Tigris Haber-Ankara-CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’deki erken evlilik ve çocuk yaşta yaşanan gebeliklerin önlenmesi, erken yaşta evliliklerin boyutları ve yarattığı sorunların tespiti ve bu konuda radikal çözüm yollarının tespiti amacıyla Meclis Araştırması istedi
Tanrıkulu, önerge ile ilgili gerekçelerini ise şu başlıklar altında sundu;
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) “Çocuk Anneler: Ergenlerde Gebelik Sorunuyla Yüzleşmek” başlıklı 2013 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu’nda, gelişmekte olan ülkelerde her gün, 18 yaşın altındaki 20 bin kız çocuğunun doğum yaptığı ve bu kız çocuklarının sayısının yılda 7,3 milyonu bulduğu belirtilmektedir.
Erken yaşta gebe kalan kız çocuklarının sağlıkları tehlikeye girmekte, psikolojik sorunları tebarüz etmekte, eğitimleri sonlanmakta; kısacası gelecekleri ciddi tehlike altına girmektedir.
Yasa şart
UNFPA Dünya Nüfusunun Durumu çalışmasına göre, 18 yaşın altındaki kız çocuklarında görülen 10 gebelikten 9′u evlilik bağı içinde meydana gelmektedir. Çalışmaya göre her gün temel insan hakları hiçe sayılarak, 39 bin kız çocuğu evlendirilmektedir. Bunlardan dokuzda biri ise 15 yaşından önce evlendirilmektedir. Çocuk evliliklerine karşı yasalar çıkarmak ve zaten var olan yasaların gerçek hayatta uygulanmasını sağlamak da yaşamsal derecede önemlidir.Raporda, Türkiye’de 25-49 yaşlarındaki kadınların yüzde 25′inin 18 yaşına kadar, yüzde 5′nin de 16 yaşından önce evlendikleri belirlenmiştir. Raporun tespitlerine göre erken yaşta evlilik ve gebeliklerin önlenmesinde, mevcut yasal düzenlemelerin uygulamalara yansıtılması önemli olmakla birlikte, özellikle yoksullukla mücadele, cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanması, toplumdaki geleneksel feodal yapının değiştirilmesi ile ilgili çalışmalar da son derece önemlidir.