Uykunun Gücü: Alzheimer'ı Önlemek İçin Beynin Atıkları Nasıl Temizleniyor?

Amerikalı bilim insanları, beynin atık maddeleri nasıl dışarı attığını araştırarak, nörolojik hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak için önemli bulgular elde etti.

TİGRİS HABER - Washington'dan iki bilim insanı ekibi, uyku sırasında beyinde titreşen yavaş bir elektrik dalgasının, Alzheimer hastalığıyla yakından ilişkili olan protein de dahil olmak üzere atık ürünleri beynin derinliklerinden yüzeyine ittiğini keşfetti.

Bu atık ürünler, beynin içinden geçen bir damar sayesinde beyin ve vücudun geri kalanını ayıran bariyerden dışarı taşınır ve böbrekler tarafından filtrelenmek üzere kan dolaşımına bırakılır. Ancak yaşlanma, travmatik beyin hasarları ve kronik stres gibi durumlar bu sistemi bozabilir ve atık ürünlerin beyinde birikmesine yol açabilir. Bu durum, dejeneratif beyin bozukluklarıyla bağlantılı iltihaplanmaya neden olabilir.

Fareler Üzerinde Yapılan Çalışmalar

Washington Üniversitesi'nde Dr. Jonathan Kipnis liderliğindeki bilim insanları, beynin, vücudun sıvılarını boşaltan lenf sistemi olmadan, katı koruyucu bariyeri aşarak atıkları nasıl dışarı attığını araştırdı. Bilim insanları, atıkları taşıyan beyin omurilik sıvısının, beyni ve omuriliği çevreleyen kalın zara ve kan dolaşımına aktığını keşfetti. Vücudun lenfatik damarları bu sıvıyı temizleme görevini üstlenir ve beynin çevresinde çıkış noktalarını oluşturur.

Nöronların Rolü

Bu bulgular, beynin uyurken nöronların senkronize, ritmik dalgalar halinde ateşlendiğini ve bunun beyin omurilik sıvısının beyinden geçerek kan-beyin bariyerini aşmasını sağladığını ortaya koydu. Washington Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Li-Feng Jiang-Xie, "Bu nöronlar minyatür pompalardır. Senkronize sinirsel aktivite, sıvı akışını ve beyindeki kalıntıların uzaklaştırılmasını sağlar," dedi.

Bu sürecin geliştirilmesi, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkları geciktirme veya önleme potansiyeline sahiptir. Bilim insanları, bulgularının Alzheimer hastalığı ve diğer bunama hastalıklarının olası nedenlerine ışık tuttuğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri