silahlar sustu, hendekler ortada kaldı

Cizre Belediye Başkanı İmret:Hendeklerin kapatılması için çalışma yürüteceğiz

DTK Eşbaşkanı Irmak:Sırat köprüsünde geçiyoruz

İlyas AKENGİN-CİZRE

Şırnak'ın Cizre İlçesinde hayatını kaybeden 3 kişinin toprağa verilmesiyle çatışmalar sona erdi. İlçede hayat normale döndükten sonra  esnaflar 2 gün aradan sonra kepenk açtı.  Çatışmaların yaşandığı Cudi ve Nur Mahallelerinde ise vatandaşlar sokakları yıkayarak temizlik yaptı.

Göz altılara karşı YDH-H üyelerin 4 mahallede kurduğu hendekler ise ortada kaldı. Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret,hendeklerin kapatılması için çalışma yürüteceklerini belirirken, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, siyasi soykırım olduğu müddetçe hendeklerin kalacağı mesajını verdi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Cumartesi gecesi PKK ve Hizbullah tabanı arasında çıkan sokak çatışmasında hayatlarını kaybeden Yasin Özer (19) ile Barış Dalmış (15) daha önce HDP'liler tarafından toprağa verilmişti.Olaydan sonra cenazesi otopsi için Malatya'ya gönderilen Hüda-Par İlçe teşkilatı yöneticisi Aziz Deniz'in babası Abdullah Deniz (65)’in cenazesi ise gece yarısı Şırnak'a ulaştı.6 Çocuk babası Deniz'in cenazesi 24 yıl önce güvenlik gerekçesiyle zorunlu göç ettiği Kızılsu Köyüne götürüldü. Hüda-Par Cizre  İlçe Başkanı Ahmet Elçin'in de katıldığı cenaze töreninde sık sık tekbir getirildi.

POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTTI

İçişleri Bakanlığı ise çevre illerden Cizre'ye takviye kuvvet olarak 20'ye yakın zırhlı araç gönderdi. Öğlen saatlerinde şehir merkezinden geçen İpek Yolunu kullanan polis araçlarının trafikte sıkışması üzerine bir zırhlı araçtan otomatik silahla havaya 8 el ateş açıldı.Polislerin açtığı ateş ilçede kısa süreli paniğe neden oldu. 

HENDEKLER ORTADA KALDI

Olayların sona erdiği Cizre'de 6-7 Ekim olayları sonrası polisin gözaltı operasyonlarını engellemek için Nur, Sur, Cudi ve Yasef Mahallelerinde kurulan yüzlerce hendek ise ortada kaldı.Hendekleri kazılması için iddia edildiği gibi kesinlikle belediye ye ait iş makinesi vermediklerini ifade eden Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret: "Gençlerin bazı araçlara el koyup hendek kazdıklarını biliyoruz. Bu kaymakamlığın olduğu gibi bizim de gücümüzün yetmediği durumlardır.Sokakları trafiğe açmak adına daha önce birkaç hendeği kapattık. Ancak gençler tekrar kazarak açttı.İlçemizde olayların son bulmasıyla hendeklerin tamamını kapatılması için hazırlık yapıyoruz. Ancak hendek sayısının fazla olması nedeniyle bir iki günde olacak iş değil. Hendeklerin kapatılması için iş makineleri ve personele ihtiyacımız var. Bunun çalışmasını önümüzdeki günlerde yürüteceğiz" dedi.

IRMAK:SIRAT KÖPRÜSÜNDEYİZ

DTK Eşbaşkanı ve Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, parti binası önünde toplanan kalabalığa olayların sona erdiğini duyurdu.

Hüda-Par’a çağrıda bulunan Irmak, şunları söyledi:"Devletin kirli politikalarına alet olmayın. Çatışmaya ortam sunan ve kışkırtan tutumlarınızdan bir an önce vazgeçin.

Sırat köprüsünden geçtiğimiz bu günlerde halkımızı birbirine kırdırtacak yeni bir 'brakuji'(kardeş kavgası) senaryosu ne yazıki devrededir" dedi.

HENDEKLER KALACAK

Sokaklarda kazılan hendeklerin kapatılmayacağı mesajı veren Irmak, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Siz eğer adaletsizliği bir temel politika olarak esas alırsanız tabi ki, etki tepki olarak gençler de kendi mekanizmalarını üretebilirler. Bu mekanizmalar her zaman sizin hoşunuza gitmeyebilir. Kamu düzenine uymayabilir. Düzensizlik düzeni olabilir. Maalesef bu tür tedbirler geliştiriliyor. Biz bu hendeklerin neden kazıldığını ve ne zaman kapatılacağını sormak yerine hükümetin bu siyasi soykırım politikasını ne zaman sona erdireceğini daha fazla sormalıyız."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri