Şehir Hastanesi ‘tasfiye’ edildi

İşlerini yüzde 15’in altında tamamlayan kamu müteahhitlerinin yararlandığı Tasfiye Yasası çıktı. Diyarbakır’da yapılacak yeni şehir hastanesinin de tasfiye yasasından faydalandığı, inşaatta çalışan işçilerin işine son verdiği öğrenildi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Kamudan aldıkların işi yüzde 15’in altında tamamlayanlara tasfiye hakkı tanıyan yasa yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesi ile bir süre önce büyük vaatlerle yapımına başlanan Diyarbakır Şehir Hastanesi’nin inşaatı da durdu. Şirketin, Tasfiye Yasası’ndan yararlanacağı için işçilerin işine de son verdiği öğrenildi. Hastane inşaatını LİMAK İnşaat üstlenmişti. Şirket, enflasyon farkının oluşmasından bir süre önce işçilerinin bir kısmını ücretsiz izne çıkarmıştı.

Yeniden ihale edilecek

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, hastane inşaatının durduğunu söyledi. Şirketin, Tasfiye Yasası’ndan yararlanacağı, 6 ay içerisinde işin tekrar ikmale çıkacağını belirten Elaldı, “Sürecin bu şekilde olması, kamu müteahhitleri için iyi, ama şehrimiz için olumsuzdur. Önümüzdeki süreçte hastanenin yeniden ihale edilerek, tamamlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı

200’e yakın firma yasadan yararlandı

Diyarbakır’da okul, lojman, hastane gibi kamu işlerini üstlenen 200’e yakın müteahhidin Tasfiye Yasası’ndan faydalandığını belirten Elaldı, “Geçtiğimiz hafta fiyat farkı kararnamesi de çıktı. Fiyat farkı 1 olarak belirlendi. Biz 1.20 bekliyorduk. Beklentimizi karşılamadı, ancak yine de mücadelemiz sonuç verdi” dedi. Elaldı, fiyat farkının önümüzdeki dönemde oluşacak enflasyon oranında güncellenmesi için de çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi.

Yasa ne içeriyor?

15 Nisan 2022 Tarihli ve 31810 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa ek fiyat farkı ve sözleşmenin feshine ilişkin Geçici 6’ncı madde eklendi. Yapılan düzenleme ile 1 Nisan 2022 tarihinden önce ihale edilen ve kabulü/geçici kabulü onaylanmamış yapım, hizmet alım ve mal alım işlerinde; 1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlar için ek fiyat farkı verilebilir. 1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında iş programına göre gerçekleştirilemeyen iş miktarı için süre uzatımı verilebilir. 1 Ocak 2022 tarihinden önce ihale edilen ve 15 Nisan 2022 itibari ile devam eden ve bu tarih itibari ile ilk sözleşme bedelinin yüzde 15’ine kadar olan işlerde yüklenicinin başvurusu üzerine sözleşme fesh edilip tasfiye edilebilir. Bu kanun kapsamında fesih edilen sözleşmelerde fesihten kaynaklı kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz ve yüklenicinin teminatı iade edilir.

Diyarbakır Şehir Hastanesi’nin inşaatı için, 2 Kasım 2021’de Limak İnşaat ile Sağlık Bakanlığı arasında sözleşme imzalanmıştı. Bin yataklı olması planlanan hastane 1 milyar 93 milyon 312 bin TL’ye ihale edilmişti. İhaleden sonra hastanenin yapımı için, şantiye kurulmuş, temel kazma çalışmaları da başlamıştı. Ancak, dövizdeki ani yükselme ve enflasyon farkı nedeniyle, bir süredir çalışmalar durmuştu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri