Sur üzerine ilk çalışma!

Sur’daki çatışmalı süreçte, çatışmaya şahitlik eden kişilerdeki depresyon ve travma sonrası stres bozuklukları üzerine ilk bilimsel çalışma.

Tigris Haber- Uzman Psikolog Songül Karakaş’ın tez çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 20 ila 40 yaşında, yüzde 54’ü erkek, yüzde 46’sı kadın bireylerin katıldığı çalışmada, Sur’daki çatışmalara şahitlik eden bireylerin yüzde 6’sında stres bozukluğu saptanırken, bunların yüzde 5’inin ise ilaç kullandığı sonucuna ulaşıldı.


Uzman psikolog Songül Karataş’tan çatışmalı sürece şahit olmuş bireylerde, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu değerlendirilmesi.

Uzm. Psikolog Karakaş, tez konusu olarak Sur’da çatışmalara şahit olan bireylerin depresyon ve travma sonrası yaşadıkları stres bozukluğunu araştırdı. Karakaş, tarihi Sur ilçesinde çatışmaya şahitlik etmiş bireyler ile çatışmadan uzak olan Kayapınar ilçesinde aynı dönemdeki bireyleri karşılaştırdı.

Uzm. Psikolog Karakaş, uzun ve kapsamlı tez çalışmasına ilişkin Tigris Habere kısa bir değerlendirmede bulundu.

Karakaş, Diyarbakır bölgesinde çatışma görmüş kişilerin travma sonrası stres bozukluğu, depresyon düzeyi ve psikopatoloji açısından değerlendirilmesini yaptığı çalışmasının amacına ilişkin şunları söyledi: “Bu çalışmanın amacı, Diyarbakır ilinde silahlı çatışmaya şahit olmuş bireylerin depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu açısından değerlendirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için çalışma iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve psikopatoloji kavramları üzerinde durulmuştur. Bu bölümde travma sonrası stres bozukluğunun epidemiyolojisi, etiyolojisi, modeller, tanı kriterleri ve sonuçları üzerinde durulmaktadır. Depresyon düzeyi başlığı altında depresyon kavramı, depresyon türleri, depresyonun klinik özellikleri ve depresyonun tedavisi konuları incelendikten sonra son olarak psikopatoloji kavramından bahsedilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise uygulama sonuçları değerlendirilmektedir.”

  Uzman Psikolog Songül Karakaş’ın Sur ve Kayapınar ilçelerini karşılaştırmalı olarak ele aldığı çalışmasından kısa kısa notlar şöyle:

Hem sosyal hem duygusal yaşamda olumsuz sonuçlar yaratıyor!

Travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon kavramları bireylerin hayatlarını oldukça olumsuz etkileyen sorunlardır. Depresyonun üst seviyelerde olması ruhsal açıdan iyi oluş halini bozarken fiziksel ve sosyal yaşamda da etkiler bırakır. Benzer bir biçimde, travma sonrası stres bozukluğu da bireyin hem sosyal hayatında hem de duygusal durumunda olumsuz sonuçları ortaya çıkarır. Kimi durumlarda, depresyonun yaşanmasında belirli bir olayında etkisi olabilmektedir. Aynı şekilde travma sonrası stres bozukluğunda da yaşanılan travmanın önemli ölçüde etkisi bulunur.

Kalıcı etkileri var!

Yaşanılan deneyimler bireylerin hayatlarında kalıcı izler bırakabilmektedir. Özellikle birey açısından çok ciddi yaşantılar söz konusu olduğunda travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu tür sorunlar bireyleri fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal açıdan olumsuz etkilemektedir. Bireylerin söz konusu sorunlardan kurtulmaları veya olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için söz konusu sorunların iyi bir biçimde tanınması gerekir.

Yüze 6’sında psikolojik bozukluk var yüzde 5’i ilaç kullanıyor!

Çalışmamıza katılan bireylerin %54’ünün erkek, %46’sının bayan olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamıza katılan kişilerin 20 ila 40 yaş arasında oldukları görülmüştür. Çocuk sahibi olmayan birey sayısı %45’dir. Kişilerin eğitim seviyelerindeki durum lise ve lisans mezunlarının ağırlık olduğunu göstermiştir. Araştırma bulgularını incelediğimizde psikiyatrik bozukluğu olan %6, ilaç kullananlar % 5 ve ailesinde psikiyatrik rahatsızlığı olanların %6 oranında olduğu görülmüştür

Psikolojik destek çok önemli!

Kısaca özetlemek gerekirse, bu çalışmanın temel bulgusu, silahlı çatışma ile travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu yönündedir. Bu sebeple, herhangi bir bölgede silahlı çatışmaya şahit olan bireyler için gerekli psikolojik desteğin verilmesi son derece önemlidir. Zira savaş yaşayan yerlerde bireylerin ruh sağlıklarının bozulması ilerleyen yıllarda da toplumsal sorunların yaşanmasına sebep olabilecektir. Bu nedenle söz konusu bölgelerdeki insanlara destek olunması olumsuz etkilerin mümkün olan en alt düzeye indirilmesi ilerleyen dönemlerde meydana gelebilecek olan bireysel ve toplumsal sorunları önleme açısından faydalı olacaktır.

Uzman Psikolog Songül Karakaş kimdir?

Yakın doğu üniversitesi fen edebiyat fakültesi psikoloji bölümünü (İngilizce) 2009_2014 yılları arasında tamamladı. Aynı süre zarfında, yeryüzü doktorlar derneği (doctors  worldwide) ve de dünya doktorları derneği (medecins du monde ) Avrupa birliğine bağlı sivil toplum kuruluşunda saha alanında çalıştı. Yakın Doğu Üniversitesinde, 2016 - 2018 yılları arasında Klinik Psikoloji alanında master yaptı. Diyarbakır Dicle üniversitesi psikiyatri bölümünde 6 ay zorunlu stajını tamamladıktan sonra halen, İnci Danışmanlık Merkezi’nde, bireysel klinik danışmanlık hizmeti vermekte.

Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri