Tigris Haber ve Yelda Gecesi

Mümin Ağcakaya

Tigris Haber Gazetesi’nin yola çıkmasının üzerinden tam yedi yıl geçti. Bu uzun yolculukta gündemler peşi sıra akarken gazete olarak da en sıcak haberleri kaynağından siz değerli okuyuculara ulaştırmak için yorulmadan, ilk günün heyecanıyla koşuşturma devam etmektedir. Olanakların elverdiği ölçüde, haberin olduğu her alana yetişmeye çalıştı.

Yola çıkarken uzun soluklu olacağımız konusunda bazı tereddütlerimiz olsa da, zamanla bu tereddütlerimizin yerini güvene bıraktı. Gündemler birbiri sıra akmaya başladıkça hızımız ve tempomuz da artmaya başladı. Gazeteye emek verenlerin tek kaygısı Diyarbakır’ın gündemi olacak konuları siz değerli okuyucularına sıcağı sıcağına ve kaynağından en iyi şekilde aktarabilmekti. Böylece haber peşinde koşuşturmaktan günler, aylar hatta yıllar geçti. Bu çalışma temposu içinde tam yedi yılı geride bıraktık ve sekizinci yıla başladık. Önümüzdeki sekizinci yılda da yerelin sesi olmaya devam etme kararlılığı içinde, yola devam demektedir.

 Tigris Haber yayın hayatına ilk adım atmaya karar verdiğinde 21 Aralığı seçmesinin bir anlamı vardı. En uzun gecenin ardından yayın hayatına başladı. En uzun gece olan 21 Aralık’ın Ortadoğu coğrafyası açısından ayrı bir önemi vardı. Ortadoğu halkları bu geceyi Şevçile veya Yelda Gecesi olarak adlandırmışlardı. Hindistan’dan Mezopotamya topraklarına kadar yılın en uzun gecesi ve yılın en kısa gününün yaşandığı 21 Aralık bu geniş bir coğrafyada, birçok halk tarafından yüzyıllardır kutlanan bir gelenek olmuştur. Özel bir önemi olan bu gece halklar tarafından bir bayram havasında kutlanılmaktadır. Miladi takvime göre kış ayının ilk gecesi ve yılın başlangıcı olarak da kabul edilmektedir.

. Beş bin yıl önce Mitra inancında Mitra’nın doğum günü, ‘Aydınlık Bayramı’ olarak da kabul edilen Yelda Gecesinde nar, renkli yumurta, tanbur, ateş kutsaldır. Bu günde hayvanlara zarar verilmesi daha büyük günah olarak görülmektedir. Bu gün kurban kesilmemektedir. Bu gecede kutsal görülen yiyecekleri yeme, birbirine ikram etmenin yanında şarkılar söyleyip, halaylar çekerek, aydınlığın zaferi için dualar ederek güneşin doğuşuna kadar kutlanırdı. Bu gecede yağan kar da senenin bereketli geçeceğine inanılırdı İnsanların eşit olduğu kabul edilen ilk günde beyaz ve sade elbiseler giyilirdi. Bu gün işlenen en küçük günah bile günahların en büyüğü sayılır, hiçbir canlıya zarar verilmez hatta kurban bile kesilmezdi.

Böylesi bir gecenin ardından Tigris Haber Gazetesi yayın hayatına başladı.  

Mümin Ağcakaya

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.