TİGRİS HABER - Son zamanlarda Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde enflasyonla mücadele kapsamında başlatılan tasarruf tedbirleriyle ilgili sosyal medyada dolaşıma giren tartışmalara bir yenisi daha eklendi.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Bir gazeteci X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, üç ay boyunca sadece asgarisi ödenen kredi kartlarının kullanıma kapatılacağını iddia etti. "Kontrolsüz ve kuralsız bir şekilde dağıtılan kredi kartlarında yeni uygulama. Üç ay peşpeşe asgari ödeme yapan kart sahibinin kartı kullanıma kapanıyor. Kartı yeniden açtırabilmeniz için, borcunuzun tamamını ödemeniz gerekiyor." ifadelerini takipçileriyle paylaştı.
BULGULAR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyadaki iddialarla ilgili bilgi notu paylaştı.
Basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “3 ay peş peşe sadece ‘asgari ödeme’ yapan kart sahibinin kartı kullanıma kapanacak” iddiasılarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), asgari ödemesini yapan kredi kartı kullanıcılarının kartının kullanımına kapatılmasına yönelik bir çalışması veya düzenlemesi bulunmamaktadır. Yönetmelik gereği bir takvim yılı içerisinde asgari ödeme tutarı, toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına kapatılmaktadır." ifadelerine yer verilen açıklamada, üst üste üç kez asgari tutarı ödenmeyen kredi kartlarının sadece nakit avans kullanımına, mal ve hizmet alımına kapatılacağı açıklandı.
Açıklamada "Söz konusu kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamamakta ve bu tür kartlar nakit kullanımına veya kullanıma kapalı tutulmaktadır. Piyasaların işleyişini bozabilecek spekülatif açıklamalara itibar etmeyiniz." ifadeleri yer aldı.
BULGU SETİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun böyle bir düzenlemesinin olmadığını açıkladı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Üç ay boyunca sadece asgarisi ödenen kredi kartlarının kapatılacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor.