubu müze ile ilgili taleplerini ise şu başlıklar altında açıkladı;
1- Cezaevi binası, fiziki değişiklik yapılmadan, 80-84 yıllarındaki durumuna uygun hale getirilsin.
2-Cezaevinde duvar yazıları, resimler o günkü atmosfere uygun olsun, görsel ve işitsel efektlerle desteklensin.
3- Cezaevinde işkence sonucu öldürülen ve hayatlarını kaybedenlerin isimleri öldükleri tarih ve yerler yazılarak tespit edilsin.
4- Müze materyallerinin toplanmasında, Adalet Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı bizlerle ortak çalışma yürütsün.
5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Gurubunun ortak açıklamasında şu çağrıya yer verildi;
“Bu vesileyle bir kez daha kamuoyuna, hak ve hukuk savunucularına, barış veinsan hakları taraftarlarına, 5 Nolu'nun Hafıza Merkezi olması için duvarıolmaya, bu konudaki haklı taleplerimizi sahiplenmeye ve destek olmayaçağırıyor, bizim bu taleplerimizin yanında olan herkese, tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.”
Haberin videosu kısa sürede yüklenecektir...