Suriye’de sıcak ve soğuk savaş taktikleri!
Naci Sapan
Suriye’deki savaşı nasıl tanımlamak gerekiyor?
Sıcak savaş alanı mı?
Soğuk savaş taktiklerinin uygulandığı bir alan mı?
- tanıklığımız; sadece Türkiye’nin içinde bulunduğu bir sıcak savaş ile ilgili. Arap ülkeleri kayıtsız, İran, ABD, Rusya, Avrupa ülkeleri ise kendi aralarında bir gizli anlaşma yapmış gibi sessiz, gerektiği zamanlarda ise çok sesli. Bazen varız bazen de yok’uz diyorlar. Her ne kadar İŞİD unsurlarına yönelik varlık nedenlerine işaret etseler de, özellikle Rusya ve ABD soğuk savaş taktiği ile duruma ayar çekiyorlar.
Soğuk-sıcak savaş taktiklerinin parametrelerini Suriye topraklarındaki 400 yıllık Osmanlı egemenliğinin varlığı, 1.Dünya savaşı sırasında İngiltere ve Fransa arasında yapılan Sykes-Picot anlaşmasının detaylarında görmek lazım. Bu anlaşma ile Suriye’nin Fransa’nın nüfus alanına girmesinin tarihi geçmişini Haçlı seferlerinde de aramak mümkün!
**
Suriye toprakları şimdiki zamanda İsrail’in geleceğinin garantiye alınması kapsamında soğuk savaş taktiklerinin uygulandığı bir alan haline geldi. 1. Dünya savaşı sırasında İngiltere-Fransa arasındaki anlaşmaların bir benzerinin uygulanması yönündeki taktikler kafa karıştırıcı olsa da, Suriye’de uygulanmak isteniyor.
ABD ile Rusya satranç oynuyor. Bu satranç oyunu oynanırken zaman zaman herhangi bir Avrupa ülkesi de tek hamlelerle ‘Bizde varız’ diyorlar. Çok hamleli satranç oyununda kim/kimler karlı/zararlı çıkar?
**
ABD resmi politikası sürekli ‘IŞİD’ diyor. Ancak, Trump, Suriye topraklarındaki askeri üslerine rağmen, ‘En kısa sürede Suriye’den çekileceğiz’ dedi. Askerler çekilecek, peki üsler ne olacak?
Rusya’nın, ‘ABD Türkiye’yi çileden çıkardı’ açıklamasının hemen ardından Fransa, ‘Suriye’ye geliyorum’ diyerek, uzun yıllar işgal ettiği mandasındaki Suriye üzerindeki geçmişe dayalı egemenlik hakkının varlığına işaret etti.
Türkiye, ABD-Rusya-Avrupa ülkeleri arasındaki özel ve gizli soğuk savaş taktik ve stratejileri ile köşeye mi sıkıştırılmak isteniyor?
Sonuç?
Şöyle bir şey geliyor aklıma;
Bu satranç oyununda Amerika kazanır, Trump kaybeder, Rusya kaybedecek bir aktör olarak görünmüyor. Genelde Ortadoğu halkları, özelde Kürtler kaybeder. İsrail kazanır. Türkiye kaybetmez, Osmanlı anlayışı kaybeder.