Saffet AZBAY/ÖZEL
Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde başkan olacak isimlerin siyasi kimlikten çok kent kimliği ile ön plana çıkan isimlerden olmaları isteniyor. DİSİAD Başkanı Burç Baysal,”Kimsenin siyasi düşüncesini bastıramayız ancak başkan olduktan sonra bunu görevine yansıtmadan çalışmalıdır” dedi. MÜSİAD Başkanı İsmail Şanlı, başkan olacak isimlerin partisine değil kente hizmet etmesi gerektiğine dikkat çekti. ASİAD Başkanı Aydın Altaç ise, adayların kentle ilgili plan ve projelerini kamuoyu ile paylaşması gerektiğini dile getirdi.
Mart ayında yapılacak yerel seçimlere 6 aydan az bir zaman kaldı. Seçimler için gözlerin çevrildiği kentlerin başında Diyarbakır geliyor. HDP’li belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı’nca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevden alınarak yargılanmasından ve tutuklanmasından sonra son üç yıldır kayyumlar tarafından yönetilen belediyeler için partiler kimleri aday gösterecek?. Bu sorunun cevabı bilinmiyor. Kamuoyu ise “Diyarbakır Nasıl Bir Belediye Başkanı İstiyor?” sorusuna cevap arıyor.
Kent kimliği öne çıkanlar tercih edilmeli
Bu soruyu farklı üç STK’nın başkanına sorduk, çarpıcı cevaplar aldık. Ortaya çıkan en önemli görüş; başkanlık yapacak isimlerin siyasi kimliği ile öne çıkanlar değil,kent kimliği ile öne çıkanlardan seçilmesi.
MÜSİAD Şube Başkanı İsmail Özşanlı, kentin çözüm bekleyen yerel sorunları olduğuna dikkat çekerek göreve gelecek kişilerin partisine değil ayrım gözetmeden tüm kesimleri kucaklayacak ve hizmet üretecek isimler olması gerektiğini söyledi.
“Tepeden inme değil, halkın sevdiği isimler olmalı”
Özşanlı,”Belediyecilikten anlayan, teknik anlamda yetişmiş, imarı, şehirciliği, kenti bilen, kentli kimliği olan adaylar olmalı. Nüfuz sahibi olan, tepeden inme gösterilen adaylar olmamalı. Particilik yapmayacak, herkese eşit olacak. Her türlü görüşe açık olacak, ayrımcılık yapmayacak. Aksi takdire kente yazık olacak. Partiler halkın sesine kulak vererek adaylar belirlemelidir. Kentin çözüm bekleyen önemli sorunları var. Bunların başında ulaşım ve alt yapı geliyor. Tramvay yapılacak denildi ama yapılmadı. Bugün insanlar günlük hayatta ciddi bir ulaşım sorunu yaşıyor” dedi.
“Siyasi kimliği olabilir ama siyasi aktör gibi Belediyeyi yönetmemeli”
DİSİAD Başkanı Burç Baysal, partilerin şehirde kabul gören ve liyakat sahibi isimleri tercih etmesi gerektiğini söyledi. Mevcut belediye yönetimlerinin yeni semtleri öncelediğini ancak turizm çekim merkezi olması gereken Sur içini ikinci plana ittiğini ifade eden Baysal,”Şehirde kabul görecek, kenti tanıyan ve kentin hassasiyetlerini esas alan, ekonomisini bilen, kentin dengelerini gözetleyen adaylar tercih edilmeli. Liyakat esas alınmalıdır. Belediye başkanı seçildikten sonra halkın belediyesi gibi işlev görmelidir. İnsanların elbette siyasi kimliği ve etiketi olacak ancak belediye başkanı olduktan sonra siyasi aktör gibi hareket etmeye devam etmeniz kente zarar verir.
“Sur sokakları çöp yığınları içinde”
Diyarbakır’da hakikaten günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen sorunlar var. Diyarbakır, Büyükşehir olduktan sonra ilçe belediyeleri sorumluluklarını tam yapamadıkları için büyükşehirin yükü arttı. Oysa ilçe belediyeleri işlerini yaparsa büyükşehir o zaman ana sorunlarla uğraşır ve başarılı olur. Yani rutinden çıkmış olur. Aday belirlenirken bunlara dikkat edilmeli.
Birçok sorun var ama en başta ulaşım ve temizlik geliyor. Ulaşım, günlük hayatı felç ediyor. Mevcut belediyeler daima yeni kentleri öne alıyor ama turizm çekim merkezi olması gereken, kentin hafızası konumundaki Sur içi unutulmuş durumda. Ara sokaklar, turistlerin geçtiği yerler çöp yığını içinde. Çok ciddi bir çevre kirliliği var. Surların içinden geçilmiyor, her taraf yakışmayacak duvar yazılarıyla dolu” dedi.
Altaç :”Adaylar projelerini paylaşmalı”
Asrın İş Adamları Derneği (ASİAD) Başkanı Aydın Altaç ise belediye başkan adaylarının mutlaka plan ve projelerini açıklaması gerektiğini dile getirdi. Altaç,”Aday olacak arkadaşlar yerel sorunları bilen, halk tarafından sevilen, toplumda karşılığı olan, yıpranmamış ve yıpratılmamış isimlerden tercih edilmelidir. Bunun hem Diyarbakır’a, hem kentin sorunlarının çözümüne katkısı olur. Ulaşım, imar kirliliği, alt yapı eksikliği en önemli sorunlar olarak görüyoruz. Aday arkadaşların kentsel dönüşüm başta olmak üzere kentle ilgili plan ve projelerini mutlaka açıklamaları lazım. Seçim sürecinde siyasi kavgaları değil, plan ve proje yarışlarını, rekabetini izlemeliyiz” ifadelerini kullandı.