Şırnak Kasrik Boğazı'nı kaybedecek!

Cizre Barajı ve HES projesinin bitmesi halinde Dicle Vadisi'nde bulunan binlerce yıllık tarihi mekânlar arasında bulunan Kasrik Boğazı ve Han Mahmut Köprüsü ile Bakartal Köprüsü de baraj suları altında kalacak.

ŞIRNAK - Şırnak'ın Cizre ilçesinde DSİ tarafından Dicle Nehri üzerinde yapılmak istenen Cizre Barajı ve HES projesinin bitirilmesi halinde Dicle Vadisi'nde bulunan birçok tarihi mekân sular altında kalacak. Baraj suları altında kalacak mekânların arasında Kasrik Boğazı, Han Mahmut Köprüsü ve Bakartal köprüsü ile binlerce kişinin yaşadığı Kasrik beldesi de bulunuyor. Cizre ilçesine 7 kilometre mesafede bulunan Kasrik Boğazı, Gabar ve Cudi Dağ silsilesini birbirinden ayıran derin bir vadi. 


Vadi tabanında bahar aylarında yükselen Kızılsu (Risor) ırmağı akarken, boğazın her iki yamacında yükselen yamaçlarda dağınık vaziyette birçok eski yerleşime ait yapılar, eski kale kalıntıları ve burçlar, bir doğa harikası görüntü sergiliyor. Boğazın batı bölümündeki kayalıklarının tabanında da metrelerce uzanan bir su kanalı, batı kenarında ise çok eski olmayan bazı su değirmenlerinin kalıntıları bulunuyor. 

Boğazın her iki yakasında yer alan kalelerin Kürtlere ait olduğu belirtilirken, bölge eskiden beri bir konaklama ve mesire alanı olarak kullanılıyor.

Büyük İskender ve Ksenofon'nun geçiş yolu

Aynı zamanda tarih boyunca kuzey ve güney Mezopotamya arasında emniyeti sağlayan bölgenin tek geçiş yolu olarak bilinen ve kralların geçiş güzergâhı ve stratejik bir gümrük kapısı olarak da kabul edilen Kasrik Boğazı'nın bu denli ciddi bir tehdit altında bulunması bölge halkını da kaygılandırıyor. Tarihte seferleriyle ünlü Ksenofon ve Büyük İskender'in ordularının da Dicle Nehri'ni geçtikten sonra kullandığı bu geçit, aynı zamanda kabartmalarıyla ünlü bir mekan konumunda. 

Han Mahmut Köprüsü

Sulara gömülecek Kasrik Boğazı ve beldesinde bulunan Han Mahmut Köprüsü, Kasrik Boğazı'nı geçtikten sonra 200 metre yolun batı tarafında yerleşim merkezi olan beldenin içinde bulunuyor ve Akçay (Hoşal) deresi üzerine kurulu. Köprü birbirinden farklı ölçülerde, birbirine bağlı üç sivri kemerden oluşurken, onarılması beklenirken köprünün sulara gömülecek olması tepkilere neden oluyor. 

Han Mahmut Köprüsü'nün yanı sıra Kasrik Boğazı girişine iki kilometre mesafede bulunan Bakartal Köprüsü de baraj sularına gömülecek köprüler arasında yer alıyor. M.Zeki Çiçek(Diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri