Aslında uzun yazmak asla benim üslubum değildir. Ancak konu insan hayatı olunca mecbur kaldık uzatmaya…
Bugün gazetemizde baz istasyonlarıyla ilgili bir haberimiz vardı. Haber Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün girişinde bulunan tabelanın içine gizlenmiş vaziyette kullanılan bir baz istasyonunu konu alıyor. İl müdürüne göre zararı yok kimselere. Bu konunun da bu kadar ısrarla takip edilmesini anlayamıyormuş müdür bey.
Anlatalım… Sayın müdür baz istasyonunun zarar vermediği bilimsel verisini nerden aldı bilmiyoruz; ancak bakın bilim adamları bu konuda neler söylüyor;
“Baz istasyonları tarafından da yayınlanabilen mikrodalgaların dokulara iki temel etkisi bulunmaktadır. Birincisi termal etki adı verilen etkidir ve bu dalgalar dokuları ısıtır. İkinci olarak ise bu dalgalar hücrelerin yapısını bozucu etki gösterirler ki buna da kimyasal etki ya da termal olmayan etki adı verilmektedir. Baz istasyonlarının özellikle ikinci etkisi, yani hücrelerin kimyasını bozarak oluşturduğu etki insan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalarda hücrelerin kimyasal etkiye maruz kalması ile büyük moleküllerin (proteinler vb.) deforme olmasına ve hücre zarlarının birbirine yapışmasına, hücre zarlarında delikler açılmasına neden oluyor. Ayrıca bu etkilere bağlı olarak uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, depresyon, başağrısı, başdönmesi, Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz gibi dejeneratif beyin hastalıklarının meydana geldiği bilim insanlarınca tespit edilmiştir.
Bilim insanları baz istasyonlarının yaydığı dalgaların kanser ile ilişkisinin üç şekilde mümkün olabileceğini açıklıyor. Bu dalgaların kendisinin kanseri oluşturması, kanser yapıcı maddelerin hücreye girişini kolaylaştırması veya mevcut kanserli ortamın yaygınlaşmasını hızlandırması gibi sonuçları inceleyerek, bu dalgaların DNA’yı onararak kanseri engelleyen melatonini azaltmakta ve dolayısıyla tümörler, lenfom (lenf bezi kanseri), ben kanseri, erbezi tümörü, çocukluk kanserleri meydana getirdiği saptanmıştır. Baz istasyonlarına bağlı kanserler, istasyona yakın birçok meskende yıllar sonra birden patlak verebilecek, adeta o bölgede bir kanser salgını olabileceği düşünülmektedir. Çevre etkenlerine bağlı kanserler hemen değil, yıllar sonra başlar. Sigara ve alkol, yıllarca içildikten sonra kanser yapmaktadır”
Sayın müdür bu veriler size yeter mi?