Sıcak suyla çok sık banyo yapmak cildi kurutuyor

Dermotoloji Uzmanı Dr. Ahu Özbilen, çok sık ve sıcak suyla banyo yapmanın cildi kuruttuğunu belirterek, önlem alınmaması durumunda cildin egzama olduğunu söyledi.

ADANA - Dermotoloji Uzmanı Dr. Ahu Özbilen çık sık ve sıcak suyla banyo yapmanın cildi kuruttuğunu, önlem alınmaması durumunda cildin egzama olduğunu söyledi.  Özbilen yaptığı açıklamada, ciltteki pul pul soyulmalar, gerilme hissi, çatlaklar, kepeklenme, kaşıntının cilt kuruluğundan meydana geldiğini, özellikle kış aylarında havanın kurumasıyla bu durumun günlük yaşamı oldukça olumsuz etkilediğini ifade etti. Özbilen kuruluğun scadece yüzde değil, bacak ve kollar gibi diğer bölgelerde de kendini gösterdiğini ve dış faktörlerle olumsuz etkileri daha da artabildiğini belirterek, "Cilt kurulukları ciddiye alınması gerekir. Özellikle ani başlayan ve nemlendirici ile geçmeyen kuruluklar tedavi edilmezse egzamaya kadar ilerleyebilir" dedi.
Özbilen, cilt kuruluklarının yüzün yanı sıra kollardan bacaklara kadar tüm gövdede görülebilen ve ilerleyen yaşla doğru orantılı olarak görülme sıklığı artan bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Bu rahatsızlığın mağdurları, çoğu zaman bir doktora danışmak yerine rastgele nemlendirici kremler kullanarak etkilerden kurtulmaya çalışıyor. Özellikle aniden başlayan ve uzun süre geçmeyen cilt kurulukların mutlaka bir dermatolog tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Tedavi edilmeyen kuruluklar ilerleyen dönemlerde deri dökülmelerine, tahrişe ve hatta egzamaya kadar ilerleyebiliyor. Cilt kurulukları için uzman kontrolünde ve hastanın deri tipine göre bir tedavi belirlenmeli."
İnsan derisinin en üst tabakasının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan kuru deri tabakasına “kserozis” dendiğini anlatan Özbilen, "Bu tabakadaki su oranının azalması deride çatlama, kaşıntı ve kuruluğa neden oluyor. Bu tabakanın kuruluğunun zamanla artmaması için öncelikle buna sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.
Özbilen cildin kurumaması için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Çok sık ve çok sıcak suda banyo yapmayın. Suyla sık temasta bulunmak derinin nem kaybına neden olduğundan çok sık banyo yapmak cilt kurumasına davetiye çıkarıyor. Yine vücudun çok sıcak su ile temasından da olabildiğince kaçınmakta fayda var. Derideki kurumayı önleyen geçirgenliğin fazla olmasında yağların (lipitlerin) kritik rolleri bulunuyor. Sık duş alındığında doğal deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için kuruluk, özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda, göze çarpıyor. Keseyi abartmayın. Normal şartlarda cildi ölü derilerden arındırarak rahatlatan peeling ve kese uygulamalarını abartmamak gerektiğine dikkat çeken Dr. Ahu Özbilen, “Kese ve peeling sırasında deride oluşan sürtünmeye bağlı iritasyon, kuruluğun şiddetini daha da artırır. Bu yüzden çok sık uygulamamak gerekiyor. Bununla birlikte, banyo sonrasında cilt çok fazla kurulanmamalı ve hafif nemliyken kişinin cilt tipi için uygun olan nemlendiriciler uygulanmalı.
Kışın da güneş kremi kullanın. Kışın güneş sizi rahatsız etmiyor olabilir ancak cildiniz yine de güneş ışınlarından olumsuz etkileniyor. Bu yüzden kışın bile güneşe çıkarken güneş kremi kullanmak gerekiyor. Kışın da hem ışınların deride nem kaybına neden olduğunu söyleyen Dr. Özbilen, Kaba ve kuru bir deri görüntüsüne sahip olmamak için güneş koruyucu ürünler kışın da kullanılabilir. Güneş koruyucuları içerikleri itibariyle, deri hasarını ve derinin kurumasını engelliyor. Cildinizin nemi için bol bol sıvı tüketin. Sadece su değil, bitki çayları ya da doğal meyve suları gibi faydalı içeceklerle de vücudunuzun sıvı oranını yüksek tutabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek cilt için de faydalı. Özellikle bol meyve ve sebze tüketimi cilt sağlığı için çok önemli. Aynı zamanda doymamış yağ asitleri açısından zengin olan bir beslenme tarzı belirlemek de cilt kuruluklarının önüne geçiyor. Hızla oluşan kilo kayıpları ve dengesiz beslenme ise, diğer organlar için olduğu kadar cilt kuruluğu açısından da tehdit yaratıyor. Hijyen için sabun şart değil. Kişinin derisi ne kadar suya-sabuna temas ediyorsa, o oranda kuruluk da artıyor. Çünkü su ve yıkayıcılar deri üzerindeki yağ tabakasını uzaklaştırıp derinin nemini kaybetmesine sebep oluyor. Sabun özelliği az olan temizleyicilerin tercih edilmesi gerekiyor. Az kullanmak şartıyla gliserinli sabunlar tercih edilebilir. Ayrıca kuru bir deri yapısına sahip olan insanların giysilerine de dikkat etmesi gerek. Sürtünmesi çok fazla olan giysiler, dar pantolonlar ve sıkı çoraplar sürtünme sonucu ciltteki kuruluğun artmasına neden olabilir. Havasız ve tozlu ortamlarda bulunmayın. Cilt kurulukları açısından sadece temas eden faktörler söz konusu değil. Havasız ve tozlu ortamlar da ciltteki nemin kaybolmasında önemli bir etken. Bu yüzden gün içinde sık sık cildimizi havalandırmakta ve tozdan uzak durmakta fayda var."


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri