Neymiş efendim?
Mesele, ‘iktidara varmak için her şey mubahtır’ anlayışı değilmiş!
Diyarbakır MHP’de olan bitenleri, il başkanının ve çevresinin içinde bulunduğu pislikler kamuoyuna yansıdıktan sonra siyaset ve siyaset kurumlarının topluma karşı sorumluluğu da tartışma konusu olmaya başladı.
Sürekli tartışılmasına, konuşulmasına rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen ‘Siyasi Ahlak Yasası’nın çok detaylı bir şekilde hazırlanarak, devreye sokulması kaçınılmaz oldu. Sanırım altılı masanın konularından biri de Siyasi Ahlak Yasası. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında siyasi etik, siyasi ahlak meselesine çözüm getirmiş bir toplum, ülke olmak, en büyük dileğimiz ve yaptırımımız olmalıdır.
Siyaseti zenginleşme, şahsi statü ve menfaat aracı olarak gören, kullanan kesimlerin varlığına çanak tutan anlayışın mutlak surette değişmesi gerekiyor. Partileri zenginleşmenin birinci aracı olarak görenlerin sayısının süratle arttığı bir dönemin tam da ortasına düşmüş durumdayız.
Siyaset kurumlarının bizzat kendileri bu duruma ‘çanak’ tutuyor. Parası olanın siyaset yapabileceği gibi bir durumun esareti altında olan siyaset kurumları, doğaldır ki, hırsız, arsız, tacizci, tecavüzcülerin barınacağı bir mekân haline geliyor.
Kurtarmak gerekiyor, siyaset kurumlarını, dolayısıyla toplumu kurtarmak lazım, siyaseti zenginleşme, statü, menfaat aracı olarak gören ve kullanan kişiliklerden kurtarmak gerekiyor.
Siyaset kurumlarında görev alacakların sürekli gözden geçirilmesi gerektiği gerçeği, toplumsal bir sorumluluktur. İktidara ulaşmak için namuslu, dirayetli, sorumlu, sorumluluk sahibi, topluma karşı duyarlı olan, bu özelliklere sahip insanların bir araya geldiği zeminler yaratılmalıdır.
O zaman siyasi ahlak yasası kaçınılmazdır.
Dünyanın demokratik ülkelerinde var, bizde neden olmasın?
*
Siyaset kurumlarının tamamı menfaat, statü, zenginleşmeyi düşünenlerin baskınına uğradı.
Durum ortada, gayet açık.
AK Parti, MHP’nin genel iktidarına çökenler olduğu gibi, HDP’nin yerel iktidardaki güçlülüğünden sebeplenmek isteyenler de oldu. Bir dönem aday adayı bulmakta zorlanan parti, öyle bir an geldi ki, binlerce kişinin aday adaylık yarışına girdiği alan haline geldi, üstelik aynı fikirleri paylaşmadıkları halde.
İYİ parti MHP sonrası küçüktü, kimse yoktu, şimdi büyüdü her kes var.
CHP, yirmi yıldır kendi kemik kadro ve üye tabanı ile çaba içindeydi, şimdi iktidar yolu göründüğü için uğrak alanı haline geldi.
Katılım olmasın demiyoruz, olsun, olsun da, defolu olanlar olmasın!
Orada deniz bitti diye, yeni denizler için paçalarını sıyıranlar olmasın diyoruz.
Siyasi ahlak yasası çıkarılacaksa, kuralları yazılacaksa bunlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
*
Şimdiden CHP adına kamu kurum ve kuruluşlarını dolaşan, mevcut bürokratlara, ‘Biz sizden memnunuz, iktidara geliyoruz, sizi değerlendireceğiz’ diyenler olmuş, olmaya da devam edecektir. Üstelik bunlar eski CHP’li değil, yeni CHP’li!
AK Parti iktidarının bürokratlarının tamamı, kayyumlu dönemin bürokratları CHP iktidarında da değerlendirilecek ise, böyle bir anlayış var ise, mevcut iktidarı da değiştirmeye ne gerek var.
Bunları neden yazıyorum?
Bizden sonrakilere daha temiz bir toplum, temiz siyaset alanı, güzel anlayışlar sunmak için.
Birileri şimdi rahatsız olabilir, ancak geleceğimiz, çocuklarımız mutlu olsun, temiz ve ahlaklı olsun.