TUİK VERİLERİ YİNE TARTIŞMALI

Mümin Ağcakaya

Dün TUİK tarafından enflasyon rakamları açıklandı. Her zamanki gibi beklentileri karşılamadı. TUİK ve ENAG’ın açıkladıkları rakamlar birbirini tutmadı. TUİK Haziran ayı TÜFE’yi %1,64, yıllık %71,6 arttığını gösterirken, ENAG aylık %4,27 yıllık da ise % 113,08 olarak açıkladı. İTO’da İstanbul’da %3,4 olarak hesapladı. TUİK’in Haziran ayı enflasyon artışını % 1,64 düzeyinde açıklamasını emek örgütleri ve ekonomistler gerçekçi bulmadılar.

TUİK’in enflasyonu neden sürekli düşük gösteriyor? Çünkü memur ve emeklilerin maaşlarına zam enflasyon oranına göre yapılacağından dolayı düşük gösterildiği için emek örgütlerinin tepkilerine neden olmaktadır.

Emek örgütleri açlık sınırının 19 bin asgari ücretin 17 bin olduğu bir dönemde açıklanan bu enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını söylemektedirler. Hatta sürekli artan enflasyon karşısında ücretlerine yapılacak olan bu cüzi zamların da kısa sürede eriyeceğini, sıkıntılar içinde geçen yaşam koşullarının daha da kötüleşeceğini, 6,5 milyon emekli ve memurun iyice geçinemez hale gelerek sefaleti yaşayacaklarını söylemektedirler.

Bu arada konut ve iş yeri kiraları için iki yıldır uygulanan %25’lik kira zam tavanı uygulamasına son verilerek kira kontratları 12 aylık enflasyon ortalamasına göre yenilenecek.

Elektriğe, oto gaza, benzine ve motorine yapılan zamların etkileri henüz tüketim mallarına yansımadı. Piyasa yeni fiyat ayarlamalarına gittiğinde memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak bu zamları da alıp götürecek. Açlık ve yokluk sınırlarında yaşamak zorunda kalanlar yaşama sorunlarına nasıl çözüm bulacaklar. Sıcak geçen yaz bunaltırken bir de alım gücünün diplere vurması önümüzdeki günler sürekli eskiyi aratacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.