VİDEO - Tanrıkulu, TBMM’de 36 yıl öncesini hatırlattı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de kayyum meselesi ile ilgili konuştu, 36 yıl öncesini, OHAL dönemini, Anayasa mahkemesinin ihlal kararını hatırlattı.

TİGRİS HABER - Tanrıkulu’nun yaptığı konuşmanın ana başlıkları şöyle;

“Kayyum meselesi, Türkiye'nin Kürt meselesinin birlikte yaşam, ortak Cumhuriyet, eşit yurttaşlık bakımından son derece önemli bir meselesidir.

AKP, 36 yıl önceki fırsatı kullanamadı

Adalet ve Kalkınma Partisi 31 Marttan sonra bu fırsatı kullanamadı, halkın iradesini gasbetti ve bir darbe girişimi yaptı. Ben, Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekillerine Anayasa Mahkemesinin 1988/19 Karar ve 13/6/1988 tarihli kararını ve gerekçelerini okumalarını yeğliyorum. Anayasa Mahkemesi, bu meseleyi, otuz altı yıl önce bir vesileyle getirilen düzenlemelerle incelemiş ve halkın iradesine gasp olduğunu, seçme seçilme hakkının ihlali olduğunu -bu Anayasa Mahkemesi kararıyla- o zamanki olağanüstü hal nedeniyle çıkarılan kanun hükmünde kararname nedeniyle incelemiş ve karar altına almıştır.

Erdal İnönü’nün imzasıyla

O zaman Sosyal Demokrat Halkçı Partinin başvurusu üzerine ve Genel Başkanı Erdal İnönü'nün imzasıyla... Ki bugün de kendisinin doğum günüdür, bir kez daha kendisini saygıyla anıyorum.

Anayasa mahkemesinin ihlal kararı

O zaman Anayasa Mahkemesi tam da bu konuyu incelemiş ve Anayasa'nın ihlali olduğunu, 127'nci maddenin ikinci fıkrasına ve beşinci fıkrasına ihlal olduğuna karar vermiştir. Eminim ki bugün AKP sıralarında oturan -AK PARTİ sıralarında oturan- ve MHP sıralarında oturan milletvekillerinin bundan haberi yoktur, sadece okumalarını istiyorum.
Kayıtlara geçmesini istiyorum.

Ns

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri