HABER- SAFFET AZBAY
Tigris Haber- Diyarbakır ve bölgenin sporda yaşadığı sorunlar, GSYD tarafından düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. Çözüm için konferans kararı alındı ve danışma meclisi önerisi dile getirildi.
Alt Yapı,Tesisleşme,Eğitim Ve Ekonomi !
Öne çıkan sorunlar, alt yapı ve tesisleşme sıkıntıları ,eğitim yetersizliği ve ekonomik sıkıntılar olarak dikkat çekti. Kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği de başarısızlığa önemli bir gerekçe olarak dile getirildi.
Bilnet Okulları’nın Sponsorluğunda
Güneydoğu Spor Yazarları Derneği (GSYD) tarafından a düzenlenen Spor Çalıştayı’nda bölgenin sporda yaşadığı sorunlar ele alınarak spor bileşenleri tarafından tartışıldı.
Radisson Blku Otel’de Bilnet Okulları Diyarbakır Kampüsü’nün sponsorluk desteğiyle düzenlenen çalıştaya, aralarında Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi,Milli Eğitim İl Müdürlüğü,Dicle Üniversitesi,Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği temsilcileri,Amedspor ve Diyarbekirspor yöneticileri ile çok sayıda spor adamı katıldı.
Ocak Ayındaki Konferansa Hazırlık
Dicle Üniversitesi BESYO Yöneticilik Bölümü Başkanı ve eski Süper Lig hakemi Nihat Mızrak’ın moderatörlüğünü yaptığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan GSYD Başkanı Mehmet Yılmaz Bay, bu çalıştayda kentin ve bölgenin sporda yaşadığı sorunları tespit etmeyi amaçladıklarına dikkat çekerek bu çalışmanın aynı zamanda Ocak ayında yapacakları Konferans için hazırlık anlamı taşıdığını da söyledi.
Sorunlar Ve Nedenleri Masaya Yatırıldı
Bay,”Bugün liglerde 179 Trabzon doğumlu futbolcu oynarken,Diyarbakır’dan sadece 5 futbolcunun üst liglerde oynaması ne kadar geride olduğumuzun göstergesidir. Buna dur demek ve artık bir yerde başlamak gerekir.İşte bu yüzden bu çalışmayı yapmaya karar verdik” dedi.
Çalıştaya katılanlar,bölgenin sporda geri kalmasının nedenlerini tartıştı.
alıştaya katılan kurum temsilcileri ve spor adamları,bölgenin sporda istediği başarıları elde edememesine gerekçe olarak ,alt yapı, ve tesisleşme yetersizliği, kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği,ekonomik sıkıntılar ve yöneticilerden kaynaklanan sorunları gösterdi.
“Bölgenin Sorunları Her Yerde Aynı”
TFF Bölge Müdürü Serkan Bayhan,görevi gereği il il ve ilçe ilçe gezdiğine dikkat çekerek bölgedeki sorunların hemen her yerde aynı olduğunu belirtti.
Bayhan,bölgedeki spor taban birlikleri ve spor kulüplerini yönetenlerin görevlerini iyi yapamadığını belirterek,herkesin öz eleştiride bulunarak bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bayhan, bölgede görev yapan kamu görevlilerinin sporu sevmesi ve desteklemesi gerektiğini de vurguladı. Bayhan,bazı mülki amirlerin sporu desteklediğini ancak bazılarının da desteklemediğine vurgu yaparak bu durumdan dolayı her il ve ilçede sporun aynı paralelde gelişmediğini söyledi.
“Spor Danışma Meclisi Kurulmalı”
ASKF Başkanı Remzi Dayan, spordaki başarısızlığın bir çok nedeni olduğunu söyleyerek en büyük gerekçenin ilgili kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği olduğunu dile getirdi. Dayan,bu tür çalıştayların ve çalışmaların faydalı olduğunu da söyleyerek bundan sonra daha fazla bir araya gelmeleri ve çözüm odaklı olarak çalışmaları gerektiğini kaydetti.
Çalıştayda,kentin sorunlarının çözümü için hukuki dayanağı olan Danışma Meclisi kurulması önerisi de ele alındı. Bu iş için tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da Büyükşehir Belediyesi adres gösterildi. Belediyeden bunu hayata geçirmesi istendi.
“Önüne Gelene Antrenörlük Diploması ” Eleştirisi
Çalıştayda antrenörlerin yetersizliği ve eğitimsizliği ile ilgili sorunlar da ele alındı. Diyarbakır’da TÜFAD’a kayıtlı antrenör sayısının 300’ü geçtiği ancak bunlardan sadece 2’sinin UEFA Pro Lisans sahibi olduğuna dikkat çekilerek bu antrenörlerin yüzde 80’inin kulüp çalıştırmadığı ifade edildi. TÜFAD Başkanı Samet Karakaş,bu alandaki sorunların ekonomik sıkıntılar ve antrenörlerin kendilerini yeterince geliştirememesinden kaynaklandığını belirtti.
“Konuşmaktan Çok İcraat Yapmalıyız”
Dicle Üniversitesi BESYO Öğretim Görevlisi Nurettin Şiro, alt yapı ile ilgili daha önce çalıştığı kulüplerde bu sorunları defalarca dile getirip raporlar hazırlamasına rağmen aynı noktanın ötesine geçilemediğine dikkat çekerek artık konuşmaktan çok icraat yapmak gerektiğini söyledi. Dicle Üniversitesi BESYO Öğretim Görevlisi İsmail Zübari, sorunun daha çok zihniyet ve bakış açısı sorunu olduğuna dikkat çekerek bunların değişmesi gerektiğinin altını çizdi.
“TFF,Bölgeye Pozitif Ayrımcılık Yapmalı”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Spor Dairesi Başkanı Mehmet Kesen, iki yıldır görev yaptığı Diyarbakır’da genç kesimin fazla olduğuna dikkat çekerek daha fazla spor alanı yaratılması ve imkanların artırılması gerektiğini söyledi. Kesen,belediye olarak gerek tesisleşme ve gerekse kulüplere,sporculara destek vermek anlamında önemli çalışmalar yaparak destek sağladıklarını da vurguladı. Daha önce bir çok önemli şehirde spor yöneticiliği,kulüp başkanlığı ve federasyon yöneticiliği yapmış olan Kesen,Diyarbakır’ın büyük bir potansiyeli olduğuna dikkat çekti ve yapılacak çalışmalarla buranın spor merkezi olabileceğini kaydetti. Kesen,TFF’nin bölgeye pozitif ayrımcılık uygulaması gerektiğini de anlattı.
DSİSpor’dan Amedspor Ve Diyarbekirspor’a Eleştiri
Alt yapıya verdiği önem ve yetiştirdiği sporcularla dikkat çeken Diyarbakır DSİSpor’un antrenörü Ahmet Tanış,bölgede sporun gelişmesi için alt yapıların güçlendirilmesi ve bilinçli yöneticilerin kulüplerde görev alması gerektiğini kaydetti. Diyarbakır DSİSpor Yöneticisi Metin Kale,kulüp olarak alt yapıları ve tesisleriyle beraber Amedspor ve Diyarbekirspor’a pilot kulüp olmak istediklerini ancak iki kulübün de bunu kabul etmediğini ifade ederek bu durumun üzücü olduğunu söyledi.
“Kurumlar Daha Fazla Spora Destek Vermeli”
Amedspor İkinci Başkanı Aziz Elaldı, kurumların spora yeterince destek vermediğini söyledi. Alt yapı şartlarının iyi olmadığını belirten Elaldı, kalıcı başarılar için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi. Elaldı,Amedspor ve bölge takımlarına uygulanan deplasman taraftar yasaklarının ciddi sorunlar oluşturduğuna dikkat çekerek bu sorunun çözümü için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini de kaydetti.
Toplantıya DTSO adına katılan Nedim Şimşek,sorunların çözümü için her şeyden önce kurumlar arasında işbirliği olması gerektiğini ifade ederek DTSO olarak göreve geldikleri günden bu yana kent sporuna destek verdiklerini ve bundan sonra da bunu devam ettireceklerini söyledi.
Diyarbekirspor’a İki Yeni Otobüs
Diyarbekirspor AŞ Başkanı İhsan Yapıcı,en büyük sorunun alt yapı ve tesis yetersizliği olduğunu söyledi. Alt yapı için gerekli maddi imkanların yarattıklarını anlatan Yapıcı, tesisleşme için kurumlardan destek beklediklerini dile getirdi. Yapıcı, bu hafta içinde hem A takım hem alt yapı için iki yeni otobüsü teslim alacaklarını da açıkladı.
“Tesis Sorunu Çözülürse Sporcu Patlaması Yaşanır”
Uzun yıllar TFF Bölge Teknik Sorumlusu olarak görev yapmış olan Amedspor Teknik Direktörü Mehmet Budakın,bölgede büyük bir sporcu potansiyeli olduğunu belirterek tesis ve maddi imkanların yaratılması halinde bölgede bu anlamda büyük bir patlama yaşanabileceğini kaydetti. Budakın,tesisleşme için devlet kurumları ve belediyelere görev düştüğünü,profesyonel kulüplerin de genç futbolculara fazla şans vermesi gerektiğini anlatarak Amedspor’u bu konuda iyi bir örnek haline getirmek istediklerini belirtti.
“TRT Kürdi,Bölge Sporunun Hizmetinde”
Toplantıda Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden kaynaklanan sorunlar da ele alındı. Toplantıya katılan iki kurumun temsilcileri, sorunların çözümü için iletişim ve çözüm kanallarının açık olduğunu ifade etti.
Toplantıya katılan TRT Kürdi Diyarbakır Müdürü Barış Üzal, bölgede sporun gelişmesine büyük önem verdiklerini belirterek tüm imkanlarının bölge sporunun hizmetinde olduğunu kaydetti.
Bağlar Belediyesi’nin Sahip Çıkmadığı Tesisin İçler Acısı Hali
Kentin sporda yaşadığı sorunlar ve spor adamlarının eksiklerle ilgili çarpıcı görüşleri hazırlanan slayt gösterisi ile çalıştaya katılanlara izlettirildi. Slayt gösterisinde vatandaşların ve spor adamlarının spordaki sorunlarla ilgili görüşleri aktarıldı.
Bağlar Belediyesi tarafından yapılan ancak belediyenin daha sonra sahip çıkmayarak kaderine terk ettiği tesisin içler acısı görüntüsü yürek burktu. Harabeye dönen ve zararlı alışkanlıkların yuvası haline gelen tesisin görüntüsü bir anlamda kentin spordaki tablosunu ve sahipsizliğinin vesikası oldu.
Çalıştaya Sponsor Olan Bilnet Okulları’na Teşekkür
Çalıştayda tespit edilen sorunların çözümü için Ocak ayında Türkiye’de alanında uzman spor adamlarının katılımı ile bu defa konferans düzenlenecek.
Çalıştaya katılanlar, çok verimli bir çalışma olduğuna dikkat çekerek Güneydoğu Spor Yazarları Derneği’ne teşekkür etti.
GSYD Başkanı Mehmet Yılmaz Bay da çalıştaya katılan kurum temsilcileri ve spor adamlarının yanı sıra çalıştaya sponsor olarak katkı sunan Bilnet Okulları Diyarbakır Kampüsü Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Karakoç’a teşekkür etti.