Volkan Demirel
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan semercilik, Diyarbakır'da Fesih Sürmeli tarafından yaşatılmaya ve unutulmamaya devam ediyor.
Mesleğini Gribo adlı Ermeni ustasından öğrenen Sürmeli;"Bu sanatı ermeni ustamdan öğrendim.Zamanının en popüler mesleklerinden biri olan semercilik, şimdilerde yok olmuş durumda. 25 yıldır bu mesleği yapıyorum ve ömrüm yeterse bir 2 yıl daha yapacağım." dedi. Bir semer yapılırken 100 bin dikiş atıldığını ve çok yorucu bir meslek olduğunu, bu işe gönül vererek yapılacağını da vurguladı.
"Teknolojinin gelişmesi bizim mesleği öldürdü"
Maliyetin yüksek ve satış fiyatlarının maliyetten daha düşük ve gelecekten umutsuz olduğunu dile getiren Sürmeli;" Teknolojinin gelişmesiyle bizim iş bitti.Bir zamanlar dükkanın önünde saatlerce bekleyen müşteriler var iken, şimdilerde ben onların peşinden koşup semer satmaya çalışıyorum. Saatlerce emek harcadığım semerin maliyeti şimdilerde 100-150TL arasında değişiyor, satışa gittiğimde insanlara 70-80TL karşılığında satış yapıyorum."
"Sağlıklı olsaydım yine semercilik yapardım"
Semercilik mesleğini bırakıp şimdilerde sağlık sorunlarıyla uğraşan Hacı Abdullah Yakut, böbrek yetersizliğinden ve yaşlılıktan mesleğini bıraktığını vurguladı. Yakut;" Eskiden çok meşhur bir semerciydim, çevre illerden dükkanıma gelip semer yaptırırlardı. Şimdi böbreklerim iflas etti ve çalışamıyorum.Evden hastaneye hastaneden eve gidiyorum ve kollarımı artık kaldıramıyorum. 40 yıl boyunca semercilik yapıp aileme baktım. "dedi.