TİGRİS HABER - 2024 yılı itibarıyla İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan öğrencilerin yüzde 89,74'ü, mezuniyetlerinin hemen ardından yurt dışına gitmeyi tercih etti. Euronews'in açıkladığı veriler, Türkiye'nin önde gelen liselerinden mezun olan gençlerin ülke dışında bir gelecek kurma isteğini gözler önüne seriyor.
En İyi Liselerden Mezun Olan Öğrencilerin Yurt Dışına Yönelmesi Artıyor
Türkiye'nin en prestijli okulları arasında yer alan İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasaray Lisesi'nden mezun olan öğrenciler, eğitim hayatlarının sonrasında büyük oranda yurt dışına gitmeyi tercih ediyor. İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasaray Lisesi'nden 2024 yılında mezun olan öğrencilerin, ülke dışında eğitim alma oranları dikkat çekiyor.
Galatasaray Lisesi'nden Mezun Olanların Yurt Dışı Eğilimleri
Galatasaray Lisesi'nden mezun olan öğrencilerin yurt dışına gitme oranı, son yıllarda önemli bir düşüş gösterdi. 2020 yılında mezun olan öğrencilerin yüzde 97'si Türkiye'de kalırken, 2021'de bu oran yüzde 87'ye geriledi. 2022 yılında ise yüzde 84,4 olarak kaydedilen oran, 2023'te yüzde 76,03'e düştü. 2024 yılı verileri henüz açıklanmadı, ancak eğilimdeki düşüş dikkat çekiyor.
İstanbul Erkek Lisesi'nden Mezun Olanların Yurt Dışına Gitme Oranı Yükseliyor
İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı, mezuniyetlerinin ardından yurt dışına gitmeyi tercih ediyor. 2020 yılında İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan öğrencilerin yüzde 36'sı, 2021 yılında bu oran yüzde 62'ye, 2022 yılında ise yüzde 57'ye yükseldi. 2023 yılında bu oran yüzde 80'e ulaşırken, 2024 yılı itibarıyla bu oran yüzde 89'a çıktı. Bu artış, gençlerin Türkiye'den yurt dışına göç eğilimindeki hızla yükseldiğini gösteriyor.
Almanya ve Abitur Sistemi
İstanbul Erkek Lisesi'nde mezuniyet sonrası Almanya'da üniversiteye giriş hakkı tanıyan Abitur sistemi, öğrencilere yurtdışında eğitim fırsatları sunuyor ve bu, öğrencilerin büyük kısmının yurt dışına gitmesini tetikliyor.
Bu veriler, Türkiye'deki beyin göçünün giderek daha büyük bir sorun haline geldiğini ve gençlerin geleceklerini başka ülkelerde aradığını gözler önüne seriyor. (Euronews)