. Surlu vatandaşlar, Diyarbakır Valiliği'nin verdiği parayı reddederek, dilenci olmadıklarını söyledi. Halkın tepkisi üzerine valilik hasar tespit çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı.
Diyarbakır Valiliği, Sur'da 103 gün boyunca süren çatışmalarda Fatihpaşa, Savaş, Cemal Yılmaz ve Hasırlı mahallelerinde evi zarar gören vatandaşların evlerinde hasar tespit çalışmasının yapılacağını ve zararlarının karşılanacağını duyurmuştu. 1 Temmuz Cuma günü Sur Kaymakamlığı kriz masası, yaklaşık bin aileyi telefonla arayarak evlerinin hasar tespit çalışmasının tamamlandığını bildirerek, ödenek yapılması için kaymakamlığa gelmelerini bildirdi.
Kaymakamlık ve Valilik açmazı
Bayramdan sonra kaymakamlığa giden yurttaşlara kriz masasının hazırladığı hasar tespit ödeneklerinin yazıldığı liste verildi. Listede çoğunluğu 5 bin lira olmak üzere en fazla 8 bin lira ödenek verileceği söylenerek, ödeneğin yarısı elden diğer yarısını da daha sonra verileceği belirtildi. Kaymakamlıkta duruma tepki gösteren yurttaşlar, kriz masasının hazırladığı listedeki ödenekleri kabul etmeyeceklerini söyledi. Tepki üzerine Sur Kaymakamlığı hak sahiplerini Yenişehir Kaymakamlığı Hasar Tespit Komisyonu'na yönlendirdi.
Yenişehir Kaymakamlığı ise yapacakları bir şeyin olmadığını söyleyerek valiliğe yönlendirdi. Valilik yurttaşları tekrar Sur Kaymakamlığı'na yönlendirince yurttaşlar yapılanlara tepki göstererek belirtilen ödenekleri almayacaklarını, yıkılan evlerine geri istediklerini söyledi.
'Yıktıkları eve komik ödenek dayatıyorlar'
Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir, Fatihpaşa, Savaş, Cemal Yılmaz ve Hasırlı mahallelerinde yaklaşık 5 bin 700 evin bulunduğu ve sadece bin ailenin çağrıldığını söyledi. Koçero, Cemal Yılmaz Mahallesi'ndeki evinin yıkıldığını söyleyerek, buna karşı 5 bin lira gibi komik ödenek dayattıklarını, bunu kabul etmeyeceklerini vurguladı.
'Dilenci değiliz evimizi istiyoruz'
Cemal Yılmaz Mahallesi'nde evi bulunan Uğur Erdoğan ise 200 günü aşkındır evini sadece bir kez polis kontrolünde gördüğünü söyleyerek, evinin kullanılmayacak halde olduğunu aktardı. Erdoğan, evinde sağlam bir eşyanın kalmamasına rağmen kaymakamlığın kendileriyle dalga geçer gibi sadece 5 bin lira vereceklerini söylediğini belirtti. Kaymakamlıkta tepki gösterdiğini söyleyen Erdoğan, sorumlulara dilenci olmadıklarını, evlerini istediklerini söyledi. Yasağın kaldırılmasını ve yıkımın durdurulmasını isteyen Erdoğan, evini onarabileceğini ve mahallesinde yaşamak istediğini ifade etti.
Hasar tespit çalışmaları durdu
Yurttaşların kriz masasının belirlediği ödenekleri kabul etmeyeceklerini belirtmeleriyle Valilik Hasar Tespit çalışmalarını durdurdu.
Öte yandan "Kamulaştırma" adı altında yıkımın sürdüğü Hasırlı Mahallesi'nin tamamının yıkıldığını ve iş makinelerinin Cemal Yılmaz Mahallesi'ne geçtiği öğrenildi. (DİHA)