25 Kasım Dünya Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kadın ve Demokrasi Derneği açılımıyla KADEM hazırlamış olduğu Instagramda, bültenlerde rastladım.
Şiddete göz yumma!
Tamamlayabilir miyiz?
Yarım kalmış hayatları?
diye sormakta, bu soruya cevap verme çaresizliğini yaşarken,
Hayata gözlerini yummuş kadınlar için şiddete göz yumma!
Dikkat ettim şiddet sonucu hayata gözlerini yummuş kadınlar için değil, ‘hayata gözlerini yummuş kadınlar’ için deniliyor.
Erkeklere kısaca,değer verdiğin kadınlar için yani anneniz,kardeşiniz,ablanız,kızınız için şiddete göz yumma,görmezden gelme denilmekte…
Kadınların en çok yakın çevrelerinden şiddet gördüğü,babası,kardeşi,sevgilisi,eşi tarafından katledildikleri gerçeği ile erkeklerin ehilleştirilmeleri gereği vurgulanmaktadır.
Ki ben bu vurgudaki tespite katılıyorum.
Bugün haberlerde İtalya’da bir genç kızın sevgilisi tarafından öldürülmesi sonrasında bütün İtalya’da insanların ayaklandığı, Liselerde,Üniversitelerde erkek magandalığının önüne nasıl geçilebileceğinin araştırılmasının gerektiği yazılıp,çiziliyor.
Görülen o ki,sayılar değişse de,gelişmiş batı ülkelerinde de kadına yönelik şiddet olmaktadır.
Ancak o ülkelerde kadın-erkek eşitliği içselleştirildiği için,yaşanan bu şiddetin nedenlerinin araştırılması için bütün bir ülke ayağa kalkabilmekte.
Bizde ise kadına yönelik şiddeti azaltabileceği ümidiyle öncüsü olunan ‘İstanbul Sözleşmesinden bile bir gecede tek bir imzayla vazgeçilebilmekte.
Kadın-Erkek insan gibi eşit ve özgürce bir arada yaşamak varken,güçlünün kendisinden daha güçsüz gördüğüne şiddet uygulaması neden?
Kadına yönelik şiddeti,sadece kadına yönelik şiddet olarak görmemek,öyle değerlendirmemek gerekiyor.
Çünkü şiddet gören kadar o şiddete şahit olan çocuklar,kardeşlerde mağdur oluyor.
Ve şiddet bir şiddet sarmalı olarak bütün toplumu sarıyor.
Şiddet toplumsal bir iletişim dili oluyor.
Trafikte,komşulukta konuşularak hal olacak bir çok konu şiddetle çözümlenmeye çalışılıyor.
Her seferinde bu durumlarla ilk defa karşılaşmış gibi yapmayın!
Gelin kime yapılırsa yapılsın ‘Şiddete göz yummayın!’