Bağlanılan ağ üzerinden kullanıcıların İnternet'teki hareketleri ve işlemleri takip edilebiliyor, banka, e-posta ve sosyal medya hesaplarının bilgileri ve şifreleri ele geçirilebiliyor. Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel, "Şifreli ağlara bile sızabilen hackerlar, herhangi bir belediyenin veya kurumun ismiyle ücretsiz ve şifresiz ağ kurup kullanıcıları takip edebiliyor, onları taklit sitelere yönlendirebiliyor" dedi.
“Şifresiz ve ücretsiz ağ bile oluşturabiliyorlar”
Akıllı telefonu ve dizüstü bilgisayarı olanların fırsat bulduğunda kullandıkları şifresiz ağlar üzerinden kullanıcıların İnternet'teki hareketlerinin ve işlemlerinin takip edilebildiği, banka ve sosyal medya hesaplarının bilgileri ile şifrelerinin ele geçirilebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, vatandaşları buldukları her ücretsiz, şifresiz veya güvenli olmayan Wi-Fi'a bağlanmamaları konusunda uyarıyor. Şifresiz veya şifresini kırarak girdikleri ağlarda kullanıcıların İnternet'teki hareketlerini takip edebilen kötü niyetli kişiler, amaçları doğrultusunda belediyelerin ismiyle şifresiz ve ücretsiz ağ bile oluşturabiliyor.
Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve siber güvenlik uzmanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, Kullanıcıların genellikle dışarıdayken farklı mekanlardan bilinmeyen İnternet ağı gördüğünde sorgulamadan bağlandığını dile getiren Yüksel, burada dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.
Yüksel, herhangi bir kafe, restoran ve AVM gibi kurum-kuruluşların ya da kişisel kullanıcıların şifresiz ağlarının kolay bir şekilde takip edilebildiğini vurgulayarak, "5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun çerçevesinde iş yerinde İnternet hizmeti dağıtan kişi, kullanıcıların bütün trafiğini kaydetmek zorunda. Çünkü buralardan devlet kurumlarına siber saldırı yapılabiliyor. Bunun örneğini daha önce yaşadık." dedi.
Şifresiz İnternet ağını sağlayan yöneticinin, kullanıcıların hareketlerini, işlemlerini kolay bir şekilde görebildiğini dile getiren Yüksel, burada kötü niyetli kişilerin devreye girebileceğini söyledi. Yüksel, "Mesela gittiğiniz bir kafede şifresiz Wi-Fi sunuluyor. Bu kafenin sahibi mutlaka müşterilere daha iyi hizmet vermek için bu sistemi kurmuştur. Ancak yolun karşısında veya kafenin yakınında bulunan başka bir yerden kötü niyetli kişiler, hackerlar bu ağlara kolay bir şekilde girip, ağı kullananları takip edebilir. Buradan yapılan bir bankacılık işleminde kişinin bilgileri çalınabiliyor veya elektronik posta, sosyal medya hesaplarının şifreleri ele geçirilebilir." ifadelerini kullandı.
"Şifreli ağlara bile kötü niyetli kişiler sızabiliyor”
Yüksel, sadece şifresiz ve ücretsiz İnternet hizmeti sağlayan ağların değil, şifrelilerin bile önlem alınmadığı takdirde güvenli olmadığını dile getirerek, "Şifreli ağlara bile kötü niyetli kişiler sızabiliyor. Bazı programları kullanarak buradaki hareketleri takip edebiliyor. WPS açığı olan ağlara sızmak, bu işi bilenler için çok kolay." diye konuştu.
Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir hacker kendisine kablosuz network adaptörü alıyor. Daha sonra herhangi bir belediyenin veya kurumun adını kullanarak 'A Belediyesi ücretsiz Wi-Fi hizmeti' isimli ağ oluşturuyor. Sanki belediye ücretsiz İnternet dağıtıyormuş gibi sahte SSID kablosuz ağ yapıyor. Vatandaşlar da ücretsiz İnternet'i görünce tereddüt etmeden bağlanıyor. Ancak arkada dataları toplayan hackerlar var. Kötü niyetli insanlar var. Burada saldırgan sizin elektronik posta, sosyal medya ve banka hesap bilgilerini işlem yapmanız halinde ele geçirebiliyor. Mesela siz herhangi bir bankanın sitesine girdiniz. Sizi taklit siteye yönlendiriyor. Bu şekilde inanın çok ama çok sayıda vaka var."