Tigris Haber- Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu hafta açıkladığı veriler ülke ekonomisindeki olumsuz tabloyu gözler önüne serdi. TÜİK'in bu hafta açıkladığı Ekonomik Güven Endeksi Ocak 2019 verileri, Aralık 2018’de 81,9 olan güven endeksinin, bu yılın ocak ayında yüzde 78,5’e gerilediğini gösterdi.
TÜKETİCİ BEKLENTİLERİ, SEÇİMLER, JEOPOLİTİK GELİŞMELER...
Geçtiğimiz eylül ayından sonra yükselişe geçen tüketici güveni ise kasım ve aralık ayında yatay seyretmişti. Ocak ayında tekrar bir gerileme yaşandı. Endeksin detaylarına bakıldığında tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme olduğu görülüyor.
Yerel seçimler öncesi iç siyasi gündem ve jeopolitik gelişmeler ile küresel piyasalarda ocak ayı ortalarına kadar yaşanan oynaklık gerilemenin nedeni olabilir gibi görünüyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 7,33 gerilemeyle 71,57 değerini aldığı kaydedildi. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi, bir önceki aya göre hiç bir değişiklik göstermeyerek 59,05 değerini aldı.
Vergi indirimi ve kredi faizlerinde kısmi gerileme ile kasım dönemi ile artışa geçen tüketim eğilimi, ocak ayında mevcut durumunu korudu. Tüketim Eğilimi Endeksi'nin sınırlı da olsa artışını koruması, iç talep konusunda geçtiğimiz ağustos-ekim dönemine göre bir miktar daha pozitif bir duruma işaret ediyor.
EKONOMİYE GÜVEN YILA GERİLEYEREK BAŞLADI
Ekonomik güven endeksi, Aralık 2018’e göre yüzde 4,2 oranında düşüş gösterdi. Ekonomik güven endeksindeki düşüş tüketici, imalat sanayi ve hizmet-perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşten kaynaklandı.
Öte yandan, bugün açıklanan ve ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi), ocak ayında yatay görünüm sergileyerek 44,2 olarak kaydedildi. PMI, böylece faaliyet koşullarında aralık ayındakine benzer bir yavaşlamanın gerçekleştiğine işaret etti.
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 58,2
Açıklanan verilere göre, ocak ayında tüketici güven endeksi 58,2 değerine, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 95,4 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 78,3 değerine ve perakende ticaret sektörü güven endeksi ise 92,5 değerine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksi ise yükseliş eğilimi gösterdi. Buna göre, sektörün güven endeks değeri 56,7 oldu.
Bu ay, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yayımlanan veriler, güven endeksinde en fazla düşüşün hizmet sektöründe gerçekleştiğini ortaya koydu. Buna göre, sektörde güven kaybı, yüzde 4 olarak gerçekleşti. Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,9 gerilerken tüketici güven endeksi ve reel kesim güven endeksi sırasıyla yüzde 0,9 ve yüzde 2,4 geriledi.
YÜKSEK KUR AÇIĞI KAPATTI
TÜİK ile Ticaret Bakanlığı ortaklığıyla 2018 yılına ilişkin oluşturulan geçici dış ticaret verileri de açıklandı. İhracat 2018 yılında 2017’ye oranla yüzde 7 artarak 168 milyar 23 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat yüzde 4,6 düşüşle 233 milyar 800 milyon dolarda 223 milyar 39 milyon dolara geriledi. Döviz kurunda yaşanan artış, dış ticaret açığında yüzde 28,4’lük düşüş yaşanmasına neden oldu. Buna göre, aylık dış ticaret açığı Aralık’ta, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71.1 azalarak 674 milyon dolara geriledi.
TÜİK raporunda, 2018’de 1 milyar 786 milyon dolar ile en çok ithalatın Rusya’ya yapıldığı kaydedildi. Almanya, 1 milyar 720 milyon dolarlık ithalatla ikinci Çin, 1 milyar 292 milyon dolarlık ithalatla üçüncü sırada yer aldı. İhracatta ilk sırada ise 1 milyar 205 milyon dolarla Almanya geldi. Britanya, 893 milyon dolarla ikinci sırada, 741 milyon dolarla ise İtalya üçüncü sırada yer aldı. (Kaynak: Artıgerçek)