ADANA - Sebze fiyatlarındaki dengesizlik ve artışlar bilmeceye dönüştü. Bir gün 1 lira olan bir sebzenin fiyatı, ikinci gün 6 katına rahatlıkla çıkabiliyor. Kışın sofraların vazgeçilmez salata malzemesi olan marul tarlada 50 kuruşa, pazarda ise 3 liraya satılıyor. Herkesin kolayca ulaşabildiği kuru fasulye ve patatesin fiyatının tavan yapmasının ardından diğer ürünlerde de fiyat artışı meydana geldi. Özellikle kuru fasulye pilav yemeğinin yanında olmazsa olmaz olan salata malzemesi marulun fiyatı da bir önceki aylara göre tavan yaptı. Daha önce tarlada 25 kuruşa, pazarda ise 1.5 liraya satılan marul, tarlada 50 kuruşa pazarda ise 3 liraya kadar yükseldi. Fiyatın marulun olgunlaşma döneminde aşırı soğuklar nedeniyle yaşanan donlardan dolayı tarlada yandığı ve satılamadığından fiyat artışı olduğu öğrenildi.
‘Tüccar çok kar ediyor sofralara pahalıya geliyor’
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, soğuk vurduğu için gece don olduğu için marulun tarlada yandığını, bu nedenle fiyat artışı olduğunu söyledi. Tezcan, arz talep meselesi yüzünden fiyat artışı olduğunu ancak tarlada ve pazarda bu kadar fiyat farkının olmasının nedeninin tüccarlar olduğunu belirterek, "Aradaki halkaların ilk halkası üretici zayıf, son halkası tüketici zayıf, orta halka tüccar ise obez. Yani zincirin ilk halkası üretici, son halkası tüketici, ilk halka para kazanmıyor, son halkada para kazanmıyor. Orta halka iki katı para kazanıyor. Ortada aracı tüccar daha az kar ederse tüketici daha düşük fiyata mal alabilir" dedi.
Marul üreticisi Recep Keser ise, tarlada marulu 50 kuruşa sattıklarını, buna rağmen tarım işçilerinin işçi bulma kurumunun belirlediği ücreti ödemekte güçlük çektiklerini ancak pazarda marulun 3 liraya varan fiyatlarda satıldığını, bu durumun kendilerini çok mağdur ettiğini kaydetti.