Süne alarmı!

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Süne ile mücadele konusunda çiftçileri uyardı: Süne ile mücadelede ilaçlamanın tam zamanı!

Buğdayın kalitesi düşüyor

Diyarbakır ve ilçelerinde çiftçilerin baş belası Süne ile mücadele konusunda çiftçileri bilgilendiren İskenderoğlu, metre kareye 40 Süne’nin düştüğünü belirterek, “Süne, Buğday’ın özünü yok ediyor. Yani, Süne buğdayın içini boşaltarak kalitesini düşürüyor. Bizim coğrafyamızda yetişen en kaliteli buğdaylar, Süne yüzünden yemlik buğday seviyesine düşüyor. Buğdayımızın kalitesini düşüren Süne zararlısına karşı mücadele için çiftçilerimizin acil bir şekilde ilaçlama yapması gerekiyor” dedi.

Metre karede 40 Süne ürüne zarar veriyor

 

 

“Yenişehir Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü olarak koordineli bir şekilde arazide yaptığımız çalışmalar da Yenişehir bölgemizde yaklaşık olarak metre karede 32 adet Süne (Kımıl) vakasına rastlanmıştır. Diğer ilçelerimizde özelikle de dağlık ilçelerimizde, Çermik, Çüngüş ve Hazro’da metre karede 40’ın üzerinde Süne vakası gözlenmiştir.

‘Buğday’ın özünü yok ediyor’

Süne, Buğday’ın özünü yok ediyor. Yani, Süne buğdayın içini boşaltarak kalitesini düşürüyor. Bizim coğrafyamızda yetişen en kaliteli buğdaylar, Süne yüzünden yemlik buğday seviyesine düşüyor. Buğdayımızın kalitesini düşüren Süne zararlısına karşı mücadele için çiftçilerimizin acil bir şekilde ilaçlama yapması gerekiyor. Eğer, Süne zararlısına karşı çiftçilerimiz ilaçlama yapmazlarsa bir yıl boyunca emek verdikleri kaliteli buğdayları yemlik seviyesine düşecek. Hem verimde hem de ürün kalitesinde ciddi bir kayıpla karşı karşıya kalacak olan çiftçilerimiz, hasat sonunda elde ettikleri ürünlerini ucuza satmak zorunda kalacaklar.

 

‘Süne ile mücadele acil ve ertelenemez bir iştir’

Bölgemizde yetişen sert buğday Türkiye’nin en iyi kalite buğdaylarındandır ve bu yılki yağışların da etkisiyle ürün kalitemiz ve verim kapasitemiz daha da artacaktır. Çiftçilerimizin bu yıl yüzlerinin gülmesi için Süne ile mücadele acil ve ertelenemez bir iştir. Çiftçilerimiz mutlaka süne ile mücadelede ilaçlamayı zamanında yapmalıdırlar. Çiftçilerimizin, Süne ile mücadelede yapacakları ilaçlamanın maliyeti de çok düşüktür. Yani, bir dönüme ilaçlama maliyeti 1 TL’den bile azdır. İlaçlama yapılmadığında ise bunu telafisi yoktur. Süne ile etkili bir mücadele yapılmadığında çiftçimizin yüksek kalitedeki buğdayı yemlik oluyor ve ne un fabrikaları ne de Toprak Mahsulleri Ofisi bu buğdayı almıyor. Çünkü Süne zararlısının içini boşalttığı buğdayın kalitesi oldukça düşüyor ve TMO’nun alım bandına giremiyor. Diyelim ki, şuan Buğday borsasında kaliteli buğdayın kilosu 1,2 TL ise Süne’nin vurduğu buğday yemlik statüsüne düştüğü için fiyatı kilo başına 0.80 TL’ye düşüyor.  Bu da çiftçilerimiz açısından büyük bir kayıptır. Eğer, çiftçilerimiz zamanında Süne’ye karşı ilaçlamasını yaparsa böyle bir kayıp yaşamayacaktır.

 

‘Süne ile ilaçlamanın tam zamanıdır’

Süne ile mücadelede çiftçilerimizin bilinçlenmesi ve Süne’ye karşı ilaçlamayı zamanında yapması çok önemlidir. Yenişehir Ziraat Odası olarak çiftçilerimizi Süne’ye karşı ilaçlama yapmaları konusunda SMS ile bilgilendirdik. Süne ile ilaçlamanın tam zamanıdır. Çiftçilerimizin, başak vermiş buğdaya traktörün girip ilaçlama yapamayacağı konusunda kaygıları var anacak bu kaygılar yersizdir. Çünkü traktörle ilaçlama yapıldığında traktörün tarlada çiğnediği yer yaptığımız hesaplamalara göre en fazla %4’lük bir bölümdür. Oysaki Süne’nin buğdaya verdiği zarar %30’ları aşmaktadır. Tabii ki, traktör ile yapılan ilaçlamada çiftçimizin cüzi miktarda bir kaybı oluyor ancak bu kayıp Süne’nin ürüne verdiği zarar ile kıyas edilemez. Hepimizin dileği tabii ki, Süne’nin hiç olmamasıdır ama var ve Süne ile mücadele için ilaçlama yapılması olmazsa olmazdır.

Süne’ye karşı çiftçiler uyarıldı!

Tarım İl Müdürlüğümüz ile de Süne ile mücadele konusunu istişare ettik ve İl Müdürlüğüne bağlı mühendislerimiz arazideler ve gerekli çalışmaları, kontrolleri yapıyorlar. Çiftçilerimizi süne ile mücadele konusunda bilgilendiren mühendislerimiz, gerekli uyarıları da yapmaktalar. Yine, Süne’nin zararları konusunda Yenişehir Ziraat Odası olarak da çiftçilerimizi kısa SMS’lerle uyardık. Sosyal medya hesaplarımızdan da çiftçilerimizi Süne ile mücadele konusunda bilgilendirdik ve ilaçlama yapmaları konusunda gerekli uyarılarda bulundu.

Mercimekte de Süne’ye karşı ilaçlama yapılmalı

Süne ile mücadele konusunda buğday’ın yanı sıra mercimekte de ilaçlama yapılmalı. Çünkü Süne’nin buğdaylara verdiği zararın aynısını mercimekte de görmekteyiz. Mercimek eken üreticilerimiz de Süne ile mücadelede gerekli ilaçlamayı zamanında yapmalılar.

 

‘Ürün kalitemize, verimliliğimize Süne gölgesi düşmesin’

Son 15 yılın en kaliteli buğdayını bu yıl elde etme şansımız var. Bu yılki yağışlar yerinde ve zamanında geldi ve topraklarımıza bereket getirdi. Bu bereketin hasat zamanında çiftçilerimizin yüzlerini güldürmesi için bu yıl özellikle Süne ile mücadeleyi ihmal etmemeleri gerekiyor. Bu yıl bölgemiz,  Mart, Nisan ve Mayıs ayı içinde çok yağış aldı ve bu yağışların tarım arazilerine çok büyük faydaları oldu. Bu yıl tarım ürünlerimizdeki rekoltenin çok yüksek olmasını bekliyoruz. O nedenle özellikle üzerine basa basa çiftçilerimizi uyarmak istiyorum; ürün kalitemize, verimliliğimize Süne gölgesi düşmesin. Bu yılki ürün kalitemiz, Süne’den dolayı zarar görürse vicdanen çok rahatsız olurum. O nedenle de bu yılki ürünümüzü korumak için tüm çiftçilerimizin Süne ile etkin bir mücadele yapmasını, işini şansa bırakmamasını istiyorum. Bu konuda odamıza bağlı tüm çiftçilerimize, köy muhtarlarımıza ve Yenişehir Ziraat Odası delegelerine gerekli bilgilendirmede bulunduk.

‘Süne ilacının tarladaki etkisi 2 hafta’

Süne ile mücadelede ilaçlamanın yapılacağı zaman da çok önemlidir. İlaçlamayı Süne’nin tarlayı vurduğu zamana denk getirmezseniz bir faydasını da göremezsiniz. Yani ne erken ne de geç, Süne ile mücadelede ilaçlama tam zamanında yapılmalıdır. Süne ilacının tarladaki etkisi 2 haftadır ve Süne tarlaya zarar vermeye başladığında hemen zaman kaybetmeksizin yapılmalıdır. Süne’nin tarlayı vurduğu zaman ise hava sıcaklıklarına ve yağışa göre değişebilmektedir. O nedenle öncesinde yapılan ilaçlamaların pek bir etkisi olmayacaktır. Bazı çiftçilerimiz Biray öncesinde yabancı otla mücadele için ilaçlama yaptıklarında Süne ilacını da karıştırarak tarlaya atıyorlar ancak bu çok yanlış bir uygulamadır. Süne’ye karşı ilaçlama yapmanın zamanı başkadır, yabancı otlara karşı ilaçlamanın zamanı başkadır.  Yabancı otlara karşı yapılan ilaçlama sırasında Süne ilacının da karıştırılmasının bir faydası yoktur, çünkü o sırada Süne henüz tarlayı vurmamıştır ve Süne ilacı etkisini iki hafta içinde kaybedecektir. Yani, boşu boşuna bir ilaçlama yapılmış olacaktır ve daha sonrasında tarlayı Süne vursa yeniden ilaçlama yapmak zorundasınız.

 

Tarım İl Müdürlüğünden Süne seferberliği

Süne ile mücadelede çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi için Tarım İl Müdürü Vekili Mustafa Korkutan’ın büyük çabaları var. Mustafa Bey’e bağlı ziraat mühendislerimiz,  çiftçilerimizin Süne ile etkin bir şekilde mücadele edebilmeleri için bölgede yoğun bir mesai harcıyorlar. Tarım İl Müdürlüğüne bağlı Ziraat mühendislerini bizzat Mustafa Bey denetliyor ve gittikleri her bölgede çiftçilerimiz ile yaptıkları görüşmeleri kayıt altına alıyor. Yine, yapılan tüm bu çalışmalar Tarım İl Müdürlüğünün WhatsApp grubunda da paylaşılıyor. Son olarak buradan, Tarım İl Müdürü Vekili Mustafa Korkutan’ın ve ona bağlı mühendislerimizin yaptıkları çalışmalar konusunda kendilerine teşekkür ediyorum.”

Ali Abbas Yılmaz /Özel

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri