KONYA - Özel Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Kayacık Günday, sigaranın hamile kalma şansını düşürdüğünü belirterek, sigaranın dış gebelik riskini de artırdığını söyledi. Sigaranın birçok hastalığın sebebi olduğunu ifade eden Op. Dr. Özlem Kayacık Günday, “Ancak sigaranın zararları hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde bebek ve anne sağlığı açısından daha da önemli hale geliyor. Dünya üzerinde gebelerin sigara içme oranı yüzde 10 ile yüzde 15” dedi. Sigaranın hamile kalma şansını düşürdüğünü kaydeden Günday, “Birçok gebe ‘birkaç tane içsem bir şey olmaz önemli değil’ şeklinde düşünebilir. Birçok gebe de pasif içicidir ve özellikle kocasının sigara dumanına maruz kalabiliyor. Aile içinde sigara içme oranı yüzde 50’ye varabiliyor. Birçok zararlı etkileri var. Daha hamileliğin planlanması aşamasında başlayan etkileri mevcut. Dış gebelik riskini artırıyor. Bu açıdan bir kadının hamilelik planlama aşamasında sigarayı 3 ay öncesinden bırakmış olması çok önemli” diye konuştu.
“Sigara ilk üç ay düşük riskini artırıyor”
Hamilelik döneminde sigara kullanımının sıfıra indirilmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Günday, “Gebe kaldıktan sonra sigarayı azaltmak çok önemli ama mümkünse hiç içmemek gerek. Ben bir iki tane içersem bir şey olmaz denilmemeli. Çünkü bir iki tane içtiği zamanlarda da hamilelikte çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. İlk 3 ay düşük riskini artırıyor. Sigaranın içinde bulunan nikotin damar büzülmelerine, hipertansiyona ve taşikardiye neden olan bir madde. Yine sigarada bulunan karbonmonoksit de kandaki oksijen oranını ve bebeğe giden oksijen oranını düşürdüğü için bebekte gelişme geriliği oluşturan bir madde. Dolayısıyla gebeliğin başından itibaren düşük riski, ileriki haftalarda erken doğum riski, annenin su kesesinin açılması ve erken doğum oluşması açısından çok dikkat edilmesi gereken bir durum” şeklinde konuştu.
"Anne ve bebek ölümlerine yol açabilir"
Sigara kullanımının anne sütünü ve anne sütündeki C vitaminini de azaltabileceğini vurgulayan Op. Dr. Günday, “Anne karnında sigaraya maruz kalan bebeklerin ileride solunum yetmezliği ortaya çıkabilir, erken doğum sonucu aylarca kuvözde kalmanın etkileri olabilir. Özellikle bebeğin ilerleyen yaşlarında astım görülme ihtimalini artırır ve nedeni belli olmayan yeni doğan ölümleri dediğimiz ölümlere neden olabilir. Gebelik sürecinde kullandığımız sigara gebelik planlanması aşamasından tutun gebelik dönemi, gebelik sonrası dönemde de bebeğin bütün hayatını etkileyen çok ciddi etkilere yol açıyor” ifadelerini kullandı.
Sigaranın, bebek ve annenin kaybedilmesine yol açabileceğine değinen Op. Dr. Günday, “Plasentanın erken ayrılmasına neden olarak bebeğin anne karnında kaybedilmesi ve annenin de kanamadan kaybedilmesine neden olabilir. Sigara çok ciddi hastalıklara yol açıyor. Çok basit bir şey gibi görmemek lazım. Sigarayı bırakmaları konusunda gebelere bir kere daha düşünün sonradan pişman olmayın diyorum” dedi.