Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Tahir Elçi cinayeti davasında, mahkeme başkanı bir avukatın "Çocuklarınıza adil yargılama mirası bırakın" sözlerine kızdı, "çocuklarımı karıştırma" deyip duruşmayı bitirdi. Baro Başkanı Nahit Eren mahkeme heyeti ile görüştü, duruşmaya devam kararı verildi, ancak duruşma seçim sonrasına, 5 Temmuz 2023 tarihine ertelendi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasının duruşması görüldü. Duruşmaya sanık polisler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle katıldı. Duruşmayı, Ankara, Kırıkkale, Artvin Adana, Samsun, Antalya, Hatay, Şırnak, Ağrı, Mardin, Muş, Tunceli, Siirt, Hakkari, Kars, Van, Şanlıurfa, Bingöl, Bursa, İzmir, Gaziantep baro başkanları, Hollanda'nın Rotterdam ve Amsterdam barolarının başkanları ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu takip etti.
Duruşmada Elçi'nin eşi Türkan Elçi, 2 yıldır süren yargılamalarda edindiği izlenimleri anlatarak, "Savaşa karşı çıktığı esnada katledilen bir hukuk insanının, bir baro başkanının katledilmesinin alelade bir dava olmadığını, bu davanın kişisel olmak kadar toplumsal ehemmiyetini, haksızlığa uğrayan her vatandaş gibi adaleti arama derdinde olduğumuzu ifade etmeye çalıştık. Fakat anlaşılamadığımızı, en doğal hakkımız olan adaletle aramıza gün geçtikçe bir duvarın örüldüğünü kısa sürede idrak ettik." dedi.
'Bu duvarın harcında zulüm vardır'
Dört yılı aşkın bir zaman sonra açılması beklenen bir davadan medet uman mağdurlar olarak sanık muamelesi gördük dışarıya atılmak istendik. Bu duvarın harcında toplumun genelinde ve bu davanın özelinde adalet bekleyenlerin derdini anlamada kayıtsızlık, devletin yargıcı olma kaygısı, devletin polisini yargılayamama, cezasızlık geleneği, kendine yakın hissetmediklerine önyargı var. Bu duvarın harcında zulüm var. Vatandaş anasının ak sütü kadar helal olan adalete erişemiyorsa, ortada zulüm var demektir." ifadelerini kullandı.
Adaletin herkesin hakkı olduğuna işaret ederek, "Bize bugün hakkımız olan adaleti teslim etmezseniz bize zulüm etmiş olursunuz." diye ekledi. Mahkemenin önceki celse aldığı ve celse arasından dinlenmesinden vazgeçtiği dönmemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu kararını hatırlatan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, soruşturma ve kovuşturma makamlarının Elçi cinayetini aydınlatmakta isteksiz olduğunu ifade etti. Eren, Davutoğlu’nun "Tahir Elçi’nin siyasi bir cinayete kurban edildi" sözlerinin neden dinlenilmeye değer olmadığını, mahkemenin yargılamayı adil yürütmekten uzak olduğunu ve ceza yargılama ilkelerini gözetmediğini, yargılamanın konusu Kürtler olunca hukukun işlevini yitirdiğini, mahkemenin hukuki dayanaktan yoksun kararlar verdiğini, birilerinin dosya savcısına talimat verdiğinin anlaşıldığını, mahkeme heyetinin davayı aydınlatmayacaksa çekilmesi gerektiğini ifade etti.
'Davayı isteksiz yürüyorsunuz?'
Savcılığın talebiyle mahkemenin aynı gün Davutoğlu kararından vazgeçen karar aldığını vurgulayan Eren, "Mahkeme de Davutoğlu'nun dinlenmesinin davaya yeni bir şey katmayacağı gerekçesiyle kararından vazgeçiyor. Dosyaya yeni bir şey katmayacağını nereden biliyorsunuz? Davutoğlu o karanlık dönemde başbakandı. Davutoğlu'nun 'Tahir Elçi cinayeti siyasi suikasttır' sözlerinin hiç mi önemi yok? Bu davayı gerçekten etkisiz ve isteksiz yürütüyorsunuz." diye konuştu. Birilerinin ilgili savcıya talimat verdiğini söyleyen Eren, Tahir Elçi cinayetinin, alelade bir cinayet olarak ele alınmasına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.
'Biz sizi reddediyoruz'
Elçi'nin anmasına katılanların fişlendiğini hatırlatan Eren, "Fişleme olayı Tahir Elçi davasına bakış açısıdır. Anmaya gelenleri fişliyorsunuz. Türkan Elçi dahil olmak üzere. Siz bu dosyada etkin baksaydınız birileri o fişlemeyi yapamazdı. Biz sizi reddediyoruz. Bu kaçıncı reddedişimiz. Sizi reddediyoruz. Lütfen siz artık kendiniz çekilin" ifadelerini kullandı.
'Çocuklarımı karıştırma' deyip duruşmayı bitirdi
Elçi ailesinin avukatı Neşet Girasun'un yaptığı savunmada, mahkeme başkanına hitaben, "Adil bir yargılama yürüterek, çocuklarınıza bu mirası bırakın." sözleri salonda tansiyonu yükseltti. Girasun'a "Düzgün konuşun çocuklarımı karıştırma." diye sert tepki gösteren mahkeme başkanına CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Sözler gayet düzgündür." diye yanıt verince, mahkeme başkanı Tanrıkulu'na "Siz karışamazsınız" diye tepki gösterdi. Tanrıkulu, "Karışırım" diye karşılık verdi. Salonda, bulunan bir avukat, "Sadece sizin çocuklarınız için değil, tüm çocuklar için söyledi." diye araya girdi. Bu sözlerin salondaki avukatlar tarafından alkışla karşılık bulunca "Duruşmayı bitiriyorum." deyip, heyet üyeleriyle birlikte salonu terk etti.
'Duruşmaya tekrar devam edildi'
Başkan ve heyetin mahkeme salonun terk etmesine karşılık avukatlar ise duruşmasının sürdürülmesini isteyerek duruşma salonunu terk etmedi. Bunun üzerine mübaşir salona gelerek, mahkeme başkanının duruşmayı sonlandırdığını bir kez daha anons etti. Ancak, Baro Başkanı Eren'in yaptığı görüşmeler sonucu başkan ve heyet yaklaşık bir saatin ardından salona gelerek duruşmaya yeniden başladı.
Mahkeme, avukatların taleplerini alarak sürdürdüğü duruşmada, Türkiye Barolar Birliği, Samsun, Artvin, Hatay, Kars ve Kırıkkale baro başkanları davaya müdahillik talebinde bulundu.
3 talebi reddedildi biri kabul edildi
Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun 12 kayıp saniyeye ilişkin yeniden rapor düzenlenmesi, baroların katılım ve Davutoğlu'nun dinlenmesi taleplerini reddetti, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda görüntü ve ses kayıtlarının olup olmadığının sorulmasına ve varsa mahkeme gönderilmesi talebinin kabul etti. Mahkeme, duruşmayı seçimden sonraya denk gelen 5 Temmuz 2023 tarihine erteledi.