Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Diyarbakır Sur İlçesi’nde 2015 yılında başlayan hendek ve barikat olaylarında 6 mahalleden 21 bin kişi şehrin başka noktalarına göç etmek zorunda kaldı. Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Savaş, Hasırlı ve Cemal Yılmaz mahalleri uzun süre kapalı kaldı. Bu mahallelerdeki yasak da 3 Mayıs 2019’da kaldırıldı. Şuan inşaat çalışmalarının devam ettiği bölgeler hariç, mahallelere girişin önünde fiili ya da resmi herhangi bir yasak bulunmuyor.
Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi
Nüfus 99 bine kadar düştü
6 mahalleden göç edenler için Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı konutlar da Kayapınar Bölgesi’ndeki Çölgüzeli Bölgesi’nde olduğu için, 2018 yılında 116 bin olan ilçenin nüfusu bir anda 99 bine kadar düştü. Nüfus düşmesinin önüne geçmek için Sur Kaymakamı ve Belediye Başkanı Abdullah Çiftçi, fiili ikametleri Sur olan kişilerin adres kayıtlarını Sur’a taşıması için kampanya başlattı. “Şimdi Sur’a Sahip Çıkmanın Tam Zamanı” sloganı ile başlatılan kampanyada Sur’un nüfusunun tekrar 100 binin üzerine çıkarılması hedefleniyor.
21 bin kişi bir anda göç etti
Tigris Haber’e konuşan Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, “Yapıların eskimesi, metruk yapıların artmasından dolayı nüfus düşüyordu. Yapı kalitesinden kaynaklı bir göç söz konusu idi. Çatışmalardan sonra, bir anda 21 bin kişi göç edince Sur nüfus problemi ile karşı karşıya kaldı” dedi. Sur’da fiili adresleri olan vatandaşların, kayıtlarını Sur’a taşıması için başlattıkları kampanyanın bitmek üzere olduğunu hatırlatan Çiftçi, “Biz istiyoruz ki, Sur’da fiili adresleri bulunan vatandaşlarımız tekrar adreslerini Sur’a taşısınlar. Neticelerini yeni açıklanacak nüfusla göreceğiz. Yarın son gün” dedi.
100 bin kritik bir eşik
İlçeler için 100 bin nüfusun kritik bir eşik olduğuna dikkat çeken Çiftçi, şunları söyledi: “Hem ilçe sınıflandırması, hem gelir hem kadro bakımından 100 bin önemli bir rakam. Dolayısıyla bu eşiğin altına düşmemek önemli. Sur Diyarbakır’ın özüdür. Bu ilçenin değerli kalması, gelirinin artması önemli. Bu bölgenin güçlü kalması lazım. Bütün gayretimiz de bu.” Çiftçi, Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü surların restorasyonu çalışmasının da 2023 yılında bitmesi ile Suriçi’nin önemli bir turizm merkezi haline geleceğini ifade etti.