Umut

Mustafa Nesim Sevinç

1950’ler de Harvard’da yapılan vahşi araştırmalardan birinde, Amerikalı psikobiyoloji uzmanı Dr. Curt P. Richter, 1957 yılın da asistanlarıyla birlikte John Hopkins üniversitesinde bir grup deney faresinin su da ne kadar dayanabileceklerini kontrol etmek için yaptığı deneyde, fareleri yarısı suyla dolu cam tüpler içine bırakarak, ilk başta farelerin suda ki ısı değişimlerinin, farelerin dirençlerini ne düzeyde etkilediğini, suyun üstünde ne kadar süre kalabileceklerini öğrenmeyi araştırmışlardı.

Yapılan deneyler de farelerin en fazla, 15 dakika suyun üstünde kalmayı başardıkları gözlenmiştir. Ancak deneylerin bir aşamasın da ilgi çekici bazı durumlar ortaya çıkmıştır. Farelerin büyük kısmının, bir, iki dakika zor dayandığı koşullarda, bazı fareler uzun saatler su üstünde kalmayı başarmıştır.

Richter, bunun nedenini öğrenmek amacıyla, deneye tabi tuttukları farelerden bir kısmını tam ölmek üzereyken sudan çıkarıp kurulamışlar, bir süre diğerlerinin yanın da bekleterek tekrar suyun içine bırakmış. Ardı sıra tekrarlanan bu işlemden sonra farelerin su dolu kaba her konulduğunda daha uzun süre hayatta kalmayı başardıkları görülmüş. 24 saat sonra tekrarlanan deneyler de, bu işleme tabi tutulan farelerle tutulmayan fareler arasın da büyük bir fark olduğu görülmüş. Yani işleme tabi tutulan fareler durumun aslında hiç de umutsuz olmadığını öğrendiğini tespit etmişler ve farelerin 60 saate yakın sürelerde su üstünde kalmayı başardığı gözlenmiştir.

Bu deneylerin sonucuna göre fareler, yaşadıkları durumun bir son olmadığını ve buradan kurtulabileceklerini inandıkları için, vücutlarını daha önce imkânsız sandıkları şeyden uzak tutmaları gerektiği sonucuna inanmalarını ve ona göre davranmalarını sağlamıştır. Sonuçta, daha fazla mücadele edince, hayatta kalma imkânına sahip olmuşlardı.

Fareleri yaşam da tutan şey “umut” olmuştu. Bu deneyler Umutlu olmanın, yaşam gücü için ne kadar önemli olduğunu kanıtlayan sonuçlar elde edilmiştir.

Richter’ın bu deneylerinden şu yorum çıkarıla bilinir. “Umut, yorgun fareleri uzun süre suda tutabiliyorsa, kendine ve yeteneğine inanan ve ona uygun davranan daha da iyisini yapabilir.”

İnsan pes etmediği sürece daha güçlüdür...

Kaynak

https://www.aipro.info/wp/wp-content/uploads/2017/08/phenomena_sudden_death.pdf

On The Phenomenon of Sudden Death in Animals and Man CURT P. RICHTER, Ph. D.

Curt P. Richter, “Hayvanlarda ve İnsanlarda Ani Ölüm Olgusu Üzerine,” Psikosomatik Tıp: Mayıs 1957

m.nesim.sevinc@gmail.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.