ŞANLIURFA - İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil Komuta Merkezinde, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kente sığınan Suriyelilerle daha iyi iletişim kurmak için Arapça bilen personel görev yapıyor. Sağlık ekipleri, kentteki konaklama tesisleri dışında yaşayan 80 bin civarındaki Suriyeli'nin olası problemlerinin giderilmesi amacıyla çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor. İl Sağlık Müdürü Erdoğan Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyelilerin sağlık ihtiyaçlarının karşılanması noktasında 112 Komuta Merkezinde Arapça bilen personel istihdam ettiklerini söyledi. Suriyeliler tarafından komuta merkezine gelen telefon ihbarlarını Arapça bilen personel tarafından cevaplandırıldığını, bu sayede hastanın durumu ve konumu hakkında gerekli bilgileri hızlıca aldıklarını aktaran Erdoğan, "Aylık nöbet listesi hazırlanırken Arapça bilen personelimizi 24 saat görev esasına göre planlıyoruz. Arapça bilen arkadaşlarımız olduğu için bu konuda şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadık" dedi.
Erdoğan, Arapça bilen personel sayesinde "dil" problemi yaşamadıklarını ifade ederek, böyle bir durumla karşılaştıkları takdirde 112 Genel Müdürlüğü merkezindeki kriz masasında bulunan tercümanlarla telekonferans yöntemiyle irtibata geçtiklerini dile getirdi. Merkezde, 3'ü doktor 20 personelin görev yaptığını hatırlatan Duran, şunları kaydetti:"Merkezimize çağrı düştüğü taktirde hiç ayırt etmeden hizmetlerimizi dört dörtlük yapmaya çalışıyoruz. 2012'de 426 Suriye vatandaşını taşıdık. 2013'de ise bu sayı 6 bin 968'e çıktı. Bunun dışında kamplarımızda verilen 112 hizmetleri 24 saat devam ediyor."
112 Acil Komuta Merkezinde görev yapan acil tıp teknisyeni Meliha Demir ise Suriyelilerden ortalama 250 çağrı aldıklarını bunlardan 100'ünü gerçek ihbar olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Misafirlerden gelen çağrılarda en çok adres tarifinde sorun yaşadıklarını vurgulayan Demir, "Bunu çözmek için de ya yakındaki Türk vatandaşlara yönlendiriyoruz ya da bulundukları yerlerin yakınındaki belirgin noktaları almaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.