Şiddet mağduru kadınlara iş imkanı
Ali Abbas YILMAZ
Kentte 7/24 saat hizmet veren merkeze yıl içerisinde onlarca kişi aile bireyleriyle yaşadığı sıkıntıdan dolayı danışmanlık, psikolojik ve hukuki destek talebinde bulundu. Merkez aynı zamanda şiddete maruz kalan kadınlara iş imkanı sağlayarak kadınların hayatını olumlu yönde etkiliyor.
Diyarbakır’da kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi yaptığı bir araştırmada, bölgede yaşanan çatışmalı ortam yüzünden şiddette maruz kalan kadın sayısında bir düşüş yaşandığı belirtildi. Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi yetilisi; "Yüksek eğitim seviyesindeki şiddet mağdurlarında şiddetin görünürlüğünün daha az" dedi ve bu durumu , "Üst eğitim ve statü sahibi çiftlerde, toplum içinde itibarlarını kaybetme kaygısıyla şiddetin daha sıkı saklaması" olarak açıkladı.
Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Bünyesinde faaliyette bulunan, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi; 7 Gün 24 saat, kadın, erkek, çocuk, yaşlı tüm vatandaşlara, danışmanlık, yardımlaşma ve barınma hizmeti sunmaya devam ediyor. Şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama kaygısı taşıyan tüm vatandaşlar, Diyarbakır Şiddet Önleme Merkezi Müdürlüğünün 0 412 257 21 50 no'lu hattını arayarak ya da kurumun Kayapınar ilçesi, Dicle Kent villaları 252. sokak, 37- 39 no'lu adresine gelerek bizzat başvuruda bulunabilirler.
Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) yetkilisi ile konuşmamızda Diyarbakır merkezde bir konuk evi ve bir sığınma eviyle ayda ortalama 50 kadına barınma hizmeti sunduklarını ve kurum bünyesinde bulundurdukları; Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Sosyolog, Avukat ve Çocuk Gelişimi personeliyle vatandaşlarımıza 183 no'lu hatla günün her saatinde danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade etti.
Gazetemize açıklamalarda bulunan kurum yetkilisi, "ŞÖNİM, varlığından bir şekilde haberdar olduğu tüm şiddet mağdurlarına, onların kurumdan bir talepleri olmadan dahi mağdurlara ulaşarak desteklerini sunuyor. Kendilerine en yakın kolluk güçlerine müracaat eden tüm şiddet mağduru yada şiddete uğrama kaygısı taşıyan tüm vatandaşlarımıza hizmet sunan ŞÖNİM'in kadın, erkek, çocuk, yaşlı tüm yaş ve cinsiyet gruplarına ait ayrı ayrı danışmanlık birimleri var. ŞÖNİM bu birimlerde görevlendirdiği icapçılarla 7 gün 24 saat vatandaşın hizmetindedir "dedi.
ŞÖNİM'e ulaşan ya da kurumun kendi imkanlarıyla haberdar olarak ulaştığı şiddet mağdurları ya da şiddete uğrama kaygısı taşıyan vatandaşlara ilk olarak uzman meslek elemanlarınca danışmanlık hizmeti verildiğini ifaden yetkili, "Şiddet mağduru vatandaş talebi doğrultusunda her türlü hizmet alabiliyor. Barınma hizmeti talep eden şiddet mağdurları ilk olarak 14 günlük süreyle Konuk Evi'ne alınıyor. 14 günlük konukluk sürecinde sorunları çözülen vatandaşlar doğal yaşam alanlarına kendi beyanları esas olmak üzere katılıyorlar. Sığınma talebi olan ya da sorunları çözülemeyen vatandaşlar ise Sığınma Evi'ne alınarak tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Çocuklu olan kadınlar, çocuklarıyla birlikte Sığınma Evi'nde kalıyor. Erkek çocukları 12 yaşına kadar kız çocukları ise istedikleri kadar Sığınma evinin imkanlarından yararlanabiliyor. Yaşı 12 olan erkek çocukları ise, Çocuk Gençlik Merkezine ya da Yetiştirme Yurtlarına alınıyor. Sığınma evlerinde kalan şiddet mağdurlarının tüm ihtiyaçları karşılanırken, yeniden şiddet görebilme riski olmayan kadınlar ise mesai saatleri içinde Sığınma Evi'nden dışarı çıkıp sosyal yaşama katılabiliyorlar. Ayrıca, şiddet mağdurları, özel izinlerle bayramlarda ve hafta sonlarında akrabalarını, yakınlarını ziyarette bulunabiliyorlar" şeklinde konuştu.
Sığınma evlerinde kalmak istemeyen şiddet mağdurlarına ise, talepleri doğrultusunda, iş bulma, kira yardımı, eşya yardımı ve nakdi yardımın yapıldığını ifade eden ŞÖNİM yetkilisi, İŞ KUR'la yapmış oldukları protokol sayesinde şiddet mağdurlarına istihdamda öncelik tanındığını aktardı.
Konuk Evi'nde sürkilasyonun çok olduğunu 14 günlük Konuk Evi sürecinde kadınların genel olarak Sığınma Evi'ne ihtiyaç duymadan sorunlarını çözdüğünü söyleyen ŞÖNİM yetkilisi, bölgede yaşanan çatışmalı ortam yüzünden şiddet mağduru başvurularında ise, bir düşüş gözlendiğinin altını çizdi. Şiddete uğrama oranının bilinenin aksine yüksek eğitim düzeyinde daha yüksek olduğunun altını çizen ŞÖNİM yetkilisi, Yüksek eğitim seviyesindeki şiddet mağdurlarında şiddetin görünürlüğünün daha az olduğunu söyledi. Yüksek eğitim seviyesindeki çiftlerde şiddetin, toplumun alt kesimlerine oranla daha az görünür olmasının nedenini, "Üst eğitim ve statü sahibi çiftlerde, toplum içinde itibarlarını kaybetme kaygısıyla şiddetin daha sıkı saklaması" olarak ifade eden yetkili, toplumun alt kesimlerinde bu kaygıların olmadığını söyledi.
ŞÖNİM adına konuşan yetkili, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında çok sayıda bilgilendirme broşürü hazırladıklarını 25 Kasım'da İş Merkezlerinde stant açacaklarını ve bilbordlara Kadına yönelik şiddete karşı afişler astıklarını ifade ettişiarı altında bir çalışma yürüttüklerini ifade eden ŞÖNİM yetkilisi, Şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama riski taşıyan kadınlara şu çağrıda bulundu: " Şiddet Kaderimiz Değil Şiddete Göz Yummayın."
Eşinden şiddet gördüğünü beyan eden ve kimliği gizli tutulan 40 yaşında bir erkek ile baba ve ağabeyinden ölüm tehditleri aldığını söyleyen 20 yaşlarında 1 kişi can güvenliği endişesiyle mahkeme kararıyla koruma altına alındı. Diyarbakırlı şiddet mağduru 2 erkek, İstanbul ve İzmir'de kurulan erkek konukevlerine yerleştirildi.