Rusya'nın Türk meyve-sebzesine ambargoyu peyderpey kaldırmaya başlamasıyla Rus tüketiciler nefes alırken ihracatçının da yüzü güldü. Sabah'tan Pınar Çelik Nacar'ın haberine göre özellikle yılbaşından önce Rusya'da ambargonun kalktığı ürünlerde fiyatların yüzde 40'a varan oranlarda düştüğünü dile getiren Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, "Hem Rus tüketiciler hem de market zincirleriyle pazarda satış yapan satıcılar durumdan çok memnun" dedi. Rusya'nın Türkiye'ye yakınlığı nedeniyle lojistik maliyetlerinden de kurtulduğunu bunun da ürünlere yansıdığını vurgulayan Kaçmaz, "Hem lojistik maliyetlerinin düşmesi hem de Türkiye'den giden ürünlerin fiyatlarının uygunluğu Rusya'da ambargosu kalkan portakal, mandalina ve greyfurt fiyatlarını düşürdü" diye konuştu.
RUS HEYET Antalya'YA GELDİ
Rusya'dan Türkiye'ye bir heyet geldiğini ve heyetin cuma günü incelemelerini tamamlayacağını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise şunları söyledi: "Türk heyeti şu anda Rusya'da kırmızı et ithalatıyla ilgili incelemeler yapıyor. Rus heyet de Türkiye'de üretim alanlarını, laboratuvarları inceliyor. Görüşmeler gayet olumlu gidiyor. Kasım sonuna kadar tüm ürünlerde ambargonun kalkmasını bekliyoruz." Rusya'ya sebze meyve ihracatı yapan Akaş Gıda'nın Rusya temsilcisi Mehmet Ali Akgöl de pazarda öncelikle narenciyede yüzde 40'a varan indirim olduğunu söyledi. "Pazar çok rahatladı. Tüccarlar durumdan çok memnun" diyen Akgöl, özellikle domateste iyi haberler beklediklerini kaydetti.
DOMATESTE AMBARGO HALA KALKMADI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Rusya'dan ambargo ile ilgili konuştu. Zeybekci, "Domatesin mevsimi geldi. Gerek KEK Başkanı Vladilir Novak'a, gerek ekonomi bakanına bunları defalarca, telefonda söyledim. Bu şekilde sürerse ekonomik anlamda birbirimize karşı tedbir almalar başlar" diye konuştu.
TAZE SEBZE-MEYVEYİ PAHALIYA YİYORLAR
Topraklarının sadece yüzde 10'unda ekim yapabilen Rusya'da tarım ürünleri üretilemediği ve ambargo nedeniyle ithalat da yapılamadığı için tüketiciler taze sebze meyveyi pahalıya tüketiyor. Buna rağmen elma, armut, üzüm, çilek, dağ çileği, domates, soğan, karnıbahar, brokoli, salatalık, hâlâ ithalatı yasak ürünler listesinde yer almaya devam ediyor.
KIRIM'DA FİYATLAR NORMALE DÖNDÜ
Rusya pazarında meydana gelen portakal açığından dolayı portakal fiyatları eylülde yüzde 16 yükselmiş, açığın en büyük sebebi olarak Rusya'nın Türk meyvelerine uyguladığı ambargo gösterilmişti. Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı gıda ambargosunu narenciye ürünleri için kaldırmasıyla birlikte perakende satıcıları Mısır portakalından iki kat daha ucuz olan Türk portakalı ihraç etmeye başladı. Rusya'ya bağlı Kırım'dan Türkiye'ye düzenlenen feribot seferlerinin 1 yıllık aranın ardından ekim sonunda yeniden başlamasıyla Türkiye'den Kırım'a tonlarca meyve sevki yapılması Kırım'da da fiyatları düşürdü. Devlet yetkilileri, fiyatlardaki düşüşün yüzde 40-50 civarında olduğunu kaydetti.