TİGRİS HABER - TBMM’de seçim kanunu değişikliği ilgili görüşmelerde söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, kayyum belediyelerinin yolsuzluklarını dile getirdi. Taşçıer: “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde ve diğer kayyum atanan belediyelerde yaşanılan tahribatların, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin etkin bir şekilde araştırılması için Meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz.” dedi.
TBMM’de yaptığı konuşmada HDP’li Belediyelere yönelik baskıları, hukuk dışı uygulamaları dile getiren Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, bu uygulamalarla ilgili, örnekler verdi.
Taşçıer’in yaptığı konuşmada ana başlıklar şöyle:
Bağlar Belediyesi
Diyarbakır Bağlar ilçesinde 2019 seçimlerinde yüzde 71 oy alan Zeyyat Ceylan'a başkanlık sıfatı verilememiş, yüzde 20 civarı oy alan 2'nci sıradaki AKP'li şahsa başkanlık verilmiş -o kadar hukuksuzlukların olduğu bir seçimle idare ediliyoruz- aynı zamanda, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin "Türkiye'nin kayyum politikası demokrasiye aykırıdır." diyen raporuna iktidar, muhalefet ve ana muhalefet aleyhte oy verdi. .
Büyükşehir ve Selçuk Mızraklı
HDP'li belediyelere atanan kayyumlar eliyle, halkın seçimlerde temsil için seçtiği kişiler yok sayılmakta ve sandık demokrasisine ket vurulmaktadır. 31 Mart seçimlerinden bir gün sonra yani 1 Nisanda, 2019'da seçilmiş belediyelerde daha yeni seçilmiş Selçuk Mızraklı burada vekilken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği günün ikinci günü valiler tarafından İçişleri Bakanlığına yazılar yazılmış: "Mutlaka bunu görevden alın, yerine kayyum atayın." diye. Söz konusu belediyelerde, kayyum atanan belediyelerde tahribatlar, yolsuzluklar, usulsüzlükler... Ve her biri birer yıkım merkezi hâline dönüşmüştür.
Vali/Kayyum Güzeloğlu dönemi
Yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin yaşandığı belediyelerden biri ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi. 19 Ağustos 2019'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Hasan Basri Güzeloğlu şimdi merkeze çekilmiştir ve belediyenin bütün imkânlarını yandaşlara peşkeş çekmiştir. Hasan Basri Güzeloğlu 10 Haziranda Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alındıktan sonra, onların uygulamaları zaman içinde kamuoyuna yansımıştır.Kamu İhale Kanunu'nun deprem, sel gibi olağanüstü hâllerde mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla öngörülen 21/b pazarlık usulü kullanılarak maliyeti 324 bin TL olan 12 dekoratif şehir aydınlatmasına 2 reklam şirketinin davet edildiği ihalede ihalenin 1 milyon 210 bin TL'ye verildiği sabittir.
Palmiye ağacı ve peyzaj yolsuzluğu
Yine, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi coronavirüs tedbirleri kapsamında sağlık kuruluşları dâhil sahte dezenfektan dağıtmıştır. Kentin takımı olan Amedspor kadın futbolcularına tahsis edilen servis aracına da el koymuştur.
Yine, Diyarbakır'da milyonlarca para harcanarak kavşaklara dikilen, iklim koşullarına uygun olmayan palmiye ağaçlarının da kuruduğunu görüyoruz. Yine, peyzaj çalışmalarında 4 milyon 412 bin TL'ye dikilen heykeller şehirde hem alay konusu olmuş hem de çok büyük tepki çekmiştir.
İhale yolsuzluğu ve ithal bürokrat
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan bürokratları belediyeden 2-3 maaş aldıkları, maaşlarının 12 bin lira ile 26 bin 500 lira arasında olduğu görülmüştür. Yine, Diyarbakır kayyumu kentte işi yapacak onlarca şirket olmasına rağmen maliyeti 628 bin lira olan hizmet alımı işlerini Diyarbakır dışından, Bolu ve Kocaeli'den getirilen şirketlere vermiştir. Yine, kent dışında ihale vermeye devam edilmiş, 555 bin lira olan 2 ihale Konya ve Ankara merkezli şirketlere verilmiştir. Karaloğlu, Diyarbakır surlarının tanıtım filmini Belediyenin öz kaynaklarıyla, sıfır maliyetle hazırlayabilecek durumdayken 400 bin TL'ye ihale etmiştir.”
İmam Taşçıer, konuşmasının sonunda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde ve diğer kayyum atanan belediyelerde yaşanılan tahribatların, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin etkin bir şekilde araştırılması için Meclis araştırması açılmasını talep ettiklerini söyledi. (Haber Merkezi)