TİGRİS HABER - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz’un gelmesi ile Elçi soruşturması yaklaşık 5 yıl sonra tamamlandı. Hazırlanan 41 sayfalık iddianame 20 Mart 2020 tarihinde Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Davada 3 polis ve bir PKK’li yargılanıyor
İddianamede Elçi'nin vurulduğu sırada sokakta silahlarını ateşledikleri Birleşik Krallık'ta hazırlanan raporla tespit edilen ve ihraç edilen polis memuru M.B. ile halen aktif görevde bulunan polis memurları S.T. ve F.T. hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.
Ayrıca iki polisin öldürülmesiyle ilgili PKK üyesi Uğur Yakışır'ın "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve iki kez ‘kamu görevlisini kasten öldürmek’ suçlarından toplam üç kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılması talep edildi.
Sanık polisler duruşmaya SEGBİS ile katılıyor
Yakışır hakkında Tahir Elçi'yi "olası kastla öldürmek" suçundan 20 yıl, polis memuru S.T.'yi "öldürmeye teşebbüs etmek" suçundan 20 yıl ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan beş yıl olmak üzere 45 yıl hapis cezası isteniyor.
Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin stajyer olarak katıldığı davaya sanık polislerin duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılacak.
Pandemi nedeniyle çok sayıda avukat ve gazeteci duruşmaya alınmadı. Duruşmaya 68 avukat ve bazı STK temsilcileri katılıyor. Duruşma için 3 savcı görevlendirildi.
Pandemi nedeniyle avukatlar ve gazeteciler alınmadı
Yargılamanın başlaması ile ilgili sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davanın duruşması başladı. Destek ve dayanışma için duruşmaya katılmak isteyen çok sayıda meslektaşımız ve Merkez medya dışında çok sayıda basın mensubu pandemi gerekçesiyle duruşma salonuna alınmadı” dedi.