Ali Abbas Yılmaz / Resul Önen / Kübra Nur Karadağ / Özel
Diyarbakır Sınav Koleji; Anadolu Lisesinde 16 derslik ve 384 öğrenci, Fen Lisesinde, 4 derslik ve 96 öğrenci, Ortaokulda da 13 tane derslik ve 312 öğrenci kontenjanı ile toplamda da 33 derslikte 792 kişilik öğrenci kontenjanı ile Diyarbakır'da 2018- 2019 Eğitim Öğretim yılında hizmet verebilmek için tüm hazırlıklarını tamamladı.
“Akademik Okul” modelini Diyarbakır’da etkili bir biçimde uygulamak için yepyeni bir solukla yola çıktıklarını ifade eden Diyarbakır Sınav Koleji Müdürü Salih Nas, yabancı dil eğitiminde iddialı olduklarının altını çizdi.
Gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarının eğitimi konusunda standartları aşan bir burs anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Nas, yabancı dil eğitimindeki iddialı programlarına ilişkin ise şunları söyledi: " Kolejimize kayıtlı her öğrencinin eğitim hayatı boyunca görsel ve işitsel materyallerle desteklenmiş etkili bir İngilizce öğrenmesi için uzman eğitim kadrosu öğrencilerini bekliyor. “Okulda yabancı dil öğrenilemez.” anlayışını tamamen reddedip bir dünya dili olan İngilizceyi tüm öğrencilerimizi konuşacak seviyeye getirmek için elimizden geleni yapacağız. “English Testing-Material Office” uygulaması ile derslerde kullanılacak materyallerin eğitim programına uygun olarak öğrencilerimizin ihtiyaçlarına uygun şekilde okulumuz bünyesinde hazırlanacaktır. Yabancı dil eğitimi sırasında ölçme ve değerlendirme sistemi etkin kılınarak kalıcı izli öğrenme sağlamak amaçlanmaktadır."
Diyarbakır Sınav Koleji Müdürü Salih Nas ile Sınav Kolejinin Diyarbakır'daki eğitim öğretim hayatına kattığı yenilikleri ve farklılıkları konuştuk.
Öncelikle sizi biraz tanıyalım.
Salih Nas, Artuklu Üniversitesinde İdari Mali İşler Daire Başkanı olarak çalıştım. Üç yıl öncede emekli oldum. Sınav Temel Lisesi’nde idareci olarak çalıştım. Sonra Sınav Eğitim Kurumları, Kolej açınca yani büyüyünce, buradaki koleje genel müdür olarak atandım. Şimdi Sınav Eğitim Kurumları’nda genel müdür olarak çalışmaktayım. Eğitimciyim, esas kökenim benim öğretmen.
Sınav Kolejleri’nin Vizyonu, misyonu,amacı nedir?
Dünyada ve ülkemizin birçok metropolünde uygulanan “Akademik Okul” modelini Diyarbakır’da etkili bir biçimde uygulamak için yepyeni bir solukla yola çıktık. Özellikle sınava girecek olan öğrencilerimize başka bir yardımcı kursa ihtiyaç duymadan hayalini kurduğu üniversite bölümüne ve liseye yerleştirmek için tam öğrenme modeliyle velilerimizin gözünün arkada kalmaması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. “Öğrenmeyen öğrenci yoktur, öğretilemeyen öğrenci vardır.” yaklaşımıyla kolejimizdeki her öğrencinin tam ve etkili öğrenimini sağlamak için işinin ehli “eğitim aşığı” deneyimli öğretmen kadrosu öğrencilerimizi bekliyor.
'Fırtınalara rağmen yol almaya devam edeceğiz'
Biz Sınav Temel Lisesi olarak icraatlarımızla adeta eğitim öğretim bayrağını ele aldık. ‘’Usta kaptan fırtınalı havalarda belli olur.’’ Sloganıyla çıktığımız bu kutsal yolculukta tüm fırtınalara direne direne, inat ve sabırla yürümeye devam ettik. Çünkü şöyle diyen aydınlara inandık, gönül verdik. ‘’Milletin düştüğü yer kalemi bıraktığı yedir.’’ Ve ekledik, milletin kalkacağı yer de, o zaman kalemine sarıldığı ve bu kalemle bütün dünyaya mesajını ilettiği yerdir. Bizim böyle bir geçmişimiz, geleceğimiz ve geleneğimiz vardır. Yaklaşık üç yıldır girdiğimiz bu kutlu yolu 2018-2019 eğitim ve öğretim yılıyla beraber Sınav Koleji’yle taçlandıracağız. Bundan sonrası için de hayalimizde tamamen milletimizin yararına olacak, çocuklarımız ve gençlerimiz birey olarak dünyada yer edinmesini sağlayacak projelerimiz vardır . İlimiz ve bölgemiz ve ülkemizin temel sorunlarında çözümler arayacak, bilgi üretecek bilim insanlarının yetiştirilmesine önayak olacak olan Sınav Okulları bütün ciddiyet ve saygınlığıyla fırtınalara rağmen yol almaya devam edecektir. Bu ülkü bizim temel varlık nedenimiz olacaktır!
'27 yıllık dershane deneyiminin üzerinde yükseliyoruz'
Ailemize katılan her öğrencimize “Sınav Ailesi”nin bir bireyi olma ayrıcalığını okul yaşamı boyunca ve okul yaşamı sonrası hayatını kolaylaştıracak bir vizyon kazandırmak adına elimizden geleni yapmak için çıktığımız yolda kararlı adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Bunun için Diyarbakır’ın birçok noktasında ailemize yeni bireyler katmak için kayıtlarımız devam etmektedir. 27 yıllık dershane deneyiminin verdiği öz güvenle öğrencilerimize hayal satan değil hayallerini gerçekleştiren bir kurum olarak gençlerimizin hayatlarına dokunmak için elimizden geleni yapacağız. Kendini ülke çapında kanıtlamış köklü bir kurum olan okulumuz Diyarbakır’daki değerli öğrencilerimize en iyi eğitimi vermek adına tüm hazırlıklarını tamamlamıştır.
'Dört duvardan daha fazlası...'
Eğitimin ciddi bir iş olduğu gerçeğinden yola çıkarak öğrencilerin evlerinden daha uzun bir zaman geçirdiği okul binasını onlar için tam bir “yuva” haline getirdik. Teknolojinin bütün imkanlarından yararlanırken öğrenmeyi kolaylaştıran bir sistemi etkin kılmak adına her ayrıntı inceden inceye düşünüldü. Çocuklarını bize emanet eden velilerimizin içlerinin rahat olması adına her türlü güvenlik önlemi ile birlikte çocuklarımızın rahat etmesi için tüm koşullar eğitimi uygun hale getirilmiştir. Çocuklarımızın ders dışı zamanlarını en iyi şekilde geçirmesi için her türlü olanak sunulacaktır.
Sınav Koleji’nin diğer kolejlerden ne farkı var? Sizi siz yapan temel şeylerden biraz bahsedebilir misiniz?
Tabii farkımız şu, bizim ulusal yani yerel değil, kurumsal bir yapımız var Sınav Koleji olarak. Genel merkezimiz Ankara da. Diyarbakır’da da üç şubemiz var. Kurs olarak, Temel Lise olarak bir de Kolej olarak yer almaktayız. Şimdi bizim diğerlerinden farkımız, aslında hepimiz aşağı yukarı aynı şeyleri yapıyoruz ama bizim altyapımız çok güçlü. Bizim öğrencilerimiz İngilizceyi ileride çok rahat konuşabilecek. Gramer üzerinden değil, speaking olarak. Öğrencilerimizin tamamı, ilk iki senede bize gelen öğrenci birinci yıl konuşmaya başlayacak, ikinci yılda tamamen çok rahatlıkla kendini ifade edebilecek, kendini tanıtabilecek, bir turist ile çok rahatlıkla istediği konuda konuşabilecek seviyeye gelecek. Biz bu konuda çok iddialıyız. Kolejimize kayıtlı her öğrencinin eğitim hayatı boyunca görsel ve işitsel materyallerle desteklenmiş etkili bir İngilizce öğrenmesi için uzman eğitim kadrosu öğrencilerini bekliyor. “Okulda yabancı dil öğrenilemez.” anlayışını tamamen reddedip bir dünya dili olan İngilizceyi tüm öğrencilerimizi konuşacak seviyeye getirmek için elimizden geleni yapacağız. “English Testing-Material Office” uygulaması ile derslerde kullanılacak materyallerin eğitim programına uygun olarak öğrencilerimizin ihtiyaçlarına uygun şekilde okulumuz bünyesinde hazırlanacaktır. Yabancı dil eğitimi sırasında ölçme ve değerlendirme sistemi etkin kılınarak kalıcı izli öğrenme sağlamak amaçlanmaktadır. Diğer taraftan sınavlara hazırlama konusunda da biz altyapı olarak, genel merkezimizde Ankara olmak üzere, o konuda da biz kendimize çok güveniyoruz.
Gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarına ücretsiz okuma imkanı sağlıyor musunuz?
Evet, sağlıyoruz ve bunda da bir sınırlama yoktur. Bu oran normal şartlarda yüzde üçtür. Diyelim üç yüz öğrenciniz varsa, on kişi kabul ediliyor. Biz bunu çok sınırlamıyoruz. Yani Devlet, Özel Eğitim Kurumları şunu söylüyor; okutacağınız örgencilerin yüzde üçünü bedava okutmak zorundasınız. Fakat bunu yapmanın çeşitli yolları var. Biz bunu gerçekçi bir şekilde yapıyoruz gerçekten buna çok dikkat ediyoruz. Köyden gelen, ilçeden gelen öğrencilerin barınma sorununu da çözmeye çalışıyoruz. Kendi çabalarımızla, çevremizle, yurtlara ya da başka resmi yurtlara yerleştirmeye çalışıyoruz. Fen Liselerinin yurtları var, bazen boş kalıyor oraya transfer etmeye çalışıyoruz. Bir şekilde yol göstermeye çalışıyoruz bu konuda. Yani, ‘Sosyal Proje’ adı altında, maddi durumu düşük, zeki olan öğrencileri Diyarbakır da tespit ediyoruz ve bunları okulumuzda tamamen ücretsiz okutmaya çalışıyoruz. Daha önceki üç yılda da bunu yapmıştım. Burada da aynı felsefe, aynı görüşümüz, aynı düşüncemiz, aynı özverimiz devam edecektir.
'TÖDEV ile dersleri pekiştiriyoruz'
Eğitim-öğretime gelince bizim TÖDEV diye bir dergimiz var. Bu dergi haftalık yayınlanır ve her hafta öğrenciye verilir. Dergi derse paralel olarak dersi pekiştirme işlevi görür. Orada soru çözümü ve ödev olur. Ama bu bizim dışımızda hiçbir kurumda yok. Bu dergi sayesinde öğrencilerimiz haftalık kendi bilgilerini ölçmüş olur. Yine, bizim kitaplarımız modüler sistemdir. Yani aylık kitap gelir. Soru bankası ve konu anlatımı olarak tüm derslerden gelir. Bizim burada ayrıca sosyal faaliyetlerimizde var.
'Butik bir Akademik Okuluz'
Biz butik bir Akademik Okuluz. Buraya gelen öğrenciler eğer istekli olursa, seviyesi ne olursa olsun kendini o motivasyona kaptırırsa sonuçta hedefine kesinlikle varır. Örneğin, Surdan gelen bir öğrencimiz hiç ara vermeden Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi oldu. Tabii öğrenci çalışmaya meyilliydi. Bizim verdiğimiz destekle ve müfredat programıyla öğrencimiz şu anda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Tabii buna benzer çok kişi de gitti ama Surdan sıfır gelen, seviyesi çok düşük olan bir öğrenci üç sene bizim eğitim-öğretimimizden faydalanarak lise sonda üniversite sınavına girerek Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanıyor.
Öğrencileriniz gün boyu okuldalar, peki öğrencilerin yemek sorununu nasıl çözüyorsunuz?
Bizim burada öğrencilerimiz sabah ilk geldiklerinde kahvaltı yapıyorlar. Ortaokullar ve Liseler farklı saatlerde kahvaltı yapıyorlar. Daha sonra ders başlıyor. Beş saatlik bir ders var. Beş saatlik dersten sonra öğle yemeği var. Ardından tekrar üç saat ders, üç saat dersten sonra bir ikindi yemeği var. Daha sonra saat 15.10’a kadar etüt ve soru çözümleri var. Yani ders bittikten sonra dershane mantığı ile TÖDEV ile soru çözümü devam ediyor. Dolayısıyla bizde okuyan bir öğrenci ek derse, dershaneye ihtiyaç duymayacaktır. Bunun garantisini veriyoruz, kendimize de güveniyoruz.
Genel kontenjanınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Anadolu Lisesinde; 16 dersliğimiz ve 384 öğrenci kontenjanımız var. Fen Lisesinde; 4 dersliğimiz ve 96 öğrenci kontenjanımız var. Ortaokulda da ise 13 tane dersliğimiz ve 312 öğrenci kontenjanımız var. Ve toplamda da 33 dersliğimizde 792 kişilik kontenjanımız var.
Sınav Kolejleri geleceği nasıl korumak istiyor?
En az iki dili konuşan öğrenciler olacak. İngilizcenin yanında bir dil daha olacak. Sadece İngilizce olmayacak.
Mesela İngilizcenin yanında ne olacak?
İkinci yabancı dil isteğe bağlı olacak. İngilizce şarttır ama diğer yabancı diller; Rusça, İspanyolca, Farsça, Arapça, İtalyanca, bunlar da öğrencinin isteğine göre olacak. Öğrenci hangi dili isterse seçecek. İngilizce zorunlu, ikinci yabancı dil ise seçmeli olacak. Biz öğrencilerimize kesinlikle şu dili seçin diye bir dayatmada bulunmayacağız.
Peki, yedi yüz doksan iki öğrenci için yeterli kadronuz var mı?
En iyi zümre başkanı öğretmenlerimiz şu anda burada. Diyarbakır’ın en iyi eğitimcileri burada. Eğitim kadromuza güvenimiz sonsuz.
Ne kadar öğretmeniniz var? Ve ya diğer personelle birlikte kaç çalışan var?
Elli beş öğretmenimiz var. On beş tane uygulamacı yani yardımcı eğitmenimiz var. On beş tane de personelimiz var, bu personellerin, bir kısmı yardımcı personel. Aşçılarımız var. Seksen beş personelimiz var. Bu arada biz dışarıdan da destek alacağız.
Kontenjan doluluk oranınız nedir?
Aslında henüz kayıt dönemi başlamadı, Ağustos ve Eylülde başlıyor normalde. Şuana kadarki kayıtlarda iki yüz elliyi bulduk. Biz muhtemelen kayıt dönemi sonunda kontenjanımızı doldururuz. Temel Liseden en iyi öğrencilerimizi buraya transfer ettik. Kayıt konusunda da biz her öğrenciyi almıyoruz. Belli bir başarının üstünde olması lazım. Fen Lisemizi açarken, Fen Lisesine tamamen maliyete yakın bir ücret alıyoruz, Fen Lisesi öğrencilerinden. Yani orada ücret talep ediyoruz ama maliyeti alıyoruz.
Öğrencilerinizin okuldaki bir günü nasıl geçiyor?
8’inci ve 12’inci sınıflar sabah sekizde geliyor, akşam dokuzda eve gidiyorlar. Eve giderken kesinlikle eve ödev, soru çözümü hiçbir şey götürmeyecekler. Hiçbir öğrencimiz götürmeyecek ama biliyorsunuz sekizler LGS’ye hazırlanıyorlar. On ikinci sınıflar da TYT ve AYT’ye hazırlanacakları için onları tamamen bir kampa alıyoruz. Sabah sekizde geliyor gece saat dokuzda eve gidiyorlar. Ve bunları servisler ile götürüyoruz eve. Bu çok önemli bir ayrıntıdır. Bu kampa, bu motivasyona giren bir öğrenci on iki, on üç saat okulda kalmış olacak. Tabi bu arada ders bitiminden sonra, soru çözümüne ve etüde uzman öğretmen kontrolünde devam edecekler.
Öğrenciler sabah geliyor ve akşam gidiyorlar. Peki, öğrenciler için akşam yemeğiniz var mı?
Okulumuzun kantini var. Saat dört, beş arası ise ikindi yemeği veriyoruz. İkindi yemeğinden sonra ise 8 ve 12.'inci sınıflar akşama kadar eğitim ve öğretime devam edecekler. Saat dokuza kadar kantinimiz açık. Yine ikindiyi kullanmak isteyen öğrencilere tekrar ikindi yemeği verebiliriz. Kahvaltı, öğle yemeği ve ikindi. Tabi genç bir öğrenciye saat dokuza kadar bu öğünler yetmeyebilir. Kantin dışında meyve sepetlerimiz ve aperatiflerimiz, salonlarda sürekli aktif ve dolu olacak. Ve öğrencinin her istediği an ulaşabileceği aperatifler olacak.
Peki, hafta sonu öğrenciler için ne tür bir program var?
Hafta sonu cumartesi gününde aktiviteler, soru çözümü, daha çok sosyal etkinlik olacak. Burada kulüpler olacak. Her branşta, birer kulüp olacak. Bizim burada sosyal etkinlik için çok amaçlı salonumuz var. Tiyatro, drama salonumuz var. Buz pateni pistimiz var. Uzayla ilgili bir kulüp açmayı düşünüyoruz. O şu anda kesin değil. Robotik ve kodlama atölyemiz, ahşap doğrama, bilgisayar laboratuarımız var. Bunu yanında satranç, voleybol, futbol, basketbol var. Bunların tamamını sosyal etkinlik olarak, öğrenci enerjisini atsın diye yapıyoruz. Pazar günü tatil olacak. Sadece Pazar günü öğrenci okula gelmeyecek.
Veliler ile iletişiminiz nasıl? Velileri bu sürecin içine nasıl katıyorsunuz?
Her öğrencinin ilgi duyduğu bir kulüp var. Veli öğrencisi ile beraber gelecek, gerekirse burada öğrencisini bekleyecek. Sosyal anlamda geziler düzenleyeceğiz, yani yurt içi ve yurt dışı olarak. Bizim genel merkezimiz Ankara'da. Aynı zamanda Türkiye'nin çeşitli illerinde 'Kardeş okul, kardeş kolej' adı altında bu faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Artı yurt dışına da öğrencilerimizin, bu sosyal etkinlik adı altında aktif olarak katılmalarını sağlayacağız.
Velilerin çocuklara davranış bakımından örnek olması için ne yapıyorsunuz?
Kişisel gelişim ve seminerlerimiz var. Psikologumuz, rehber öğretmenlerimiz var. Beden dili, zamanı iyi kullanma, bir ebeveynin öğrenciye ve çocuğuna davranış biçimi adı altında çok amaçlı çözüm için bütün velilere bir çağrı yapacağız. Bunu bütün sınıflara, ayrı kategoride çok amaçlı çözüm için bir tiyatro biçiminde sosyal çerçevesinde yapacağız. Ayrıca Kişisel Gelişim Uzmanı olan arkadaşlarımız, bunu velilerimize seminerlerle ve tiyatroyla birleştirerek sunacağız. Tek başına belki velinin ilgisini çekmezse diye tiyatro ile birleştireceğiz. Hem o tiyatroyu izlemeye gelecekler hem de o eğitimi Uzman Eğitmenler tarafından alacaklar.
Peki başka ne tür etkinlikleriniz var?
Demin de bahsettiğim gibi kulüplerimiz var. Mesela Hayvanları Koruma kulübü, hayvanat bahçesini toplu ziyaret etme etkinliği ve doğayı Koruma kulübümüz var. Tabi bunlar ilgi ve yeteneğe bağlı olacak. Örneğin burada Atlı Spor kulübümüz var. Veli ve öğrenciler, uzman öğretmen ve rehber öğretmenler ile beraber oraya gidebilir. Tarım Kulübü olacak. Bu Tarım kulübü için yine ilgili öğretmenlerimiz olacak. Öğrencilerin kulüp başkanları da öğrenciler olacak. Öğrenciler böylece daha aktif olacak. Biz sadece yönlendiririz, rehberlik yaparız. Aslında işi yapacak olan öğrencidir. Ona o olanağı sağlarız, imkânı veririz. Ona gezme dolaşma, toprağa bir şey ekme, biçme, hayvanları ziyaret etme gibi imkânlar tanırız. Bizim kolejin etrafına kuş yuvaları koyduk. Kuşlara, hayvanlara kulübe yapma gibi kulüp faaliyetleri oluşturabiliriz. Etrafımızda onlarla ilgili çalışma yapılabilir. Ayrıca okulumuzun ön tarafı belediyeye aittir. Biz orayı ihale ettik, yeşil alan yaptık. Orayı inşallah biz halı sahaya dönüştüreceğiz. Ve yapacağımız halı sahanın kapısı herkese açık olacak. Böylece halı saha, koleje gelen gelmeyen herkesin hizmetine sunulacak.