Türkiye, Lice için ayaklandı

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde, iki kişinin öldürüldüğü olay, tüm Türkiye’yi ayağı kaldırdı. Ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine dört bir yanından çeşitli eylemler, protesto gösterileri ve basın açıklamaları yapıldı.

HABER MERKEZİ

DİYARBAKIR’ın Lice İlçesi’nde, eylem yapan gruplara güvenlik güçlerinin yaptığı müdahalede iki kişinin asker kurşunu ile öldürülmesine yönelik tepkiler sürüyor. Dün, olayı kınamak amacıyla Türkiye’nin birçok ilinde çeşitli eylemler, protesto gösterileri ve basın açıklamaları yapıldı.

HAKKARİ

Hakkari’de kent merkezinde protesto eylemlerine polisin müdahalesi sonucu başlayan çatışmalar kısa sürede kentin tamamına yayıldı. Gruplar, yollara kurdukları barikatlarla polisin bazı mahallelere girmesini izin vermezken, polisin müdahale amaçlı kullandığı gaz bombalarından dolayı çok sayıda insan yaralandığı ileri sürüldü. Yenimahalle'de Fatih Kışlası önünde yoğunlaşan çatışmalarda polis gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermi kullanırken, gruplar molotofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Bir çok mahallede yollara barikat kuran gruplar, yaktıkları ateşler etrafında eylemlerine saatlerce devam etti.

ADANA

Adana'nın Seyhan İlçesi'ne bağlı Şakirpaşa, Gülbahçesi, Barbaros mahalleri, Yürüğir İlçesi'ne bağlı Anadolu Mahallesi ve Ceyhan İlçesi geç saatlere kadar Licê için ayakta kaldı. Yollara barikatlar kurarak ateşler yakan gruplarla polis arasında uzun süre çatışmalar sürdü.

MUŞ

Muş Varto'da, binlerce kişi gece saatlerinden itibaren, Varto-Karlıova-Erzurum karayolunu trafiğe kapatarak barikat kurdu. Varto'ya bağlı Leylek köyü mevkisinde yolu trafiğe kapatan kitle, yolda barikat kurup, lastik yakarken, alanda çadır da kuruldu. Muş’un Malazgirt İlçesi’nde ise esnaf kepenk açmadı.

İSTANBUL

İstanbul Gazi Mahallesi'nde HDK Sultangazi Meclisi'nin çağrısıyla eski karakol durağında bir araya gelen yüzlerce kişi, "Her yer direniş her yer Lice", "Katil devlet hesap verecek", "Şehîd namirin" sloganlarıyla Gazi Cemevi'ne doğru yürüyüşe geçti. HDK'nin basın açıklamasının ardından İsmetpaşa Caddesi üzerinde yürüyüş yapan gençlere polis gaz bombaları ile müdahale etti.

AĞRI

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi’nde esnaf kepenk açmadı. Eczane ve fırınların dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu ilçede polis, olası bir duruma karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Esnaf, gün boyunca kepenk açmadı.

İZMİR

İzmir'de Bornova Mevlana mahallesinde eylem düzenledi. Çok sayıda gencin katıldığı eylemde "PKK intikam", "Bijî Serok Apo", sloganları atıldı. Polis, gruba TOMA ve gaz bombasıyla müdahaleye başladı. Grup yapılan müdahaleye taşlarla cevap vererek bir polis aracını ateşe verdi. Ardından sokakta bulunan çöp konteynerlarını devirerek Doğanlar Mahallesi'ne doğru yürümeye başladı.  Çıkan olaylarda bir kişinin yaralandığı öğrenilirken, mahalledeki yurttaşlarda evlerine TOMA'nın su sıktığını ve gaz bombası atıldığını belirterek polise tepki gösterdi. Eylem gece geç saatlere kadar devam etti.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü yakınlarında TSK'ya ait savaş uçakları tarafından yapılan bombalama sonucunda yaşamını yitiren 34 yurttaşın aileleri, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde askerlerin iki yurttaşın katledilmesi olayını kınamak amacıyla Roboski-Der önünde basın açılaması gerçekleştirdi. Açıklamada "Roboski'den Lice'ye katilerden hesap sormaya" pankartı taşınırken aileler sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Şehît namirin" sloganları attı.

ANKARA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da Lice olaylarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Roboski, Gezi, Soma, Şırnak'tan sonra Lice'de de katliam yaşandığına işaret edilerek, "AKP ne zaman sorunların çözümü için bir çalıştay düzenlese, ne zaman yeni bir sürece girildiğinin mesajını verse yeni bir saldırı ve baskı dalgası ile karşılaşmaktayız" denildi.

AYDIN

Aydın Sevgi Yolu Sokağı'nda bir araya gelen HDP birleşenleri, yaktıkları meşaleler ve açtıkları "Katliama Sessiz Kalma" pankart ile Adnan Menderes Bulvarı'nda yürüdü. Sık sık "Şehit namırın", "Lice'de düşene dövüşene bin selam", "Kalekol değil çözüm istiyoruz","Diren Lice Aydın seninle", "Lice'yi unutma unutturma" sloganları atıldı. Adnan Menderes Bulvarı'ndaki yürüyüşün ardından Kent Meydanı'na gelen yurttaşlar, burada Lice'de ki olaylarda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri