TİGRİS HABER - Pandeminin kısmen kontrol altında olduğu bölge illerinde, 1 Haziran'dan sonra kısıtlamaların ve önlemlerin kaldırılmasıyla birlikte vaka sayıları hızla artıyor.
Vaka sayılarının artmasıyla birlikte özellikle Diyarbakır, Mardin, Van, Urfa, Antep, Batman'da Covid-19 teşhisi konulan hastalar, servislerde yer bulamıyor. Hastaneler tam kapasite çalışıyor ve yeni hasta yatışı yapılamıyor. Hastalar ya ilaç tedavisi önerilerek evlerine gönderiliyor ya da başka illere sevk ediliyor.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Antep Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş, Mardin Tabip Odası Başkanı Volkan Binbaş, Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz ve Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç bulundukları kentteki son durumu bianet'e anlattılar.
Hekimler, beş kentte de hastanelerin doluluk oranının yüzde yüze ulaştığını söylediler. Vakaların 1 Haziran öncesine göre kontrol edilemez bir noktaya geldiğini belirttiler.
Dr. Turan: Bölgedeki tüm illerde artış var
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan: Resmi rakamlara ulaşmıyoruz ama bölgede bütün illerde artış var. Hastaneler tam kapasite çalıyor. Hastanelerde sirkülasyon var. Hastaneler dolu olduğu için evlere gönderiliyor.
6 Ağustos itibariyle 346 hasta sağlık çalışanımız vardı ama bugün bu sayı 361 oldu. Dört gün önceye göre sayı hızla artıyor. 23 Mayıs’ta yaptığımız tespitlerimizde enfekte sağlık çalışanı sayısı 95’ti ancak iki ayda iki buçuk katı artış oldu
1 Haziran öncesinde halkta bir duyarlılık, bir bilinç oluşmuştu. Fakat normalleşme yanlış aktarıldı ve yanlış anlaşıldı. Durum artık bireysel önlemlerle önüne geçilemez halde. Semptom göstermeyenlere test yapılmıyor, bu kişileri ancak test ile tespit edebiliriz. Bu nedenle yaygın test yapılmalı.
"Bu kadar hasta kaybı sağlıkçıları yoruyor"
Pandemi ile mücadele etmek sadece tedavi etmek değil, öncelikle önlemektir. Test, filyasyon ve birinci basamak güçlendirilmeli. Sağlık çalışanları çok yoruldu. Rakamlar, sayılar ruhsuzdur ama her bir sayı bir can demek bizim için. Bu kadar hasta kaybı sağlık çalışanlarını tüketiyor.
Dr. Ateş: Antep'te 20 bine yakın temaslı var
Antep Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş: Sahada çalışan arkadaşlarımızdan edindiğimiz bilgilere göre Antep'te günlük vaka sayısı 300-350'yi buluyor. Yatan hasta sayısının ise dört gün önce 1500'e yakın olduğunu öğrendik. Hastanelerin pandemi servisleri ve yoğun bakımlar tam dolu.
"Sağlık çalışanları tükendi"
Taburcu edilen hastaların yerine hasta yapışı yapılıyor. Hastaneye yatışı yapılamayan hastalar ise eve gönderiliyor. Antep'te 20 bine yakın ise hasta temaslı takibi var. Temaslıların bile takibi zor oluyorken eve gönderilen hastaların takibi nasıl olacak, bilmiyoruz.
Beşinci aya girdik ve sağlık çalışanları yoruldu, hem filyasyona giden ekipler, hem de hastanelerdeki sağlık çalışanları çok yoruldu, bir tükenmişlik hali var. 20 yıllık hekimim, pandemi sürecindeki bu tükenmişliği meslek hayatım boyunca hiç görmedim.
Dr. Binbaş: Mardin'de 1 Haziran öncesine göre 20 kat artış
Mardin Tabip Odası Başkanı Volkan Binbaş: 1 Haziran'da kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte vakalar çok ciddi şekilde arttı, neredeyse Haziran öncesine göre 20 kat bir artış söz konusu. Şu an toplam vaka sayımız 5 bini geçti. Mardin ve ilçelerdeki hastanelerin doluluk oranı yüzde yüze ulaştı. Hastaneye yatışı yapılması gereken hastalar, doluluk nedeniyle yatırılmıyor.
"Hastalar evlere gönderiliyor"
Covid'li hastalara beş günlük ilaç tedavisi verilerek evlere gönderiliyor ve evlerde Aile Hekimleri tarafından takip edilmesi isteniyor. Aile hekimlerine her gün PCR testi pozitif çıkan ve evde takibi yapılması istenen ne az 10 hasta düşüyor. Sahadan arkadaşlarımızdan edindiğimiz bilgilere göre ölen kişi sayısında da ciddi bir artış var.
"Enfekte sağlık çalışanı sayısı 300'lere ulaştı"
Denetim yok, salgın katlanarak artıyor. Sonbahar geliyor, mevsimsel hastalıklarla beraber önlenemez bir noktaya gelecek. Bir an önce sıkı tedbirler alınmalı. Ayrıca salgındaki artış sağlık çalışanlarının da doğrudan etkilenmesine neden oluyor. Sağlık çalışanlarına test yapılmıyor.
Testi pozitif çıkan sağlık çalışanları 14-15 günlük süreyi tamamlamadan yeniden çalıştırılıyor. Şikayet yoksa test yapılmıyor. Mardin'de şu an ciddi bir kargaşa hakim, detaylı veri yok ama testi pozitif olan sağlık çalışanlarının sayısı da 300'lere ulaştı.
Dr. Yaviç: Van'da pandemi hastaneleri tam dolu
Van Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç: Pandemi hastanelerinde servisler tam dolu. Bölge hastanesi C bloku pandemi için boşaltıyor. Yoğun bakım oranı yüzde 70 oranında. Ortalama günlük pozitif vaka sayısı 200'lerde. İpekyol ilçesinde özellikle çok fazla hasta var.
"150 sağlık çalışanı enfekte"
Sağlık çalışanlarında birinci basamak başta olmak üzere çok fazla enfekte olan kişi var. Şu an 150 kadar sağlık çalışanı arkadaşımızın enfekte olduğunu biliyoruz. Ama bunu teyit edemiyoruz.
Yetkililerin normalleşme söyleminden vazgeçmesi gerekiyor. Çünkü normalleşmenin koşulları yok. Ekonomik sosyal destekler sağlanmalı, süreç tamamen halkın insiyatifine bırakılmamalı. Pandeminin sadece bireysel tedbirlerle önlenemez, genel politikalar ele alınmalı.
Dr. Oğuz: Batman'da PCR testi pozitif sayısı 6500
Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Oğuz: Batman’da 1 Haziran sonrası ciddi vaka artışları oldu. Şu an günlük vaka sayımız 100, bazen 200'ü buluyor. Toplam PCR testi pozitif sayımızın 6500 olduğunu duyuyoruz.
Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde servisler ve yoğun bakımlar tam kapasite dolu. Görece daha iyi ama hastanede tedavi gerektiren hastalar evlere gönderiliyor.
"Testler yapılmıyor"
Testlerle ilgili ciddi sıkıntılar var, testler yapılmıyor. Klinik bulguları olanlara, semptomlulara test yapılıyor. Test aralığı daraltıldı. Bir aydır yine test yapılmadığını öğreniyoruz. Testler Batman dışına gönderiliyor. Temaslıllara test yapılmıyor.
Sağlık çalışanlarını da enfekte oranları çok yüksek. Sürecin uzaması sağlık çalışanlarını da olumsuz etkiliyor. Vaka sayısı ile birlikte sağlık çalışanlarında da enfekte sayısı artıyor. Sadece semptom gösteren sağlık çalışanlarına test yapılıyor. Bu durum toplum sağlığı açısından da büyük bir risk.
1 Haziran öncesinde günlük 20-25 aralığındaydı ama şu an 200'ün üzerinde enfekte sağlık çalışanı var. Bize herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor. Çalışma koşulları pandemiye uygun düzenlenmeli.