TİGRİS HABER - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bursa'da cezaevi aracına bombalı saldırı ile İstanbul Gaziosmanpaşa'da TÜGVA binasının yanında meydana gelen patlamayı değerlendiren Soylu, her iki saldırının da faillerini tespit ettiklerini açıkladı.
Soylu, “Saldırılar PKK’yı mı işaret ediyor? Bu saldırılarla ilgili soruşturmada gelinen son aşama nedir?” sorusuna, “İstanbul’daki bomba boru tipli pil düzeneğiyle çalışan bomba Bursa’daki el yapımı uzaktan kumandalı patlayıcı. Bursa’daki İstanbul’daki olayın faillerini tespit ettik. PKK’ya taşeronluk yapan iki örgütle bağlantılılar. Bursa’daki eylemi terör örgütü MLKP, İstanbul’daki eylemi DKP-BÖG örgütü gerçekleştirdi” yanıtını verdi.
'Suriyelilere bayram izni verilmeyecek'
Süleyman Soylu, Suriyeli sığınmacıların bayram izninde ülkelerine dönüş iznine ilişkin de konuştu. Bayramlarda ülkelerine dönen Suriyeli sayısının çok olmadığını söyleyen Soylu “3 milyon 768 bin Suriyeli var Türkiye’de. Sınır güvenlik önlemlerinin tamamını almaya çalışıyoruz. Yaklaşık 500 bin kişi gönüllü olarak geri döndü. Sığınmacılar bizim oluşturduğumuz güvenli bölgelere geçti. Onurlu geri dönüşte güvenli bölgelere dönecekler. İdlib’de briket evleri yapıyoruz.
Yaklaşık 4 bayramdır hem pandemi nedeniyle de bu gidişleri önemli ölçüde durdurmuştuk. Gittiler, yüzde 60’ı kaldı. Sonra gittiler geri döndüler. Bayramlarda gidenler çok bir sayı değil. Geçen hafta itibarıyla valilerimize bayram izni verilmeyecek dedik. Şu anda bayram izni verilmiyor. Güvenli bölgeye gidip orada kalabilirler. Bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı.
Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı
31 Mart itibarıyla Suriye uyruklu 200 bin 950 kişi vatandaş oldu, 113 bin 654'ü reşit. Bunun 87 bin 296'sı çocuktur. 2018-19 seçimlerinde yüzde 30-35 oy kullandı. Türkiye'de tımarhanede olması gereken adamlar bugün ''900 bin Suriyeli vatandaş yapıldı'' diyor. Bu nasıl bir sayıdır? Tamamen iç karışıklık çıkarmaya çalışmak.
Gece 12'den sonra müzik yasağı
Türkiye pandemiyle ilgili çok önemli tedbirler aldı. Türkiye netice itibarıyla önemli bir bölümünü geride bıraktık. Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olarak bir çalışma yapıyoruz, bu çalışmanın sonucunu paylaşacağız. Bize bir öneri getirecekler ve bunu değerlendireceğiz." (Haber Merkezi)