TİGRİS HABER - Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayınladı. Endekse göre Türkiye, 180 ülke arasında 165'inci sırada yer aldı. Türkiye'nin düşük notuna "gazetecilere yönelik baskıya hız verilmesi", "özellikle Kürt gazetecilere yönelik toplu tutuklamalar" ve "medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler" gerekçe gösterildi.
2022 yılında 149'uncu sırada yer alan Türkiye, 16 sıra gerileyerek, endekste en sert gerileme gösteren ülkelerden biri oldu. Endeks kapsamında, basın özgürlüğünün durumunu 31 ülkede "vahim", 42 ülkede "kötü", 55 ülkede "sorunlu" ve 52 ülkede ise "çok iyi" veya "iyi" olarak sınıflandırılıyor. Türkiye, bu çerçevede, "sorunlu" kategorisinden "vahim" kategorisine geriledi.
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, endekse ilişkin yaptığı açıklamada, "Endeks, istikrarsızlıklarla birlikte önemli oynaklıkların yaşandığını doğruluyor. Sıralamadaki önemli ilerleme ve gerilemeler var. Örneğin Brezilya'nın 18 sıra yükselmesi veya Senegal'in 31 sıra gerilemesi, söz konusu beklenmedik değişiklikleri gösteriyor. Bu istikrarsızlığa, birçok ülke yönetimlerinde artan agresif tutum ve gazetecilere yönelik sosyal ağlar ve fiziki alanda gözlenen düşmanlık neden oluyor. Söz konusu savrulma, habere şekil veren, dezenformasyon yayan veya buna araç sağlayan görüntü endüstrisindeki gelişmelerin bir sonucu olarak da görülebilir" ifadelerini kullandı.
TGS'den basın özgürlüğü raporu: 1 yılda 32 gazeteci tutuklandı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2022-2023 Basın Özgürlüğü Raporu'nu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımladı. Rapora göre son bir senede 32 gazeteci tutuklanırken 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.
TGS'nin hazırladığı 2022-2023 Basın Özgürlüğü Raporu, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımlandı. Raporda son bir yılda 32 gazetecinin tutuklandığı, 96 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı, 43 gazetecinin sözlü olarak tehdit edildiği yazıldı.
Ülkü Şahin ve İlyas Coşkun tarafından kaleme alınan TGS raporunda gazetecilere ve gazetelere uygulanan baskılara ilişkin şu veriler yer aldı:
- 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.
- 43 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.
- 32 gazeteci tutuklandı.
- 3 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla 47 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle cezaevinde.
- Tutuklu gazetecilerin yüzde 80’i ‘Silahlı Örgüt Üyeliği Suçu’ ile suçlanıyor.
- 4.148 habere ve 46 haber sitesine erişimin engellenmesine karar verildi.
- 682 haberin tamamı veya bir bölümünün içerikten çıkarılmasına karar verildi.
Raporda, TGS'nin toplam 15 farklı işletmede yetkili olduğu bilgisi paylaşılırken sendika karşıtı tutum takınan ve çalışanlarının haklarını görmezden gelen basın kuruluşlarına yönelik sendikanın girişimlerine de yer verildi. (Haber Merkezi)