Salih Yeşil
TİGRİS HABER - DFG Ağustos Ayı Gazeteciler Hak İhlali Raporu’nu açıkladı. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunda ciddi problemlerin yaşandığı vurgulanan raporda, Ağustos ayındaki verilerin bunu açıkça gösterdiği belirtilerek, “Halen çok sayıda gazetecinin cezaevinde olduğu bir ortamda, elbette ki düşünce özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil. Ancak bu durumun daha da kötü bir hal alması ve ihlallerin katlanarak devam etmesi bizleri derin endişelere sevk etmektedir.” denildi.
Verilere bakıldığında gazetecilerin sahada çok ciddi engellerle karşılandığının görüldüğünü kaydedilen raporda, haber sırasında gazetecilerin fiili engellemelerle karşılaştığı vurgulanarak, Ağustos ayında 3 gazetecinin daha tutuklanmasıyla tutuklu gazeteci sayısının 59’a yükseldiği kaydedildi.
‘Gazetecilerin hapishanede olması utanç verici’
Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’a 1 yıl 3 ay hapis cezası nedeniyle tutuklandığı hatırlatılan raporda, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun da tutuklu bulunduğu vurgulandı. Raporda, “Birçok kez dile getirdiğimiz gibi, 21. yüzyıl Türkiye’sinde bunca gazetecinin hapishanelerde olması utanç vericidir. Bu nedenle arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” ifadesine yer verildi.
‘Bu yaklaşımlar tam bir sansür zihniyetidir’
RTÜK’ün yayın durdurma cezalarına ve Bilişim Teknolojileri Kurumu’nun habere erişim yasaklarına işaret edilen raporda, “Oysaki yapılan bu haberler büyük emekler sonucu ortaya çıkmaktadır ve halka gerçekleri yansıtma çabasının ürünüdür. Bu yaklaşım tam bir sansür zihniyetidir. Gazeteciler sansürlenerek, hakikatleri yazmaları engellenmektedir.” diye kaydedildi.
‘19 gazeteciye dava açıldı’
Ağustos ayında 2 gazetecinin saldırıya, birinin gözaltına alındığı, 3’ünün tutuklandığı, 4’ünün kötü muameleye maruz kaldığı, 3’ünün tehdit edildiği, 7’sinin haber takibi sırasında engellendiği, 5’nin hakkında soruşturma açıldığı, 19’u hakkında ise dava açıldığı belirtilen raporda, 3 gazetecinin tutuklanmasıyla hapishanelerdeki gazetecilerin sayısının 59’u yükseldiği belirtildi.
Raporda, gazetecilere dönük yönelimlerden artık vazgeçilme çağrısı yapıldı.