Tigris Haber yasağın 8 ay sürdüğü Şırnak’ta

Tigris Haber yasağın 8 ay sürdüğü Şırnak’ta

Haber: İlyas AKENGİN

 

Şırnak'ta operasyonlar nedeniyle 8 ay önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün Şırnak kent merkezinde kısmen kaldırıldı. 8 aydır devam eden yasaktan sonra kente dönen Şırnaklıların sayısı az olduğu görüldü. Dönen ailelerin birçoğu yıkım nedeniyle evini bulamadı.

Şırnak kent merkezinde 14 Mart’ta başlatılan sokağa çıkma yasağı dün kısmen kaldırıldı. Operasyonların 82'nci gününde tamamlanmasının ardından kentte arama çalışmaları sona erdi. Bu kapsamda sokağa çıkma yasağı her gün saat 05.00 ile 22.00 arasında uygulanmayacak.

 

 HER MAHALLE FARKLI DÖNÜŞ

Yasağın kalkacak olması nedeniyle kent girişinde yoğunluğun yaşanmaması için her mahalle için Şırnak'a geri dönüş günü belirlendi. Şırnak- Cizre, Şırnak- Hakkari ve Şırnak- Siirt karayolunda oluşturulan güvenlik noktalarından vatandaşların kent merkezine girişi kontrollü sağlandı. Her üç noktada kurulan güvenlik noktalarına gelen Şırnaklılar üst araması, GBT sorgusu ve araç aramasından geçirildikten sonra kente girişi sağlandı.

 

 DÖNÜŞLER AZ

Yasağın kalkmasıyla Şırnak’a dönüşler beklentinin altında olduğu ve evleri yıkılan Şırnaklıların kente dönmediği belirtildi. Dönenlerin bir kısmı fazla hasar görmeyen mahallerde bulunan evlerine giderken, bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olmadı. Yıkım nedeniyle evini göremeyen vatandaşlar, Kent merkezinde hasar tespit çalışmaları ve başvuruları için kurulan merkezlere giderek bilgi aldı.

 

 KRİZ MASASI KURULDU

Evleri hasar gören Şırnaklılar için spor salonunda kriz merkezi oluşturuldu. Yaşanan çatışmalarda ağır hasar gören mahallelerde yıkım çalışmaları devam ediyor. Şırnak'ın Gazi Paşa Yeşilyurt, İsmet Paşa, Cumhuriyet, Bahçelievler ve Yeni mahallesinde yıkım çalışmaları devam ederken, güvenlik güçleri özellikle yıkım çalışmalarının sürdüğü bölgelere el yapımı patlayıcı olabileceği nedeniyle vatandaşları uyardığı görüldü.

 

 UYARICI BROŞÜRLER DAĞITILDI

Şırnak Valiliğin hazırladığı ve kentte giriş yapan vatandaşlara dağıttığı broşürde, sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile birlikte ev ve iş yerlerine dönen vatandaşların şüpheli paket, kablo, düzenek vb. görmeleri halinde herhangi bir şey yapmadan güvenlik güçlerine haber vermeleri istenerek, "Vatandaşlarımıza, bu süreç zarfında verdikleri destek ve gösterdikleri anlayıştan dolayı teşekkür ederiz. İlimiz, sokağa çıkma yasağının kısmi olarak kaldırılmasıyla birlikte, ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşlarımız için ilimiz kapalı spor salonunda başvuru stantları kurulmuş olup bu stantlarda; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Zarar tespit komisyonu, Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakfı ve Aile sosyal politikalar müdürlüğü tarafından değerli vatandaşlarımıza hizmet verilecektir. Ayrıca diğer birimlerimiz de kendi binalarında hizmet vermeye devam edeceklerdir" denildi.

 

GÜVENLİK YÜKSEK DÜZEYDE

Biten çatışmalardan sonra Şırnaklılar evlerine geri dönüş yaparken şehrin birçok bölgesinde güvenlik önlemleri alındı. Şehre giriş çıkışlarda polis kontrol noktaları kurulurken, şehir içinde birçok polis ekibi zırhlı araçlarla devriye attı. Şehre hakim noktalarda ise polisler nöbetini sürdürdü.

 

 OKULLARDA DERS BAŞI

Şırnak kent merkezinde 8 ay boyunca devam eden operasyonlarından sonra okullar ilk defa dün ders başı yaptı. Şehir merkezinde bulunan ve çatışmalardan etkilenmeyen okulların düzemli olarak eğitim vermeye devam edeceği belirtilirken, yaşanan çatışmalarda ve patlamalarda 3 okul tamamen yıkıldı, 5 okulda hasar gördü.

Öte yandan, Şırnak merkezi dışında bulunan vatandaşların şehre  gelişlerinde yoğunluk yaşanmaması için alınan önlemler kapsamında dün Atatürk  ve Vakıfkent, bugün Şehri Nuh ve Gündoğdu, 16 Kasım'da Aydınlıkevler ve  İsmetpaşa, 17 Kasım'da Cumhuriyet ve Gazipaşa, 18 Kasım'da Yeşilyurt ve  Bahçelievler, 19 Kasım'da ise Yenimahalle ve Dicle mahallelerinde oturanların  kente alınması öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri