Tekstil haberimiz Meclis gündeminde

CHP Diyarbakır Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, “Diyarbakır Tekstil sektöründen ‘İMDAT’ çağrısı” başlıklı haberimizi TBMM gündemine taşıdı.

TİGRİS HABER - Son dönemlerde artan ekonomik kriz şartları, Diyarbakır tekstil sektöründe maliyet girdilerini arttırırken istihdam sorunlarını da beraberinde getirdi. Fabrika ve işletme yöneticileri özellikle İŞKUR, KOSGEB ve SGK gibi istihdam sürekliliğinde önemli yer tutan kurumların azalan desteğinden şikayetçi. Güneydoğu Tekstil İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas da son teşvik programının 12 yıl önce hazırlandığını hatırlatarak bu alanda yeni çalışmalar yapılması gerekliliğine vurgu yapmıştı.

Tanrıkulu Diyarbakır tekstiline desteği sordu

Diyarbakır’ın ve bölgenin ekonomisinde önemli bir yer tutan tekstil sektörüne ilişkin CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Diyarbakır Tekstil İhtisasi Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren 73 fabrikanın ve kent merkezinde tekstil alanında faaliyet gösteren işletmelerin son günlerde maddi açıdan sıkıntılar yaşadığını belirten Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a, SGK ve İŞKUR desteklerini sordu.

2016 yılından bu yana yapılan destekler

Tekstil sektöründe 2016 yılında tüzel kişilik kazanan Diyarbakır Tekstil İhtisasi Organize Sanayi Bölgesi’nin, faaliyete geçtiği günden bugüne aldığı destekleri ve bu desteklerin yıllara göre değişim oranını soran Tanrıkulu, SGK’den prim desteği alan işletme sayısını, 73 işletmede aktif devam eden desteklerini sordu.

İŞKUR desteği neden kesildi?

Tekstil fabrikalarına İŞKUR tarafından sağlanan personel desteğinin de azaldığına dair iddiaları soran Tanrıkulu, Diyarbakır Tekstil İhtisasi Organize Sanayi Bölgesi’ne sağlanan personel desteği sayısını ve bu şartların neden değiştiğini de Bakan Işıkhan’a sordu.

KOSGEB yatırımları

KOSGEB’in yatırım ve istihdam alanlarında önemli bir kalkınma imkanı sunduğunu dile getiren Tanrıkulu, Diyarbakır’daki tekstil sektörünün bu imkanlara en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde, KOSGEB aracılığıyla verilen desteklerin azalması iddialarını Sanayi ve Teknolojii Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a sordu.

2025 yılı bütçesinde Diyarbakır nerede?

Diyarbakır Tekstil İhtisasi Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalardan kaçının KOSGEB desteği aldığını ve bu desteklerin miktarını da soran Tanrıkulu, bahse konu desteklerin azaldığına dair iddiaları da gündeme getirerek KOSGEB desteğinin şartlarının değişmesi, azalması gibi durumların gerekçesini Bakan Kacır’a sordu.

Bakanlıkların ve kurumların 2025 yılı bütçelerinin kesinleşmesinin ardından, tüm bakanlıklara Diyarbakır’la ilgili yatırım programlarını soran Tanrıkulu, KOSGEB’in çalışmalarını da gündeme getirerek Bakan Kacır’a şu soruyu sordu:

“Diyarbakır’ın tekstil alanında önemli bir potansiyel barındırdığı göz önünde bulundurulduğunda; KOSGEB’in 2025 yılı bütçesinde bölgedeki tekstil istihdamı ve yatırımı arttırmak için ayrılan kalemler nedir?” (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri