Vergi Paketi Yeni Düzenlemelerle Geliyor: Peşin Vergi Dönemi Başlıyor!

Yeni vergi paketinin taslağı tamamlandı ve çeşitli meslek gruplarını etkileyen önemli düzenlemeler içeriyor.

TİGRİS HABER - AK Parti ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir süredir üzerinde çalışılan taslak, bayram sonrasında Meclis Başkanlığına sunulacak. Yaklaşık 60 maddeden oluşması beklenen teklifte, 15 madde asgari kurumlar vergisi düzenlemesi ve bu düzenleme nedeniyle diğer kanunlara yapılacak atıflardan oluşacak.

Türkiye Gazetesi'nin AK Parti kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce duyurduğu “asgari kurumlar vergisi” uygulaması da vergi paketinde yer alacak. Bu düzenlemeye göre, Türkiye’de faaliyet gösteren her şirket, vergi teşviki, istisnalar ve muafiyetlerden yararlansa dahi, asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisi ödemek zorunda olacak. AK Parti kaynakları, bu düzenlemenin hem Türkiye’deki küresel şirketleri hem de Türk firmalarını kapsayacağını belirterek, bazı stratejik yatırımlara ilişkin vergi avantajlarının devam edeceğini vurguladı.

Vergisiz Kazanç Olmayacak

Vergi paketindeki bir diğer yeni uygulama ise 'asgari gelir vergisi' sistemi olacak. Bu düzenleme, doktorluk, mühendislik gibi bazı meslek gruplarının yıllık kazançları üzerinden peşin vergi alınmasını öngörüyor. AK Parti kaynakları, özellikle doktor, diş hekimi ve mali müşavir gibi meslek gruplarında vergi kaçakçılığının önlenmesi amacıyla bu uygulamanın getirileceğini belirtti. Bu meslek gruplarının, zarar beyan etmeleri durumunda bile belirli bir alt sınırda vergi ödemeleri gerekecek.

Vergi paketinde ayrıca kripto varlıklardan işlem vergisi alınması, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve fonlarının elde ettikleri gelirler üzerinden yüzde 15 oranında asgari kurumlar vergisi ödenmesi düzenlemeleri de yer alacak. Kamu Özel İşbirliği projelerinden elde edilen gelirlerden alınan vergilerin artırılması ve bazı maden aramalarında uygulanan KDV istisnasının kaldırılması da pakette öngörülüyor.

Tasarruf Yasası Geliyor

AK Parti'nin hazırladığı ikinci torba teklif ise bazı tasarruf tedbirlerinin uygulanmasına dair kanuni düzenlemeleri içeriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığına, kamudaki ekonomik ömrünü tamamlamış araçların satışına ilişkin yetki verilecek. Ayrıca, vergi daireleri ve defterdarlıkların tek çatı altında toplanarak, tüm illerde defterdarlık adı altında teşkilatlanmaları öngörülüyor.

Yurt Dışı Çıkış Harçları Artırılacak

Vergi paketinde yurt dışı çıkış harçlarına da zam yapılması bekleniyor. Mevcut durumda 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 1.000 lira ile 1.750 lira aralığında artırılması öngörülüyor. Harç 1.000 lira olarak belirlenirse artış oranı yüzde 566, 1.750 lira olarak belirlenirse yüzde 1.066 olacak.

Yeni vergi paketiyle Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 0,7’sine denk gelen ek gelir sağlanması hedefleniyor. Bu da en az 226 milyar TL’lik bir kaynak anlamına geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri