Tuncelili arıcılar, yıl boyunca bin bir emekle ürettikleri balın sağım işlemlerine, Ağustos ayı sonlarına doğru başlıyor. Sağım işleminde dolu petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal bırakılıyor. Sağım işleminin ardından alınan ballar, paketlenerek sofralara sunulmak üzere hazır hale getiriliyor. Bal sağım işlemlerine başlayanlardan biri de Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı Ardıçlı köyünde 300 arılı kovanı bulunan Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Erdal Duman. Kardeşi ile birlikte Ardıçlı köyünde petek, süzme, karakovan ve polenli bal üretimi gerçekleştiren Erdal Duman, Tunceli’nin bitki çeşitliliği yönünden zengin olduğunu belirterek, bunu hiçbir katkı olmadan aldıkları balın miktarının da gösterdiğini söyledi. Tunceli’de bal üretiminin bilimsel yapıldığını ve arıcılıkta iyi bir noktada olduklarını dile getiren Duman, "Bölgemiz çok bakir bir bölge. Hiçbir kimyasal ilaçlamanın yapılmadığı, tarımsal ekimin olmadığı, hayvancılığın olmadığı, hiçbir kimyasal maddeye maruz kalmayan tamamen doğal, temiz su kaynaklarının bol olduğu bir bölge. Bu bölgede organik arıcılık yapıyoruz. Bu anlamda valilikle buna dönük projelerimiz var" dedi.
Üretilen kaliteli balı pazarlama konusunda sıkıntı çektiklerini ifade eden Duman, Tunceli'de arıcılığın gelişmesinin önündeki en büyük engelin de bu olduğunu dile getirdi.
Tunceli Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Erdal Duman ise, arıcılar birliği olarak Dersim balını tanıtırken, kaliteli bal üretmeyen arıcıları teşhir edip, kaliteli bal üretenleri de öne çıkararak insanlara tamamen organik bal sunmayı amaçladıklarını kaydetti.
"Yaylalara kapasiteden çok hayvan girmesi arıcılığı olumsuz etkiliyor"
Duman, il genelinde bulunan yaylalara belirlenen kapasitenin üzerinde hayvan girişi nedeniyle arıcılığın olumsuz etkilendiğini belirterek, "Bu durumdan yaylacılar da arı üreticisi de rahatsız. Yaylalara fazla hayvan girdiğinde hayvanlar da aç kalıyor. Arılar da zarar görüyor. Temennimiz kapasitelerin önceden belirlenip dağlara kapasite oranında hayvanların girmesi. Bunu özellikle çok istiyoruz" diye konuştu.
"Ayılar için çözüm elektrikli tel çit"
Önceki yıllarda arıcılar tarafından çok sayıda ayı vurulduğunu dile getiren Tunceli Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Erdal Duman, “Arıcı, hep dağda, taşta ormanlık bölgede, çiçeğin, doğanın en güzel olduğu yerlere gider. Bu bölgelerde de ayı çok olur ve ister istemez ayı arıya saldırır, balı yemek ister. Önceki yıllarda arıcılar çok ayı vurmak zorunda kaldılar. Arılarını korumak için tek yol buydu. Ama şimdi artık elektrikli çit sistemi var. Düşük volt bir elektrikle arının etrafını çeviriyoruz. Ayılar gelip çarpılıp kaçıyor. Arıya da zarar vermemiş oluyor ayı da arıcı da zarar görmemiş oluyor. Çünkü arıcı doğayı sever, çiçeği, ayıyı, ormanı sever. Doğayla iç içedir. Ayı da bu doğanın bu parçası olduğuna göre ona zarar vermemek adına bütün arıcılara bu sistemi öneriyorum" şeklinde konuştu.