Şiddet gören 79 kadın sığınağa yerleştirildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Acer, 2015 yılında şiddet gören 79 kadının 94 çocuğuyla birlikte belediye kadın sığınağına yerleştirildiğini açıkladı.

  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Acer, 2015 yılında şiddet görerek belediyeye başvuran, sığınaklardan, hukuksal ve psikolojik destekten faydalanan kadınların verilerini kamuoyuyla paylaştı. 2015 yılında gördüğü şiddet sebebiyle 200 kadının belediyeye başvurduğunu bildiren Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Acer, bu kadınlardan 79’unun 94 çocuğuyla birlikte Kadın Sığınağı ve İlk Adım İstasyonu’ndan faydalandığını ifade etti. Acer, kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilmesi amacıyla iki ay önce kurulan 444 79 49 Acil Destek Hattı’na 45 kadının başvurduğunu,  13 kadın ve 15 çocuğun İlk Adım İstasyonu’ndan yararlandığını, 6 kadının ise sığınağa yerleştirildiğini belirterek, diğer kadınlara ise psikolojik, hukuki, sosyal destek verildiğini belirtti.

  Verilerin sadece belediyeye yapılan başvuruları içerdiğine dikkat çeken Acer, Diyarbakır’da üç sığınma evi bulunduğunu, onların da bu rakama dahil edilmesi halinde, başvuru yapan ve sığınaklarda kalan kadın sayısında artış olduğunun görülebileceğini belirtti.

  “TÜM ŞİDDET TÜRLERİNE MARUZ KALIYORLAR”

  Kadınların şiddetin türlerinin tümüne maruz kaldığını vurgulayan Acer, kadınların yüzde 65’inin eşi ya da eski eşi tarafından, yüzde 19’unun aile bireyleri ve yüzde 9’unun ise aile dışındaki kişiler tarafından şiddete maruz kaldıklarını açıkladı.

  “BAŞKA İLLERDEN DE BAŞVURULAR YAPILDI”

  Şiddet ve sığınma başvurularının yüzde 50’sinin Diyarbakır’dan yapıldığını kaydeden Acer, geri kalan başvurularının yüzde 50’nin ise Van, Muş, Şırnak, Mardin ve batı illerinden yapıldığının altını çizdi. Acer, ayrıca Diyarbakır’da 2015 yılı içerisinde 11 kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini kaydetti. Acer, şiddet gören kadınların yüzde 63’ünün görücü usulüyle, yüzde 30’nun kendi isteğiyle, yüzde 5’nin ise zorla evlendiğine işaret etti.

  “ŞİDDET EĞİTİM DURUMUYLA BAĞLANTILI DEĞİL”

  Şiddetin eğitim durumuyla bağlantılı olmadığına da dikkat çeken Acer, şunları kaydetti:

  “Şiddet gören kadınların eğitim durumuna baktığımızda, bize gelen başvurular üzerinden bunu söylüyoruz, yüzde 18’i okur-yazar değil, yüzde 53’ü ilkokul mezunu, yüzde 26’sı lise, yüzde 5’i ise üniversite mezunu. Bu da gösteriyor ki aslında şiddet görmeyle eğitim durumunun birbiriyle bir bağlantısı yok. Üniversite mezunu da olsanız, ilkokul mezunu da olsanız ya da okur-yazar olmasanız da şiddet bir gerçekliktir ve her kadın şiddete maruz kalıyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri