TİGRİS HABER - Bu kararın ne kadar geniş bir kapsama sahip olduğu henüz net değil, ancak üst düzey yetkililer tarafından çalışanlara geçtiğimiz haftalarda bildirildiği belirtiliyor. Çin hükümeti, son yıllarda veri güvenliği konusunda endişelerini artırarak, şirketlere yeni yasalar ve gereksinimler getirmişti. Bu, Apple için önemli bir pazar olan Çin'de daha fazla kısıtlamaya yol açmış gibi görünüyor.
Bu olay, Çin dışında birçok ülkenin Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklama kararının ardından geldi. Doğu ve Batı arasında savaşlara ve darbelere varan bölge ele geçirme faaliyetleri karşılıklı birbirlerine karşı istiharata karşı koyma faaliyetlerinde teknolojik önlemlere itiyor. Bu da serbest piyasa ve liberal ekonomi politikalarının bloklaşmanın arttığı bu dönemde rafa kaldırıldığını gösteriyor. ABD dahil birçok ülke, güvenlik endişeleri nedeniyle Huawei gibi Çin merkezli teknoloji şirketlerinin yeni iletişim ekipmanlarının ithalatını ve satışını yasaklamıştı.
TikTok'un da dünya genelinde kullanıcı bilgilerini Çin hükümetiyle paylaştığı endişeleri nedeniyle birçok ülkede kısıtlamalara tabi tutulmuştu. Birçok ülke, TikTok'u hükümete ait telefonlar ve elektronik cihazlarda kullanmayı yasaklamıştı. Bu kısıtlamalar, Kanada, Belçika, Norveç, İngiltere, Yeni Zelanda ve daha birçok ülkeyi içeriyordu. Ayrıca, İsveç Savunma Bakanlığı güvenlik endişeleri nedeniyle iş telefonlarında TikTok kullanımını yasakladı, Avustralya ise hükümet cihazlarında TikTok'u yasakladı.
ABD'nin Montana eyaleti TikTok uygulamasını yasaklayarak ülkede TikTok'a kısıtlama getiren ilk eyalet oldu. Son olarak Kırgızistan, çocuklara yönelik zararlı içerikler bulunduğu gerekçesiyle uygulamayı yasaklama kararı aldı. Bu gelişmeler, teknoloji dünyasında uluslararası kutuplaşmanın arttığını, devletlerin kendi ulusal ürünleri veya dâhil olduğu dünya bloğundan başkasına ait ürün kullanmaktan kaçındığını gösteriyor.