TİGRİS HABER - Dini lider, Suriye'nin en güney sınırındaki Suveyda kentinde yaşayan Suveyda halkının Esat Rejimine karşı sokaklarda gerçekleştirdiği gösterilere yapılan müdahaleye tepki gösterdi. Gösteriler, Suriye'nin güneyinde, Beşar Esad'ın rejiminin kontrolünü elinde bulundurduğu bir bölgede gerçekleşiyor.
150 bin kişinin yaşadığı belirtilen Suveyda kenti demografik olarak yaklaşık %70'i Dürzilerden, %15'i Müslüman Araplardan ve %15'i diğer dinlere mensuplardan oluşur.
Dini lider Al-Hicri, Suveyda protestocularının kurşunlarla hedef alınmasını kınayarak, İran'a ve Esad rejimine karşı protesto çağrısında bulunarak İran ve Esad Rejimine mesaj verdi.
13 Eylül Çarşamba günü Dürzi Üniteryen mezhebinin ruhani lideri Şeyh Hikmet El Hicri, İranlı milislere karşı katıldığı gösteri sırasında Esat Rejimine bağlı güçlerin müdahalesini değerlendirdi.
El Hicri, misafirhanesinde Süveyde sakinlerinden oluşan bir toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Protestocuların vurulmasına hiç şaşırmadım. Başımıza gelecek her türlü zarar, bizim için büyük bir zarar olacaktır." dedi.
El Hicri, "Meydanlar bir gün iki gün, bir ay iki ay, bir yıl iki yıl bizimdir ve geri çekilmeyeceğiz" sloganı atan eylemcilere, "haklı talepler gerçekleşene kadar meydanlarda kalmaları" çağrısında bulundu.
El Hicri, kendi deyimiyle "Bize zarar veren herhangi bir taraf, topraklarımızı işgal eden her saldırganın kaderiyle karşılaşacak" tehdidinde bulundu.
Şeyh, "Dağ Ailelerini, rejimin ve onun ajanlarının parti liderleri arasında aradığı fitneye karşı dikkatli olmaları konusunda çocuklarını arasında farkındalığı yaymaya çağırdı.
Hicri, İranlı milislere karşı "direniş" çağrısında bulunarak, "İranlı milisler topraklarımızı işgal ediyor ve onlara karşı direnmek bir görevdir" dedi.
"Baas Partisi'nin Süveyde kentindeki genel merkezinde çarşamba sabahı binayı gösteri yapmaya çalışan 3 protestocu, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaralandı."
Suveyda gösterileri
Suriye'nin güneyindeki Süveyda gösterileri, siyasi değişim ve Suriye rejiminin devrilmesi taleplerinin vurgulandığı bir dönemde dördüncü haftasını doldurdu.
Suveyda'nın merkezindeki Karama Meydanı, rejimin devrilmesini ve cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevden alınmasını talep eden günlük gösterilere tanık oluyor ve vilayetin şehir ve köyleri, siyasi geçiş ve uygulamaya yönelik siyasi talepleri vurgulamak için gece nöbetlerine ve gösterilere devam ediyor..
Suveyda ve Deraa'nın Suriye'deki önemi nedir?
Dürziler, Suriye'de yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip bir topluluk olup İslam'ın bir mezhebi olarak kabul edilirler. İslam'ın temel inançlarından bazılarını reddetikleri iddia edilen Dürziler, kendi inançlarını çok gizli tutar ve dış dünya ile çok az etkileşime girerler.
Suriye'nin güneyindeki Suveyda ve Deraa kentlerinde yoğun nüfusları bulunur. Suriye'nin güneybatısında yer alan ve yaklaşık 200.000 nüfusa sahip bir şehir olan Deraa'da, Dürzi nüfusunun yoğun olduğu bir kent. Nüfusunun yaklaşık %60'ı Dürzilerden, %20'si Müslüman Araplardan ve %20'si diğer dinlere mensuplardan oluşur.
Suveyda ve Deraa kentlerinde 2011'de başlayan gösteriler, Suriye'nin güneyindeki Dürzi halkının İran'ın bölgedeki nüfuzuna karşı tepkisi olarak başlamış, gösteriler, Suriye'nin diğer bölgelerindeki gösterilere de ilham kaynağı olmuştu.
Dürzilik Üniteryan, yani tek tanrılı bir mezhep olup insanlığın kurtuluşu için Hz. Ali'nin dünyaya geldiğine inanır. Hz. Ali'nin öğretilerine öncelik tanır. Hz. Ali'nin soyundan gelen imamlara inanan Dürziler, kendi inançlarını çok gizli tutarlar ve dış dünya ile çok az etkileşime girerler. (Haber Merkezi)