TİGRİS HABER - PDD Holdings hisselerinde yaşanan sert gerileme, Huang’ın servetinin 14,1 milyar dolar azalmasına neden oldu. Bu düşüş sonrası Huang, 35,2 milyar dolarlık net servetiyle Çin'in en zengin dördüncü kişisi konumuna geriledi. Zhong Shanshan ise 50 milyar dolarlık servetiyle yeniden zirveye yerleşti.
Colin Huang Kimdir?
Eski Google mühendisi Colin Huang, 2015 yılında PDD'yi kurmadan önce birkaç oyun ve e-ticaret girişiminde bulundu. 2021 yılında dünyanın en zengin insanları arasına girmeyi başaran Huang, Çin hükümetinin teknoloji şirketlerine baskı uygulamaya başlamasıyla PDD'nin CEO'luk görevinden 2020'de istifa etti ve 2021'de yönetim kurulu başkanlığını da bıraktı.
PDD, bütçe bilincine sahip tüketicilere hitap eden ucuz ürünler satmasıyla küresel bir ilgi topladı. 2022'de Temu markasıyla uluslararası alana açılan platform, hızla ABD'de en çok indirilen uygulamalardan biri haline gelerek Shein ve Amazon gibi devlerle rekabet etmeye başladı.
Temu’ya Yönelik Şikayetler Artıyor
Temu, tedarikçiler, çalışanlar ve hükümetlerden gelen tepkilerle karşı karşıya kaldı. Çin'deki küçük esnaflar, PDD tarafından uygulanan haksız cezalara karşı protesto düzenledi. Avrupa Birliği ise, internetten satın alınan ucuz malların ithalat vergisi boşluğunu kapatmaya yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Aynı zamanda ABD’de gümrüksüz sevkiyatlar için geçerli olan 800 dolarlık sınırın düşürülmesi gündemde.
Türkiye'de Temu'ya Yeni Düzenleme
Temu’nun Türkiye pazarına hızlı bir şekilde girmesiyle birlikte, Türkiye hükümeti de vergi düzenlemeleri getirdi. Yeni düzenlemeye göre, gümrük vergisi için daha önce 150 Euro olan alışveriş limiti 30 Euro'ya düşürüldü. Ayrıca, Avrupa Birliği'nden gelen kargolara %30, Avrupa Birliği dışından gelen kargolara ise (örneğin Çin) %60 gümrük vergisi uygulanacak.
Temu ve benzeri platformların hızlı büyümesi, uluslararası ticarette ve yerel pazarlarda büyük bir değişimi tetiklemeye devam ediyor.