Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Hasan Basri Güzeloğlu, İş Dünyası Buluşmaları kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve kamu kurumlarının yöneticileri ile bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi.
Kayapınar İlçesi’nde bir otelde düzenlenen toplantıya başkanlık eden Güzeloğlu’nun yanı sıra İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, kamu kurum yöneticileri, DTSO yönetim kurulu üyeleri ve DTSO Meslek Komiteleri Başkanları katıldı.
16 meslek komitesi katıldı
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Güzeloğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası 16 Meslek Komitesi ve Küçük Sanayi Siteleri Başkanlarıyla Diyarbakır ekonomisinin gelişme ve kalkınma perspektifi, bununla ilgili gelecek hedeflemelerinin geniş kapsamlı bir istişare toplantısını yapacaklarını söyledi.
Güzeloğlu, “İnançla ilk günden itibaren ifade ediyorum ki, Diyarbakır tarihi geçmişinin birikiminin zenginliğinin ve derinliğinin yüklediği bir sorumluluk olarak bölge merkezi olarak öne çıkan ama gelecek hedeflemesinde 2023 vizyonunda Türkiye'nin uluslararası alanda taşıyıcı ve bağlayıcı bir merkezi olan bir büyükşehirdir. Bunu çok iyi okumalı, bu doğrultuda Diyarbakır'ın yönetim sorumluluğunu her kesim, kamu, sivil ve özel taşımalıdır. Diyarbakır'ın beklediği ve hak ettiği de budur. Diyarbakır'ın her anlamda kalkınması ancak tüm bu kesimlerin, bu doğrultuda bir araya gelmesi, enerjilerini birleştirmesi ve bu hedefleme doğrultusunda hedefe tam anlamıyla kitlenmeleriyle mümkündür. Gerçekte geriye baktığımız zaman Diyarbakır Valisi olduğumuz perspektifindeki iki buçuk yılı aşkın süre olsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevini devraldığımız yaklaşık iki buçuk aylık dönem olsun bu hedefler doğrultusunda çok önemli kazanımlar gerçekleştirildi. Öncelikle sağlanan huzur ve güven ortamında Diyarbakır'ın temel öncelikleri sektörel anlamda kalkınma perspektifleri, karşılaştırmalı üstünlükleri ve rekabet edebilirlikleri net olarak tüm paydaş ilişkileri ile kalıcı anlamda belirlendi. Bunun sonrasında yapılan çalışmalar her geçen gün bizi istediğimiz hedefe yaklaştıran, Diyarbakır'ın kalkınmasına doğrudan katkı sağlayan çok önemli projelerle taçlandı. Bugün baktığımız zaman Diyarbakır gerçekte başat olarak hem tarımda, hem tarıma dayalı sanayide, hem hizmetler sektöründe çok önemli bir iddianın adıdır” dedi.
Yeni yatırımlarla 25 bin kişilik sigortalı istihdam sağlanacak
Güzeloğlu, Şanlıurfa yolunda kurulan yeni Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil ihtisas Organize Sanayi Bölgesi, uluslararası alanda işletme modellemesiyle tek ve en başarılı örneği olacak Lojistik İhtisas Organize Bölgesi, Türkiye'de bir ilk olarak tarıma dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Silvan Projesi, Bismil ve Ergani de oluşturulacak iki Organize Sanayi Bölgesiyle Diyarbakır'ın Türkiye ekonomisinde farkını çok net olarak ortaya koyacağını anlattı. Sayın Güzeloğlu, yapılan yatırımlar ile 2 yıl içerisinde en az 25 bin kişilik sigortalı istihdam sağlayacaklarını belirtti. Doğrudan istihdamın yanında yatırımlar sayesinde dolaylı istihdamlar da olacağını ifade eden Sayın Güzeloğlu, Diyarbakır’ın çok kısa bir dönemde işgücü talep eden bir merkez haline geleceğini kaydetti. Önümüzdeki 3 aylık dönemde yaklaşık 1500 kişilik bir çağrı merkezinin hizmete gireceğini açıklayan Sayın Güzeloğlu, 2020'nin ilk 6 ayında da 1500 kişilik bir istihdam sağlayacak ikinci bir çağrı merkezinin hizmete başlayacağını söyledi. Güzeloğlu, il içerisinde faaliyet gösteren değişik meslek ve iş kollarında düzensiz, sağlıksız ve güvensiz ortamda üretim yapan bütün esnaf üretim alanlarını yeni oluşturulan Küçük Sanayi Sitesi yerleşkesinde bir araya getireceklerini kaydederek, bugünün çağdaş üretimi, ekonomik, sağlıklı, güvenli altyapı buluşturacaklarını ve yaklaşık 2 bin kişiyi aşkın ek bir istihdam alanı oluşturacaklarını açıkladı.
‘Temel hedefimiz insanlık mirası bu aziz ve kadim kenti tüm dünyaya doğru tanıtmak’
Güzeloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün temel başlıklarını zikredeceğimiz turizm sektöründe Diyarbakır'ı müthiş ve çok zengin birikimini insanlık tarihine ışık tutan güzelliklerini UNESCO'nun tanımlamasıyla somut olan miras ve somut olmayan miras başlıklarındaki bütün varlık değerlerini ekonomik kazanca ve yatırıma dönüştürme kararlılığındayız. Her başlıkta tarih, inanç, kültür, sağlık komple olmak üzere Diyarbakır'ın sahip olduğu zenginlikleri hem geleceğe aktarmak adına hem de kente bir katkı sağlamak adına kararlılıkla kalıcı ve sürdürülebilir projelerle buluşturma sürecindeyiz. Turizmde hizmetler sektörünün getireceği sadece ekonomik bir kazanç olmayacak, insanlık mirası bu aziz ve kadim kenti tüm dünyaya doğru tanıtmak olacak. Temel hedefimiz amacımız bu. Bu başlıkta devam eden bütün projelerimizde kentin her bireyinin ve kalkınma alanındaki her bileşeninin katkısını ve desteğini şüphesiz bu anlamdaki işbirliğini amaçlıyoruz. Büyük bir mutlulukla ifade ediyorum gerideki dönemde kentin tüm birim ve paydaşlarından her düzeydeki yönetim sorumluluğundaki ortaklaşa görüştüğümüz tüm kurum ve kuruluşlardan büyük bir destek ve güven almaktan şahsım ve yürüttüğünüz projelerdeki tüm arkadaşlarım adına büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu bizim gücümüz. Diyarbakır ortak aklı kullanan ortak geleceğini bütün paydaşları ile inanan ve artık arzulayan bir konumda. Terör örgütünü, ihanetini, işbirlikçilerini, bu kentin kaybettiği yılları yitirdikleri zamanları derhal ve en kısa zamanda kapatmak Diyarbakır insanın beklediği gelişmiş ve kalkınmış bir kent idealine bu kenti taşıma kararlılığındayız.”