Tarım ve hayvancılığın anavatanı Diyarbakır'da fuar heyecanı

Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı açılışında konuşan Vali Münir Karaloğlu, tarım ve hayvancılığın anavatanında yapılan fuarın önemine değindi.

Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı açıldı. Fuar açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, katılımcıları selamladı.

Diyarbakır’da 12’inci tarım fuarı

Kaya, Bölgedeki çiftçilerin doğru tarım yapması için fuarın önemine değinerek, çiftçilerin fuarda edindiği deneyimlerin büyük katkısı olduğunu söyledi. 12’inci tarım fuarını düzenlediklerini belirten Kaya, fuarda 101 katılımcı olduğunu ifade etti. Irak, Erbil, Duhok ve Süleymaniye’den fuara katılımın olduğunu belirten Kaya, 7320 metrekarelik alanda tarım ve hayvancılık fuarının gerçekleştirildiğini söyledi. Fuarın bölgenin geneline hitap ettiğini ifade eden Kaya, Vali Münir Karaloğlu’nun fuara katkılarının altını çizdi.

Tarım ve hayvancılığın anavatanında fuarların önemi

Ardından söz alan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise şöyle konuştu: “Tarım ve hayvancılığın anavatanındayız. Mezopotamya’da Yukarı Mezopotamya’nın yıldızı, incisi Diyarbakır’dayız. Elbette ki bu şehirde tarım da hayvancılık da çok önemli. Kadim meslekler bunlar. Arpanın ilk toprakla buluştuğu, evcil hayvanların; koyunun, keçinin, sığırın ilk evcilleştiği mübarek topraklar buralar. Bugün de halen en önemli geçim kaynağımız, şehrimizin en önemli sektörü tarım ve hayvancılık. Bu fuar hem şehrimiz için hem bölge hem de ülkemiz için çok önemli. Pandemi dolayısıyla son bir senedir fuar yapamıyorduk. Bugün pandemiden sonraki ilk fuarımız ve Diyarbakır’ın mavi olmasından gururlanıyorduk. Ama maalesef dün yayınlanan yeni risk haritasında sarı tona geldik. Ben hemşerilerimizden hem bu fuarda hem de yaşantımızda pandemi kurallarına (maske-mesafe-hijyen) dikkat edersek tekrar maviye dönebilme şansımız olduğunu ifade etmek istiyorum. Pandemi kurallarına dikkat edersek en azından sarıda kalma şansımız var ama dikkat etmezsek nasıl ki, maviden sarıya döndüysek oradan turuncu ve kırmızıya da döneriz ki, Allah vermesin o zaman bu fuarı da sosyal etkinliklerimizi de tekrar yapamaz hale geliriz. Bunu arzu etmiyoruz. Onun için ne olur hem bugün bu fuarda hem fuar dışındaki yaşantımızda pandemi kurallarına dikkat edelim. Tarım ve Hayvancılıkla ilgili şehir olarak da Büyükşehir Belediyesi olarak da Tarım ve Orman Bakanlığımız da GAP Kalkınma Ajansıyla ve Bölge kalkınma ajansımızla önemli projeler yürütüyoruz. 2021 yılını Diyarbakır’da sert kabuklu meyveler yılı ilan ettik. Özellikle Diyarbakırımızın kuzey ilçelerinde taban arazisi az olan bölgelerde ceviz, badem ve fıstık yetiştiriciliği konusunda çiftçilerimizle işbirliği yaparak  Bakanlığımızın önderliğinde bu projeyi başlattık. İnşallah bölgeyi bademin, cevizin ve fıstığın merkezine dönüştüreceğiz. İşleme tesislerimizle ilgili de Dicle ilçemizde bir tesisin temelini attık. İnşallah bunlar tamamlandığında bahçecilikte de önemli bir noktaya gelmiş olacak.”

Bakan Pakdemirli’den Maple Çikolata’ya övgü

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de fuar konuşmasında fuarların kent ekonomisindeki yerine işaret ederek şunları söyledi: “Fuarlar gerek kent gerekse de ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Fuarlar yeni tarım teknolojilerini bilinçli yatırımcılarla tanıştırmaktadır. Fuarlar yeni ürünler, yeni alternatifler, yeni fırsatlar demektir. Özellikle tarım fuarları firma yetkilileriyle birebir görüşme imkânı sağladığı için hem çiftçimiz adına hem hedef kitleye ulaşılması ve ürün tanıtımının doğrudan yapılması bakımından avantaj sağlamaktadır. Dolayısıyla bu tarım fuarının Diyarbakır’a ve ülkemize tarım ve ekonomi bakımından büyük katkılarının olacağı aşikârdır. Zira Diyarbakır tüm Türkiye’ye ve dünyaya ürün gönderen bir şehirdir. Diyarbakır’da üretilen çikolatayı 2015’ten bu yana Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarına gönderebiliyorsak ve bu ihracattan 13 milyon dolar gelir elde edebiliyorsak bu verdiğimiz desteklerle beraber Diyarbakırlıların girişimciliği sayesindedir. Hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyor ve alkışlıyorum.”

‘Fuarımızı bilgi şölenine dönüştüreceğiz’

Diyarbakır’da yapılan tarım fuarının pandemi koşulları altında yapılan ilk fuar olduğuna vurgu yapan Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık olarak bu fuarda hem madden hem de manen yanınızdayız. Fuarda bakanlığımıza ait bir standımız var. Bakanlığımıza ait projelerle ilgili bilgilendirmeleri buradan yapacağız. Bakanlığımızın faaliyetleri hakkında iL Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Dicle Üniversitesi Ziraat ve Veteriner fakültemiz birlikte panel ve seminerler düzenleyecek. Böylece fuarımızı aynı zamanda bir bilgi şölenine dönüştüreceğiz.”

‘Tarımsal hâsılada Avrupa’da birinci ve dünyada da ilk 10’un içindeyiz’

Türkiye’nin coğrafi konum olarak büyük avantajlara sahip olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle 1.9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgededir. Tarımsal alan bakımından dünyada 17’inci sıradayız. Buna rağmen tarımsal hâsılada Avrupa’da birinci ve dünyada da ilk 10’un içindeyiz. Ülkemizin bu ticari konumunu değerlendirmek ve tarımsal üretimini arttırmak için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bakanlık olarak verdiğimiz destek ve yaptığımız altyapı yatırımlarıyla çiftçimizi destekliyor ve desteklemeye de devam edeceğiz. Bilindiği gibi geçen yıl meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında hizmete aldığımız yatırımlar sayesinde toplam bitkisel üretimimiz 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Büyükbaş hayvan varlığımız 2020 yılında 8,2 milyon başa yükselerek cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Küçükbaş hayvan varlığımız ise son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı. 2020 yılında yüzde4.8 büyüyen tarım son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı ve ekonomiye önemli bir katkı sağladı. Tarımsal hâsılamız ise önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333 milyar liraya yükseldi. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 20,7 Milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası ise yüzde 9 artışla 5,5 Milyar dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.  

Diyarbakırlı çiftçilerimize, son 19 yılda 23,3 milyar lira tarımsal destek verdik

Son 19 yılda Diyarbakır’a da önemli destekler sağladıklarını, tarım ve orman altyapısını daha da güçlü hale getirdiklerini söyleyen Pakdemirli “Diyarbakırlı çiftçilerimize, son 19 yılda 23,3 Milyar Lira tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında; Diyarbakır’ımıza 164 Milyon Lira hibe desteği ödedik. Hayvancılığın olmazsa olmazı meralarımıza, Diyarbakır’da özel hassasiyet gösterdik. 180 bin dekar mera ıslah çalışmasını tamamladık. Son 19 yılda, Diyarbakır için 25.2 Milyon Lira yem bitkileri desteği ödedik. Diyarbakır'da toplam alanı; 2,3 Milyon dekar olan 3 tarımsal ovamızı sit alanı olarak koruma altına aldık. 75 Bin ton hububat ve 450 ton yem bitkisi tohumunu üreticilerimize dağıttık. Son 19 yılda; 70 bin hektar arazide çalışma yaparak 30 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Yine son 19 yılda Diyarbakır’ımıza toplam 11 Milyar Lira yatırım yaparak, 4 İçme suyu, 4 Baraj, 12 Sulama Tesisi, 38 Arazi Toplulaştırma, 58 Taşkın Koruma Tesisi ve 3 HES Tesisi olmak üzere 119 tesisi hizmete aldık” açıklamasını yaptı.

Diyarbakır’da 1.150.000 dekar arazi daha sulamaya açılacak

Diyarbakır’ın toplam ekonomik sulanabilir arazi varlığının yaklaşık 4 Milyon dekar olduğunu belirten Pakdemirli “Diyarbakır’da 1.150.000 dekar araziyi daha sulamaya açmak amacıyla; sulama inşaatı ve kalan arazilerin planlama ve projelerini hızla tamamlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylece, sulamaya açılacak alanlarla, dekar başına yaklaşık 850 TL gelir artışı sağlanacak. Niyetimiz; Diyarbakır’da sulanmadık bir karış verimli toprak bırakmamak” değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır’a 18 milyon lira bütçeli 4 yeni proje

Konuşmasında Bakanlığının bitkisel üretim alanında Diyarbakır’a yapacağı yatırımları da açıklayan Bakan Pakdemirli bitkisel üretimi geliştirmek ve meraları ıslah etmek için, toplam 18 Milyon lira bütçeli, 4 yeni proje başlattıklarını duyurdu. Pakdemirli; “Bir: işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde % 70 hibe ile toplam 171 bin adet badem, fıstık ve ceviz fidanı ile “Kapama Meyve Bahçeleri” tesis edeceğiz.

İki; 22 bin dekar boş bulunan tarım arazisinde, “Kırmızı Mercimek” ekimi yapmak suretiyle bu arazileri ekonomiye kazandıracağız.

Üç; Karacadağ çeltiğini, geliştirmek ve yaygınlaştırmak için ilave “6 bin dekar alanda çeltik ekimi” yapacağız.

Dört; 7 bin dekar alanda “Mera Islah ve Amenajman Projesi”ni başlatarak hayvancılık işletmelerimizin kullanımına tahsis edeceğiz” dedi.

Diyarbakır’a hayvancılık alanında 6 müjde

Bakan Pakdemirli, “Tabi malum, Diyarbakır, aynı zamanda bir hayvancılık şehri” diyerek bu alanda yapılacak destekleri de açıkladı. “Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yoluyla Yaygınlaştırılması Projesiyle, bu yıl, dezavantajlı ilçelerde 1 milyon Lira bütçe ile üreticilerimizin büyükbaş hayvanlarına ücretsiz suni tohumlama yapacağız ve bu projeyi 3 yıl sürdüreceğiz. Mandalarda ücretsiz suni tohumlama yapmaya hemen başlıyoruz. YÖK işbirliği ile Murrah Mandasının suni tohumlama ve embriyo transferi yolu ile yaygınlaştırılması projesine Diyarbakır’da başlıyoruz. Diyarbakır’ı ipek böcekçiliği yatırım programı kapsamına aldık. Bu yatırımları, yüzde 100 hibe ile destekleyeceğiz ve bu kapsamda 10 işletmeye 1 Milyon 200 bin Lira hibe desteği ödeyeceğiz. Diyarbakır’da ahır-ağıl yapımı ve makine-ekipman alımına şu ana kadar 13,5 milyon TL hibe desteği ödedik. İnşallah bu yıl da ilk defa küçükbaş üreticilerimizin hayvan çadırı alımına %50 hibe desteği vereceğiz. Ayrıca göçerlerimize anaç koyun-keçi desteğine ilave 2 Lira göçer desteği ödeyeceğiz. 3 bin baş Akkaraman ve 1.500 baş Zom koyununu soy kütüğü kapsamına aldık. Soy kütüğü kaydı tutulan işletmelere hayvan başına 100 Lira, bu işletmelerden koç ve teke alan yetiştiricilere 500 Lira destekleme ödemesi yapacağız.”

Diyarbakır’da hibe tutarı 260.8 milyon tl olan 391 projeyi destekledik

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun da Diyarbakır’da güzel işler yaptığını belirten Pakdemirli “Yeni Kırsal Kalkınma yaklaşımı projelerimizle çok sayıda sektöre yönelik projeleri destekliyor, insanımıza; aş ve iş olanakları sağlamaya devam ediyoruz. Diyarbakır’da toplam yatırımı 568 Milyon TL, Hibe Tutarı 260.8 Milyon TL olan 391 projeyi destekledik. Bu arada TKDK 10. Başvuru Çağrı İlanına yatırımcılardan çok rağbet görmekteyiz. Bu çağrı kapsamında Diyarbakır için hibe tutarı 100 Milyon Lira olacak” dedi.

Konuşmasında yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli “Orman Genel Müdürlüğümüzce bu yıl, Diyarbakır’a 17,6 Milyon Liralık önemli bir yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Böylece yöre halkına tahmini 102 Milyon Lira ek gelir sağlayacağız. Yine Diyarbakır’da 672 bin adet fidan toprakla buluşturacağız ve 3,5 milyon adet fidan üreteceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Daha iyisi keşfedilene kadar, fuarlar, en iyi pazarlama aracıdır

Bu fuarın en önemli noktasının, ortak akıl ve kurumların iş birliği ile yapılması olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli “Sadece maddi değil, manevi olarak da bizler bu fuarın başarıya ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Zira çok iyi biliyoruz ki; daha iyisi keşfedilene kadar, fuarlar, en iyi pazarlama aracıdır. Ancak fuarlar birbirlerinin tekrarı değil, birbirlerine lig atlatan, çağ atlatan seviyede olmalıdır. Fuarlar; inovatif ürünlerin sergilendiği, katma değerli ürünlerin tanıtıldığı, yukarı çeken, ilham veren, geleceğe dair umut veren, dünya piyasalarını takip eden nitelikte olmalıdır. Bu fuar ile inşallah; ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmiş ve yeni işbirliklerine kapı aralamış olacağız” diye konuştu. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri